自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

公爵府

2024勳章

ddkaka 發表於 23-12-29 09:27
啲黃人會話政治 同淘寶 同上大陸玩 同賺人民幣.....係分開計的

我屋企個黃色人返澳門玩, 我話澳門都係大陸, 佢話分開計

大宅

華妹妹 發表於 23-12-29 09:41
水貨客,唔影響到我話知佢,不過佢哋喺火車整貨,一夜揼落我隻腳度呢個又係事實。
唔知山姆嗰啲香港人有冇 ...

以前住北區真係深受其害,啲水貨客成日拖喼週圍衝,爭啲俾佢地碌到隻腳,又係馬路攤開啲喼執貨,行去新康街條路係行唔到,要行出馬路,啲垃圾又週圍亂丟,成個上水都係水貨舖,真係見到會好抆,好彩已經搬走左

大宅

最睇唔起嗰班精神分裂嘅黃人
我係KaboMa ;-)

侯爵府

lingw. 發表於 23-12-29 08:55
山姆請人做勢,我住村屋,在村屋的fb group 成日有人出post ”山姆代購“

呢個POST 都可能係廣告

你去一轉山姆 或 入代購谷睇下
就知有香港人對山姆有幾瘋狂
唔係山姆要賣廣告
真係有香港人咁鐘意山姆

侯爵府

回覆樓主:

旅行社有助攻喎,怪得邊個?唔通唔比人做生意咩!
https://www.hk01.com/北上廣東/964567/01直擊-豪華山姆團360元包接送-店員-港人一箱箱搬貨-抵到笑
https://www.hk01.com/社會新聞/971016/山姆旅行團-直擊領隊帶團超市掃貨旅巴直送包入場-20團友買爆篋
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3679444/山姆超市-東瀛遊推深圳山姆團-429兩日一夜-包食住交通送-260一年會員卡-附行程詳情

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mercurycc 發表於 23-12-29 10:16
舊同事就係勁深色人士,
派呢度公屋,佢話美團外賣,
有專車送到,日用品代購送到樓下分,

可能當時根本唔係有咩理念,只係隨便跟人講,無自己思想,唔少呢 d 人。

水晶宮

Ritzmary 發表於 23-12-29 10:25
真係有咁多街坊朋友同你用同一種貨品?

你嘅講法都係我諗法。
有 d 唔使返工嘅,真係好有呢 d 興致嫁 ~

子爵府

pauline_c 發表於 23-12-29 10:12
掛對聯咁傻?

自己中意就唔傻啦

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

shobi 發表於 23-12-29 10:16
哦~咁就要鬧去山娒嗰啲人囉!攪到內地人對我哋神憎鬼厭!
連累我呢啲通關後,完全無上過去嘅無辜市民!
:a ...

我相信係近年深圳改變大,地理位置近香港,吸引咗一班以前唔返大陸嘅人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Giant 發表於 23-12-29 08:45
睇youtube,之前香港人鬧水貨客打開喼踎晒響街散貨好肉酸好阻街好影響,今日今日呢個畫面重現響山姆門口, ...

香港人不嬲到雙重標準

自己做就得
人哋做。。。 就係人哋有問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pauline_c 發表於 23-12-29 10:33
可能當時根本唔係有咩理念,只係隨便跟人講,無自己思想,唔少呢 d 人。
...
見呢度都唔少啦
顏色上腦佔領據一切
所有野唔會會獨立分開去睇
到而家仲繼續用顏色論鼓吹分化社會,
呢類人只係用顏色黎抬高自己, 踩低其他人, 並無其他

子爵府

ddkaka 發表於 23-12-29 10:18
89年6月4日夠講咗廿幾年啦,你覺得有問題?

咁又係

水晶宮

TAKTAKB 發表於 23-12-29 10:26
以前香港人叫國內人做蝗蟲而家香港人返國內做蝗蟲

國內當香港人蝗蟲?我見到好多商場/超市都有特別優惠比持回鄉證人士,明明 target 回鄉證人士消費力?
我唔知本地人有無不滿,感覺上呢 d 旅遊區唔係民生地方,本地人幫襯 local 地方多。

子爵府

littlefunpig 發表於 23-12-29 10:44
見呢度都唔少啦
顏色上腦佔領據一切

首先你要攪清楚邊d人唔會獨立分開睇?講分化點及佢地,如果唔係黑暴點黎,重有抬高自己踩人唔係班黄人咩?FB見唔少班

水晶宮

自由自在228 發表於 23-12-29 10:40
自己中意就唔傻啦

中國人喺賊仔眼中有錢,係賊人目標,佢咁鍾意吸引賊仔就 …

象牙宮

pauline_c 發表於 23-12-29 10:33
...
都係,呢班多數唔睇新聞,
或只睇一方邊資訊,唔會分析,
對住佢地精神分裂咁,都幾好笑!

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-12-29 10:44
見呢度都唔少啦
顏色上腦佔領據一切

我唔知佢地有咩目的,我覺得好煩厭

侯爵府

pauline_c 發表於 23-12-29 10:41
我相信係近年深圳改變大,地理位置近香港,吸引咗一班以前唔返大陸嘅人。
...

內地硬件發展神速確實吸引咗唔少人返去,尤其是口中成日話好憎內地嗰班,身邊都有幾個當年開口埋口都X警前X警後嘅中年人咪又係成日返去玩,玩完返嚟又再數臭內地但跟住又再返去玩,無限循環loop簡值精神分裂。

伯爵府

Giant 發表於 23-12-29 08:45
睇youtube,之前香港人鬧水貨客打開喼踎晒響街散貨好肉酸好阻街好影響,今日今日呢個畫面重現響山姆門口, ...

山姆門口仍然係商家範圍,仲有好多人係直接推購物車落停車場裝入車,我唔覺影響到人返屋企喎。大陸地方大真係好難直接比較!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁
23456...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊