自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

係收短訊,例如登入銀行收既手機短密碼,付款收既otp, 返大陸實收唔到

子爵府

jollyma 發表於 23-12-16 09:21
係收短訊,例如登入銀行收既手機短密碼,付款收既otp, 返大陸實收唔到
...

若果您講SMS,我有張SIM無開漫遊返大陸玩都收到的

子爵府

虎到金來勳章

...

唔駛開漫游都收到sms

珍珠宮

睛靈勳章

princessgw 發表於 23-12-16 10:06
唔駛開漫游都收到sms

收唔到,會唔會setting問題

琥珀宮

漫遊係海外上網data

SMS不是用網上data ,而係跟電話線路訊號,能夠打出打入電話,就收到SMS。所以要在海外收到SMS,要開通咗長途電話功能,通常default 已開咗。

珍珠宮

要開通長途電話function, 唔係數據漫遊

子爵府

虎到金來勳章

jollyma 發表於 23-12-16 12:34
收唔到,會唔會setting問題

1) 你有冇插到香港張sim 卡
2) 有冇開電話數據?
3) 有冇開到 forward 電話?

1+2 = 可收到sms
3 : 如有forward電話, sms係收唔到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

要開「話音漫遊」,唔駛開「數據漫遊」

子爵府

虎到金來勳章

hfl2000 發表於 23-12-16 17:02
要開「話音漫遊」,唔駛開「數據漫遊」

唔係好明,我有:
SIM 1 ~ 無登记長途, 在香港時用
SIM 2 ~ 只是数據卡,在国内用

咁样應該点做,才收到香港的 SMS?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

要有通話漫遊先得,上次我轉台無包,外遊時都中伏,收唔到,比唔到錢
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 23-12-16 13:25
漫遊係海外上網data

SMS不是用網上data ,而係跟電話線路訊號,能夠打出打入電話,就收到SMS。所以要在海 ...

唔係架,要check返台
放下自在

象牙宮

jamesbond007 發表於 23-12-16 17:13
唔係好明,我有:

Sim1要收到香港長途電話先會收到sms
所以要搵電訊公司開返服務
放下自在

侯爵府

jamesbond007 發表於 23-12-16 17:13
唔係好明,我有:

唔係開長途,係開你收SMS個電話號碼既話音漫遊(for通話&SMS,無得淨係for SMS),至於數據漫遊就唔駛開。
以前我用1010就打去CS hotline要求淨係開話音漫遊,唔開數據漫遊。
(因為我之前cut哂所有漫遊,當時身在日本有急事要收SMS,我就用酒店電話打去1010 CS問,佢話一定要開話音漫遊先至收到SMS,數據漫遊可以唔駛開)。
依家我用中移動就可以喺app自己開/online chat嗌CS幫你開。
(啱啱暑假去日本,我係另外用一部電話係for呢張香港sim咭收SMS既,平時較飛行mode,要收SMS先至開返(數據可以唔開),實測過幾次無問題)

attach1_sign/tmp/phpp7XD0b

侯爵府

hfl2000 發表於 23-12-16 18:50
唔係開長途,係開你收SMS個電話號碼既話音漫遊(for通話&SMS,無得淨係for SMS),至於數據漫遊就唔駛開。
...

我之前打上csl比佢呃左,話一定要有漫游先收到sms, 我就加左錢簽三年約包漫遊,但到最後都收唔到sms打上台問又話唔清楚,到最後都收唔到sms

請問語音漫遊要額外加錢嗎?

象牙宮

lingluk1306 發表於 23-12-16 19:09
我之前打上csl比佢呃左,話一定要有漫游先收到sms, 我就加左錢簽三年約包漫遊,但到最後都收唔到sms:think ...

你應該問清楚係咪語音漫遊, 另外你喺外地時, 有無收到訊號?
放下自在

侯爵府

lingluk1306 發表於 23-12-16 19:09
我之前打上csl比佢呃左,話一定要有漫游先收到sms, 我就加左錢簽三年約包漫遊,但到最後都收唔到sms:think ...

1010 &中移動都唔駛額外俾錢join plan,收SMS係免費(只要你唔好send SMS &唔好打出/接聽電話就無任何額外收費)。

侯爵府

hfl2000 發表於 23-12-16 19:21
1010 &中移動都唔駛額外俾錢join plan,收SMS係免費(只要你唔好send SMS &唔好打出/接聽電話就無任何額外 ...

好好呀我只係同csl講明只需要收sms就得,唔洗用data, 佢就話無data 無可能收到sms, 我打左兩次上台問,唔同人都咁答我, 我join左之後先發現薯嘜通根本唔洗data 都收到,早知轉台

侯爵府

lingluk1306 發表於 23-12-16 23:17
好好呀我只係同csl講明只需要收sms就得,唔洗用data, 佢就話無data 無可能收到sms, 我打左兩次上台 ...

其實我之前用1010,如果身在香港係可以自己撳開/停,但我嗰陣身在日本,所以要打去CS幫我攪。我諗csl應該都係類似咁㗎喎?
https://www.1010corporate.com/tc/roaming-tips
你諗吓以前未有智能電話嗰個年代,都係咁樣漫遊通話&收SMS㗎啦,邊駛用數據㗎

珍珠宮

睛靈勳章

hfl2000 發表於 23-12-16 23:41
其實我之前用1010,如果身在香港係可以自己撳開/停,但我嗰陣身在日本,所以要打去CS幫我攪。我諗csl應該 ...

你啱,有時真係搞到亂晒,我係smartone, 數據係上網,sms以前都有收,而家個個用兩張卡,返大陸時,我會關香港卡,但冇為意sms, 係跟話音

琥珀宮

cattz288 發表於 23-12-16 17:52
唔係架,要check返台

我話「通常 」default 已開通長途電話功能,無話一定係,所以唔清楚就當然係check 返台先知

總之SMS,係跟電話功能

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊