自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

以前都幾鍾意返工,停咗六年,上年小朋友一返全日就搵返part-time

返左工差唔多一年,發覺冇以前咁鍾意返工,返下工又要Hea吓,又要有啲me time

唔怪得之前聽話咁難請返啲媽媽
好多同學仔返咗全日,媽媽都仍然係冇返工

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

funnyukyuk 發表於 24-1-10 14:44
以前都幾鍾意返工,停咗六年,上年小朋友一返全日就搵返part-time

返左工差唔多一年,發覺冇以前咁鍾意返 ...

以前返工家務無眼屎乾淨盲。到自己接手個陣就原來甘多野做,好難無啦啦放低理去左返工。甘即係放工返黎都要執返手尾。諗起就攰。不過part time工有錢揾下。
衣家有咩part time可以做呀?想揾啲文職,但啲文職都係灰色地帶既part time ,一星期做三or四日每日朝九晚六 呢個叫part time....老細唔洗比mpf...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

lemontea520 發表於 24-1-10 14:53
以前返工家務無眼屎乾淨盲。到自己接手個陣就原來甘多野做,好難無啦啦放低理去左返工。甘即係放工返黎都 ...

我係彈性工作十幾20個鐘,有啲整圖可以喺屋企做

侯爵府

lemontea520 發表於 24-1-10 14:53
以前返工家務無眼屎乾淨盲。到自己接手個陣就原來甘多野做,好難無啦啦放低理去左返工。甘即係放工返黎都 ...

我之前做咗好多年pt
覺得勁多自由時間好好

跟住兩個月前開始返返full time
覺得多啲錢用更加好

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前都係全職湊仔,宜家全職工作、放工一腳踢做家務煮飯、重返職場1x年+、忙忙下就習慣

水晶宮

所有事情都講動力, 你有冇動力賺錢? 有冇工作滿足感, 如果都冇, 咁就梗係唔想返工啦!

伯爵府

BK Milk勳章

因為還有買菜煮飯洗衫收衫家務清潔整理,就算只返part time都覺得累,原本想返多的體力都跟不上

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得小朋友都重細...我仔細時我都唔會有心機返工..
假日又要陪佢玩...玩完第二日唔會有精神返工..

我都係仔仔高中先出番黎做野...
假日冇左高度活動量...所以就算出去一日都唔會太累..
加上仔大..老公又得閒左..家務由以前得我一個做..
到依家叫仔仔做多D...老公幫下手...

自己私己又多左...返工都幾開心
重有我公司在家樓下..早返早放...唔影響生活..
以前仔仔高中時...佢放學回家我已在家...

大宅

回覆樓主:

返工搵錢做下facial
女人識搵錢,男家都唔會覺得你恰

公一份 婆一份 一齊做按揭夾埋供樓,個老公都唔甘夠膽出面亂黎

伯爵府

回覆樓主:

如果揾得幾千元,又坐車又時間,又要買衫,放工又變了出街食,

得個吉。

珍珠宮

想做便做

珍珠宮

返左全日都唔代表搵工!仲有復活節,聖誕節,新年,學校屎忽痕又放11點!仲有考試呢?!

唔係個個都好命水咁好有四老幫手

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

我認我懶,放工返到屋企就唔想再點理家務,最多睇吓細路功課,督吓佢哋溫書,其他可以唔理都唔想理

倒番轉頭,如果做開FTM,屋企照顧得妥妥當當,突然轉番去WORKING MOM,能夠投放幾多心力去份工度先?

大宅

cara.mak 發表於 24-1-10 17:18
返左全日都唔代表搵工!仲有復活節,聖誕節,新年,學校屎忽痕又放11點!仲有考試呢?!

唔係個個都好命 ...

同意。
有時求人一日都難。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果經濟ok, 返PT 都夠啦,我每日返5 個鐘,我覺得啱啱好,下午返到屋企hea 下先準備晚飯,唔洗趕頭趕命。

珍珠宮

我返ft錢多左,我又想唔做,唔係辛苦,想去旅行,時間自由,見開關好多媽媽短遊,返大陸食下野,有衝動想唔做

男爵府

我冇做嘢幾年,今年開始重返職場,因為份工要少少體力,加上年紀大咗,放工攰到爆,攤喺張梳化唔想郁,想煮飯但力不從心了,但諗到多咗好多錢使就頂硬上

子爵府

咁係因為似住有人養無左事業心,我就調轉,以前懶懶閒,而家經歷過無人湊仔返唔到,好難得可以返返工更珍惜

子爵府

cara.mak 發表於 24-1-10 17:18

唔係個個都好命 ...

我無4大長老湊,但我無錢,唔只返full time office,仲有做兼職餐廳
搵有課託嘅學校,幼稚園長全日制,無錢都要諗下辦法,有人養先咁多理由返唔到工

子爵府

appledai 發表於 24-1-10 15:45
因為還有買菜煮飯洗衫收衫家務清潔整理,就算只返part time都覺得累,原本想返多的體力都跟不上 ...

我係調返轉,體力係留返搵錢用,再有精力先做屋企嘅野,我理直氣壯架,我話出面做有錢收,屋企做完又得到咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊