自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每日放學不断循環。
佢喺外邊就陰聲細氣唔敢講嘢,別人眼中好乖的,但喺屋企一唔順意就態度惡劣。

佢一出世我放棄工作一直陪伴,換來咁樣受氣,令佢唔得獨立處處依賴真係好沮喪。眼見全職工作嘅家長都冇我咁勞心勞力,當初我決定可能係錯誤嘅開始。

佢如果認真溫習,係可以的。只係每次認真溫習陪讀之前係要花費好多時間力氣去發脾氣,去駁嘴去挑戰。我以前有個同事話自己從來唔會跟功課考試,寧願自己出去揾錢俾佢補習。我開頭覺得咁樣好似錯過了童年,但最近覺得咁樣未嘗唔係好事,減少磨擦,少見多珍惜,拉近親子關係。

珍珠宮

有無以身作則?

侯爵府

20170101 發表於 23-12-19 15:57
小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

越講越大聲,又出手,你用錯方法

琥珀宮

小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

唔好咁高要求

侯爵府

2024年龍年勳章

唔係個個適合教小朋友, 要兩個夾到先得, 否則關係更差~
我覺得半外判更好, 自己主力同導師交流小朋友有問題既位置, 再略略跟進情況就可以~
甘小朋友可能更有責任感

男爵府

遇到唔順意時好聲好氣唔受,係都要反反反

大宅

20170101 發表於 23-12-19 16:13
遇到唔順意時好聲好氣唔受,係都要反反反

我明 有時好聲好氣講係完全唔睬你,當你一大聲一發惡就死死氣聽你講嘢

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

不幸!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好明,所以我唔會做ftm

子爵府

如果佢係讀書材料咪值得,將來佢學有所成,就係你有佢養嘅一日,好似我仔咁,叫到斷氣都唔願讀書,第時唔好望佢養到我,我返工儲多個錢好過

carmen911    發表於 23-12-20 09:42

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

noodle_noodle 發表於 23-12-19 16:23
如果佢係讀書材料咪值得,將來佢學有所成,就係你有佢養嘅一日,好似我仔咁,叫到斷氣都唔願讀書,第時唔 ...
靠人不如靠己, 幾時都係, 我都係繼續打工儲多D
我屋企果D都開始有習慣性失聰
叫一次唔聽就算~ 慳返啖氣

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我媽結婚之後都冇做過野。佢仲話後悔生得少,應該生夠4個。
唔覺佢有理過我哋啲功課。中學開始回條都係我自己簽。個個中學後,佢一日可以打兩場麻雀。
佢而家好開心,個個都畀錢佢洗。又帶佢食好野,去旅行。個個孫都鍾意佢。

beebeeiloveyou    發表於 23-12-20 21:10

侯爵府

真係到妳老到要仔女照顧時就知現在付出的是否值得嘅.

子爵府

littlefunpig 發表於 23-12-19 16:27
靠人不如靠己, 幾時都係, 我都係繼續打工儲多D
我屋企果D都開始有習慣性失聰
叫一次唔聽就算~ 慳返啖氣

係選擇性失聰
你講其他野佢聽到,讀書就聽唔到,乜都好醒架,一溫書就豬咁

子爵府

jyjy1684825 發表於 23-12-19 16:32
真係到妳老到要仔女照顧時就知現在付出的是否值得嘅.

但無得返轉頭

子爵府

教小朋友需要非常多耐性,教功課、溫書亦係最破壞關係嘅,建議降低要求,聆聽小朋友需要,例如係咪覺得功課好難,媽媽做咩可以幫到你?雖然好難,但盡量唔好吼叫,更加唔好體罰,因為當你行動升級,小朋友下次就更加唔會同你講真實感受。

alau2021    發表於 23-12-19 17:06

子爵府

Onlok 發表於 23-12-19 16:28
唔覺佢有理過我哋啲功課。中學開始回條都係我 ...

佢好命,個個都生性

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

每個小朋友都唔一樣
有人自動波,揭兩揭就識晒
有人拉牛上樹

無話一定點教就有咩結果
總之凡事有得失,自己決定吧

大宅

而家先小一,慢慢教啦!想當年我细仔又係成日玩嘢,次次考試都好似要同佢做場大龍鳳咁。教仔有時係要俾啲耐性,要同佢鬥智鬥力。你而家先啱啱開始,係會有一刻懷疑自己值唔值得咁做,我係過來人,陪伴孩子成長係一件值得回味嘅事,大前提係媽媽有時都要企响小朋友位置思考吓,唔好下下為咗追成績打打罵罵,傷感情先係最不值。

男爵府

Onlok 發表於 23-12-19 16:28
唔覺佢有理過我哋啲功課。中學開始回條都係我 ...
證明你媽做全職媽值得,教得子女大了如此孝順顧家。

隨了學業之外,全職媽還有很多東西教導子女,如良好品格、習慣。如學業方面力有不逮,建議外判。

而且父母要以身作則,否則,學了父母處事方式,他日到反判期,你稍有不順他們意,他們也會用相同態度反對待父母。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊