自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

liverpool2023 發表於 24-1-3 14:57
想讀文科,應該唔駛爭揀科。
中文要以70分為目標。
中史初中死背,100分都可以。

囡囡數學温到喊左幾次,佢已經

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

合格以上我已經收貨

男爵府

雪糕姐姐 發表於 24-1-3 16:40

喊係因為唔識?如果有唔明,要搵人教

文科人數學唔好訂咁高目標,合格就算,壓力就唔會咁大。
要明白中學小學數學兩種唔同考核方式,不能用同一目標。

男爵府

有努力溫書,唔計較分數
冇努力溫書,日日打機睇YouTube,要求90分以上

珍珠宮

虎到金來勳章

雪糕姐姐 發表於 24-1-3 16:40

中一岩岩開學就溫到喊,壓力已經太大

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

全科合格就可以啦,唔會再好似小學咁樣set要考幾多分數,因為中學真係難好多,科目又多咗,加上中一要適應唔同嘅科目,係需要時間適應,分數已經唔係最重要環節!

我小朋友band 1A, 中一時平均分約6x-7x, 班10名內,級名次4x,我已經好滿意了。

子爵府

雪糕姐姐 發表於 24-1-3 15:54
我囡囡同你仔仔情況都差唔多,佢考pre S1都入精英班,佢驚佢嘅成績係全班包尾
...

全班第尾又未必好差,我哋pre-S1分嘅中一所謂精英班有人全「級」第尾
之後用中一成績再分中二嘅班就堅d

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

第一次考試合格就算, 回想當年自己都係咁

伯爵府

我覺得除咗家長之外, 唔好再被其他人(親友, 老人家)介入, 時代唔同, 準則唔同, 個細路本身可能要面對家長已好大壓力, 仲要面試多四大長老, 想迫死佢咩...

子爵府

回覆樓主:

我女學校有時出得深緊緊合格以為佢考得差,但派成績表原來考得好前,2/3 唔合格,所以分數真係冇乜指標性

伯爵府

每間學校準則唔同, 唔可以用分數去作準, 第一次中學考試啫, 合格便好, 再慢慢睇返average係幾多。我細路學校b1a啲同學仔就係喺唔同小學級頭入嚟, 接受唔到自己以前九十幾分而家得五六十分, 唔開心, 有啲人仲唔合格, 話唔知點同父母交代, 聽到都覺得慘。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔當年中一 我只*希望*佢全科合格
唔會特別set目標,結果佢考出嚟嘅成績比小學好 全科合格 文理科都70-90不等
數學最好 有90幾分 排級8
全科計中一級頭30 到中三級頭10
上中四選科後 成績再進步多啲
因為讀佢自己鍾意嘅科目 讀得辛苦但開心
舊年中四竟考級3 仲有幾科級1
今年中五剛考第一次試仍是級3

佢上咗中學,我完全冇再跟功課測驗考試
講真句自己都唔識,所以唔會要求佢要考得好,學樓上姊妹話齋,俾份卷我做我都無從入手,有咩資格去要求子女考高分我就係咁嘅心態,所以從來唔會迫仔女去讀書

全部都係佢自己選擇 自律溫書努力成果

侯爵府

回覆樓主:

現在是否大部分中學成績表也是每科全级排名次?

公爵府

2024年龍年勳章

雪糕姐姐 發表於 24-1-2 22:14
囡囡喺小學差唔多科科九字頭,考級十內,佢係Band 1學校,都算地區名校,睇佢今次啲Question paper都有D難 ...

我小朋友小學級頭幾個同學,中英數常4科都係95分以上,而家傳統b1中學,佢話中一時老師講,攞到7x分已經非常唔錯,而家各科成績大約6x-8x, 全級中上,我只係提佢要確保自己認真對待學業,一個年度有4次考試,一次考唔好,就下次努力追返,無乜大不了!

子爵府

katrinamama 發表於 24-1-3 18:03
現在是否大部分中學成績表也是每科全级排名次?

我仔中學係每科每part排名次,最攪笑係仲用小學標準即九字頭有A,八字頭係B。 成績表看上去幾肉酸,叻學生都好多B和C,其實只寫分數就得。

洋房

polliebb 發表於 24-1-3 17:24
中一岩岩開學就溫到喊,壓力已經太大

佢話唔合格嘅話要入輔導班 佢話得自己喺班精英班入面要上輔導會好尷

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

poodlema 發表於 24-1-3 17:55
每間學校準則唔同, 唔可以用分數去作準, 第一次中學考試啫, 合格便好, 再慢慢睇返average係幾多。我細路學 ...

「唔知點同父母交代」 聽到咁講真係好心噏⋯⋯ 漫漫長路,何必要俾咁大壓力佢哋呢⋯⋯ 我同仔講,你自己選擇既路選擇既人生,只需要同你自己交代,讀得書少/無咁叻,係工揀人;讀得書多/成績好啲,係人揀工,多啲選擇多啲機會而已;將來自問好有信心好有人脈人緣既話,亦可以自己做老闆,人揀人條條大路通羅馬。

公爵府

雪糕姐姐 發表於 24-1-3 18:29
佢話唔合格嘅話要入輔導班 佢話得自己喺班精英班入面要上輔導會好尷
...

樓主,多些關心小朋友既感受,聽下她擔心什麼,有什麼心事,問下有什麼可以幫助她,例如找補習、做補充練習等。 假如小朋友考得唔好,我會讓她唔開心,甚至哭出來,然後為她加油打氣,陪伴她成長。
正如樓上JM 所言,父母以外的其他人,根本唔使俾佢哋知,避免增加小朋友壓力

子爵府

回覆樓主:

band1中學只求合格?
真的嗎?小朋友下年升中

洋房

water-lily 發表於 24-1-3 18:53
樓主,多些關心小朋友既感受,聽下她擔心什麼,有什麼心事,問下有什麼可以幫助她,例如找補習、做補充練 ...

我叫佢自己冇信心啲科(e.g. Maths)温左就算 有信心嘅科(e.g. Chinese history,IS,GEOG)就俾啲心機

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊