自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

麵包根本唔健康
唔好食咁多呀

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

xl_bigbig_b 發表於 23-12-11 16:51
連鎖店應該係,小店果D包可能好D

都唔係好得幾多!係叫做無禁多防腐劑!連蛋撻d蛋水,都會落添加劑

珍珠宮

喺香港又熱又濕,啲麵包可以放三四日都唔發霉,防腐劑一定有,食唔壞嘅好過食發毛麵包。
部份係食品改良劑,唔加啲包無咁軟熟,喺香港好難賣。

子爵府

我用麵包機整嘅麵包多過3日就發霉,但買返來的麵包過期幾日都唔發霉!市售的麵包除左添加劑,還有人造牛油( 氫化油)!曱甴都唔食。

講開,最近我買順x園嘅中式餅唔記得封口放喺度,結果第二日竟然有好多曱甴,証明佢冇咁多添加劑。

小朋友放暑假比平日更忙!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

麵包係精製食物又多添加劑,間中食下可以

子爵府

美心d飽食完幾乎等如無食, 中間d空氣多到

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yurijm 發表於 23-12-11 17:05
街坊舖、小店一樣有啦
仲唔會講你知添
唔係自己整既,唔好幻想有幾衛生、健康

明白人 其中不可或缺的麵包改良劑,人造牛油,人造奶油,大黃色素。。。。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

三十幾年前學過整西餅,
有時走去學埋做包
可以話你知
即日整,晨早四點才返工場,
仲要運送,你哋班客幾點有包食?
動漫都話過你知
正常整個包要幾耐
唔加嘢?夠供應須求?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

heiheiada 發表於 23-12-11 17:57
我用麵包機整嘅麵包多過3日就發霉,但買返來的麵包過期幾日都唔發霉!市售的麵包除左添加劑,還有人造牛油 ...

曱甴係飢不擇食㗎,佢哋理得有無添加劑

珍珠宮

JSC9 發表於 23-12-11 17:34
paper stone d店員成日話佢地d麵包無加添,唔知係咪真?

唔會無 至基本穩定劑一定有 起碼唔會整唔好要掉左佢 重新再整 因為佢地唔系好似自已整甘少既份量系一大袋粉黎做 唔添加整喎左個費用超大
以上是我去學整包個呀sir講既 佢話一定有落不過就落少D甘解
就算系健康既歐包都會落

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

qpalzm 發表於 23-12-11 18:00

自己做包都會有空氣,含水份的粟米,蕃薯,洋蔥,全部含水份的都會在焗整過程中,水氣蒸發了就剩下一個空氣洞。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

andyman 發表於 23-12-11 18:09
自己做包都會有空氣,含水份的粟米,蕃薯,洋蔥,全部含水份的都會在焗整過程中,水氣蒸發了就剩下一個空 ...

舊式飽舖個d實好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

bubble04 發表於 23-12-11 16:45
竟然有超過十四種?

每個星期都自己整一次麵包
但係都會喺街買麵包
都好難完全避免

水晶宮

回覆樓主:

早前在東海堂買佢新嘅栗子包,睇到有三,四十種添加number,即刻食剩唔敢食,痴線,整個包落咁多野

大宅

回覆樓主:

我好少麵包店買包,有一次喺山崎買嗰隻丹麥方包, 記得嗰日係阿仔day camp買,所以特別記得日期。兩個多星期後發現年袋連麵包喺枱角嘅一邊,竟然冇發毛新鮮到不得了,味道仲要係同啱啱買嘅一模一樣。所以以後都唔夠膽食!
attach0/tmp/phprWudMB

水晶宮

qpalzm 發表於 23-12-11 18:00

佢啲個裝包啲味怪怪地,我覺得好少人買

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

間間都係,唔只包,好多野食唔係自己整就係食化學物質。

大宅

牛年勳章

bubble04 發表於 23-12-11 16:45
竟然有超過十四種?

其實只係差在多與少,就算你買麵粉返來自己整,隨時麵粉廠處理麵粉時已經加左添加劑

子爵府

面包係無益架,有濕疹或身體有炎症嘅人士就更加吾應該食

子爵府

Lilyforest 發表於 23-12-11 18:08
曱甴係飢不擇食㗎,佢哋理得有無添加劑

我自己經驗就覺得曱甴係會選擇!

https://www.pettalk.tw/blog/%E3%80%90PETTALK%E6%84%9B%E5%AF%B5%E9%AE%AE%E9%A3%9F%E5%A0%82%E3%80%91%E5%A4%9A%E6%95%B8%E7%99%8C%E7%97%87%E9%83%BD%E6%98%AF%E5%90%83%E5%87%BA%E4%BE%86%E7%9A%84%EF%BC%8C%E9%80%A3%E8%9F%91%E8%9E%82%E3%80%81%E8%9E%9E%E8%9F%BB%E9%83%BD%E4%B8%8D%E5%90%83%E7%9A%84%E9%A3%9F%E7%89%A9%E6%80%8E%E6%95%A2%E5%90%83%E4%B8%8B%E8%82%9A%EF%BC%9F%EF%BC%81%E6%B7%BA%E8%AB%87%E5%9C%8B%E5%85%A7%E6%9C%89%E6%A9%9F%E8%AA%8D%E8%AD%89%E6%A8%99%E7%AB%A0#:~:text=%E7%A7%91%E5%AD%B8%E8%AD%89%E5%AF%A6%EF%BC%8C%E8%9E%9E%E8%9F%BB%E8%B7%9F%E8%9F%91%E8%9E%82,%E6%98%AF%E5%90%A6%E7%82%BA%E2%80%9D%E5%81%87%E9%A3%9F%E7%89%A9%E2%80%9D%E3%80%82

科學證實,螞蟻跟蟑螂對食物確實是有選擇性的,牠們對於不新鮮、添加過多的人工添加物或是化學合成食品,依照本能拒絕食用這些化學食物,剛好可藉此了解我們所吃的食物是否為”假食物”。

小朋友放暑假比平日更忙!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊