自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實而家政府街症診所啲護士做咩架? 而家有啲著綠色衫嘅支援部人士幫手, 抽血甚至做超聲波都係佢地做, 哩啲嘢唔係應該護士做架咩, 你話啲病人睇完醫生後同啲病人講解預約啲嘢就話啫, 連抽血超聲波都掟埋比人做, 咁啲護士平時做啲咩架呢, 我都好質疑. 疫情期間, 企係門口叫入來啲病人戴口罩攞非嗰啲反為係個護士做, 唔怪得話政府醫療開支大啦。純粹個人感覺。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Zahn 發表於 23-12-8 17:29
其實而家政府街症診所啲護士做咩架? 而家有啲著綠色衫嘅支援部人士幫手, 抽血甚麼做超聲波都係佢地做, 哩 ...

唔想講到咁白

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實而家政府街症診所啲護士做咩架? 而家有啲著綠色衫嘅支援部人士幫手, 抽血甚至做超聲波都係佢地做, 哩 ...

我去政府覆診,抽血都係上了年紀的姨姨抽的,都幾肯定唔係護士,基本上眼見成個診所,都係呢類姨姨走嚟走去,忙前忙後,好間中先見到個護士

大宅

uhtcl2006 發表於 23-12-8 17:43
我去政府覆診,抽血都係上了年紀的姨姨抽的,都幾肯定唔係護士,基本上眼見成個診所,都係呢類姨姨走嚟走 ...

綠色衫嗰啲就係你口中的姨姨, 件衫寫住支援兩字, 護士係藍衫的, 哩幾年我都有睇過街症, 綠衫嗰啲唔係唔多, 但藍衫嘅都唔少, 但真係唔知佢地做咩架囉, 幾年前做超聲波, 真係諗唔到唔係護士做, 而係支援部啲同事做!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Zahn 發表於 23-12-8 17:47
綠色衫嗰啲就係你口中的姨姨, 件衫寫住支援兩字, 護士係藍衫的, 哩幾年我都有睇過街症, 綠衫嗰啲唔係唔多, ...

會唔會因為抽血同做超聲波之類既工作,無乜技術含量?純估咋,我其實都無留意抽血果d姨姨著咩色衫

珍珠宮

回覆樓主:

雖然嗰啲姐姐著綠色衫,但佢哋都要考個牌先可以抽血同做超聲波,只不過佢哋無護士牌,低級啲。

水晶宮

綠色衫嗰啲就係你口中的姨姨, 件衫寫住支援兩字, 護士係藍衫的, 哩幾年我都有睇過街症, 綠衫嗰啲唔係唔多, ...

抽血唔係抽血員抽?
超聲波唔係radiographer 照?

男爵府

回覆樓主:

我倒想知大陸落黎嗰班去哂邊?有冇人遇過?

水晶宮

uhtcl2006 發表於 23-12-8 17:51
會唔會因為抽血同做超聲波之類既工作,無乜技術含量?純估咋,我其實都無留意抽血果d姨姨著咩色衫 ...

超聲波係一樣非常operator dependent 的檢查,照得準與唔準好視乎照的人,點會無技術可言。。。

子爵府

其實而家政府街症診所啲護士做咩架? 而家有啲著綠色衫嘅支援部人士幫手, 抽血甚至做超聲波都係佢地做, 哩 ...

護士係做管理一間診所既工作,又或者係做d 其他人唔可以做既工作 eg 洗傷口,換導尿管,打針等,所以其實門診而家已經冇以前甘多護士位

大宅

wan_sosin 發表於 23-12-8 17:53
雖然嗰啲姐姐著綠色衫,但佢哋都要考個牌先可以抽血同做超聲波,只不過佢哋無護士牌,低級啲。
...

佢地都要有證書先做得, 但我諗人工同地位就差得遠了。

大宅

nerolibaby 發表於 23-12-8 18:00
護士係做管理一間診所既工作,又或者係做d 其他人唔可以做既工作 eg 洗傷口,換導尿管,打針等,所以其實 ...

咁就奇怪, 洗傷口佢地做, 反為入侵性抽血嗰啲唔係, 咩道理。

varievarie    發表於 23-12-10 23:53

珍珠宮

Zahn 發表於 23-12-8 18:01
佢地都要有證書先做得, 但我諗人工同地位就差得遠了。

係㗎,我係醫院同一個血姑(抽血員) 好熟,佢哋係under護士嘅,經常見佢比護士話佢。佢其實都好勤力肯做,態度好,手勢都好,只係個人唔太醒目。所以姑娘成日點佢。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

但前幾年係灣仔HA嗰啲診所(好似睇埋公務員既)抽血係藍衫姑娘抽,綠衫好似係東區醫院聯網既制服

公爵府

Zahn 發表於 23-12-8 18:03
咁就奇怪, 洗傷口佢地做, 反為入侵性抽血嗰啲唔係, 咩道理。

抽血都要考㗎,考到咪可以做抽血囉。

大宅

回覆樓主:

應該調晒上病房做,只留少許係門診,因為相對地冇咁緊急同嚴重。門診呢d就train晒d助理做,人工褔利平一半

大宅

pomanlife 發表於 23-12-8 18:15
但前幾年係灣仔HA嗰啲診所(好似睇埋公務員既)抽血係藍衫姑娘抽,綠衫好似係東區醫院聯網既制服
...

制服唔係統一架咩, 好奇怪, 下次你去開, 可以睇睇佢地件衫寫咩就知道了, 如果係護士就寫住護士兩個字。

男爵府

回覆樓主:

hca係可以考抽血員,考到就可以做抽血員喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

pomanlife 發表於 23-12-8 18:15
...

係㗎
公務員診所係姑娘抽血
醫院聯網係抽血員抽血

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊