自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

1 以前到聖誕去買靚靚聖誕卡比好朋友,收到大家開心,而家講環保,有人email, WhatsApp send 公仔算,冇乜感覺。

2 小時候傾電話傾到天光,而家WhatsApps,少了與朋友聯繫

3 放學一起去食野傾偈,而家一起按電話,我會按電話,但不太多,有時食飯有空場

大宅

係,以前小學中學同同學一放學得閒就傾電話,傾幾多個鐘都得,青蔥歲月!

珍珠宮

iamlazy 發表於 23-12-9 10:05
1 以前到聖誕去買靚靚聖誕卡比好朋友,收到大家開心,而家講環保,有人email, WhatsApp send 公仔算,冇乜 ...

最記得我關埋房門,躲在張被度細細聲同同學仔煲電話粥,以前有無線電話,又可以用meeting 幾個女人八八

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

去揀聖誕卡的心情好開心, 諗住每個同學仔去揀... 收到卡又好開心... 收得多會覺得自己人緣唔錯..

水晶宮

mln 發表於 23-12-9 10:12
最記得我關埋房門,躲在張被度細細聲同同學仔煲電話粥,以前有無線電話,又可以用meeting 幾個女人八八 :w ...

三人會議

水晶宮

1 以前到聖誕去買靚靚聖誕卡比好朋友,收到大家開心,而家講環保,有人email, WhatsApp send 公仔算,冇乜 ...

係呀,以前一到聖誕寫聖誕咭或收聖誕咭就好開心,又可以用三人會議傾電話。而家一個whatsapp攪掂,完全唔係個回事

珍珠宮

1/2 對我嚟講係好嘅改變
3 ,我自己同人食飯唔會自己望電話。可以2-3 小時個電話放喺手袋

珍珠宮

是,收到聖誕咭和電子卡的感受完全不同,所以有時科技的進步反而減少了人與人之間的真正溝通。

伯爵府

我以前都好開心,收到人哋寄來的聖誕咭。

珍珠宮

朋友逐漸變成網友筆友
無大事不相見
有計WhatsApp文字傾

伯爵府

lojo11 發表於 23-12-9 10:14
去揀聖誕卡的心情好開心, 諗住每個同學仔去揀... 收到卡又好開心... 收得多會覺得自己人緣唔錯.. ...

懐念

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都仲有年年寄聖誕咭俾親友,不過唔係買街上嘅咭,係印有家人過去一年影嘅相片賀咭,寫幾隻字update下呢年有咩特別嘢發生。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

以前喺外國讀中學,放學有空閒時間就買 d 零食,幾個一齊坐喺學校草地上曬太陽傾計。
而家諗返起都好懷念。

珍珠宮

我以前傾電話傾到瞓著唔肯收線,記得Sunday 貓頭鷹時間,同學傾電話12點開始

男爵府

曾幾何時, 儲起少少嘅錢,係書局精挑細選靚聖誕卡送俾同學, 收到嘅卡睇完又睇, 收藏起來直至大個搬屋、結婚仍然 keep 住… 搬屋幾次後, 啲滿載懷念嘅卡最終唔見咗了…

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

依家見到有聖誕卡賣, 都會拎來睇睇... 懷緬一下..

水晶宮

saladgab 發表於 23-12-9 12:14
曾幾何時, 儲起少少嘅錢,係書局精挑細選靚聖誕卡送俾同學, 收到嘅卡睇完又睇, 收藏起來直至大個搬屋、結婚 ...

而家聖誕卡沒有太多款,昨日行冇乜卡通

水晶宮

2024年龍年勳章

真, 小時候最期待就係去書局揀聖誕卡, 收到真係好開心, 好溫暖.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊