自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

真係好糾結 我媽媽60幾歲平時行得走得 打得牌 雖然有糖尿病and 腎之前cancer 都好返 一向都好精神九月中因心臟病發入左icu, 做左手術 點知第二日心臟停頓 要插人工心肺 本身醫生話佢一星期內個心功能康復唔到就會走 點知第6日奇蹟有返心臟功能 之後做氣管造口 到慢慢轉左去普通病房 本身插晒喉
其實到佢轉出普通病房前 一直覺得阿媽愈黎愈好 前幾日仲要連氧氣都唔再聞
但麻煩地方係做完手術 個腸間中都有屙血 所以落唔到強勁薄血藥 因為佢身體唔同地方都有血塊 同埋大腿有之前插人工心肺個傷口一直癒合得好差 又有膿
個陣d 醫生已經話覺得媽媽復康好難 叫我地簽DNR 等佢舒服d
但我一直都覺得 我媽唔係cancer, 又唔係80 90歲 , 所以無理住 咁佢有一排真係無屙血好耐 所以當返薄血藥 但點知昨天又屙返血 醫生就call 我黎話 其實佢情況只會愈黎愈差 叫我地心理準備 但我日日探我媽 佢都精神 唔似隔離d 病人 前排護士仲同我媽講 佢一定好返 只係時間問題
我心入面真係好想阿媽好返 但家人覺得應該唔好比媽再受苦 真係最critical 就放手唔做DNR 我心入面覺得我媽媽不是cancer 得返大腿傷口 同屙血所以落唔到薄血藥問題 覺得應該慢慢治療 同埋我媽意志力堅強 成日話想出院
大家點睇? sorry for 199

珍珠宮

跟從媽意願,支持你

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

可能時間會令人改變睇法。加油!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

留返比阿媽揀

洋房

回覆 BKFinder 的帖子

我地唔敢問阿媽 因為我自己聽到都好難消化 我家人做護士 一直話DNR 不等似不醫療 只是到最後一刻不做cpr 但我怕媽媽聽到要唔做急救 佢唔識理解 會好唔開心 另到個病再差d

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿媽自己點睇?家人又係邊個?你係獨生?

珍珠宮

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:21

我地唔敢問阿媽 因為我自己聽到都好難消化 我家人做護士 一直話DNR 不等似不醫療 只 ...
佢成日話想出院已表明一切

洋房

回覆 cy101 的帖子

家人是我哥哥 但感情同媽不算深 由好早已搬左出去

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:21

我地唔敢問阿媽 因為我自己聽到都好難消化 我家人做護士 一直話DNR 不等似不醫療 只 ...

我爸爸一早已經同我講,唔急救,我諗我會跟佢意願 (touch wood 佢無病,長者常見病都無)。
我覺得同媽媽講清楚,佢會明白唔係健康無希望,當事人意願,應該要了解。

伯爵府

回覆 ToeyLam 的帖子

屙血原因?有無可能帶佢出去睇中醫?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:24
回覆 cy101 的帖子

家人是我哥哥 但感情同媽不算深 由好早已搬左出去

咁唔使看重佢意見!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

我好同意你唔同媽媽講,怕會影響佢鬥志,但你媽媽60幾歲咋喎!如果兄弟姊妹冇意見,你簽唔落就等下先囉!

洋房

回覆 ilovebb2019 的帖子

之前個腸有發炎 照左腸鏡 有病毒 胃潰瘍 但落左抗生素 真係有兩星期無再屙血

男爵府

心臟病都係好嚴重嘅病,唔係只有cancer先係嚴重。
如果係我,簽唔簽會問阿媽,比佢自己決定。條命係佢嘅,佢仲清醒,應該要知道自己咩情況,萬一佢有嘢想做想準備,你無理由唔比機會佢做。

洋房

回覆 Protea 的帖子

哥哥就覺得應該順其自然 佢話佢做護士 知道cpr 對病人真係好痛苦 佢話一般唔肯簽都係d 老人家家屬 唔明點解我會咁固執想阿媽受苦 但就係話 如果媽係80,90歲 末期cancer, 我都明白 但佢只係只兩個問題一直治得唔好 佢60幾歲點都要時間慢慢醫吧 佢最後就話 你鍾意 最後決定權係我到

公爵府

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:16
真係好糾結 我媽媽60幾歲平時行得走得 打得牌 雖然有糖尿病and 腎之前cancer 都好返 一向都好精神九月中因 ...

媽媽本身有信心要好返就唔好簽。如果情況轉差可以先到時考慮再簽。
其實60幾歲今時今日真係好年輕,好好陪媽媽,鼓勵佢面對,心情好比起任何藥物都重要。
祝福你媽媽早日康復

洋房

回覆 KILW 的帖子

佢心臟病個到 做左通波仔 落左支架 而家係驚 佢屙血落唔到薄血藥會令支架溶解

公爵府

2024年龍年勳章

我親人佢廿幾年前已經cancer, 做完手術好啲,過一排又第二度,佢好堅強生活㗎!淨係想睇仔女成家立室抱孫,等到之後佢就同醫生簽DNR⋯⋯

我覺得睇媽媽意願最緊要!

男爵府

我爸個時都係......
佢就係肺同血癌, 開頭都好嚴重, 之後打左強人針又好返好多
但之後都係唔得, 醫生打黎問我地如果真係唔得唔做CPR 啦, 做完可能會傷到其他器官!
我地都諗左好耐, 最後都無決定唔做急救
個時, 我爸其實唔認得人啦, 同佢聽唔到野, 又睇唔到野....

但如果你媽媽係精神, 亦明白你地所講既, 可以問下佢....
加油呀, 樓主, 陪多D 佢啦

珍珠宮

Cpr好似會壓碎胸骨插入體內,的確又好似好痛苦

但DNR真係只不做 CPR?

可能都要了解一下

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊