自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

回覆樓主:

有D人一見到國內人同警察就跳晒制

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

學樓上話齋,搵萬國

https://funeralservices.tungwahcsd.org/packages?_lang=zh-TW

留意以下事項
1. 萬國package平,但唔包嘅嘢有d貴,例如壽衣,子孫被,建議去大酒店附近地舖兜個圈夾價
2. 同agent比,萬國會俾標準嘢,但就好似結婚搵wedding planner咁,agent就係買服務,到時到侯有人提你買咩準備咩,萬國都有,但跟得無咁貼
3. 萬國有「無宗教」(維新)package較道教平。如果家人傾向「做重要儀式又唔做晒全套」係可以嘅,你可同萬國sales 傾傾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lilysun123 發表於 24-1-15 16:16
我比左3次,佢地都係吾收。
可能我地係直出,功夫少

我去領遺體嗰日有俾,儀式嗰日都有呀

大宅

2024年龍年勳章

首先喺各間殯儀館啲網頁格吓價,佢地有列出唔同宗教儀式嘅套餐價錢,喪禮可以喺殯儀館搞或者喺醫院直出。
睇啱咗可以打電話去殯儀館問,選定邊一間之後自己直接上去殯儀館嘅辦事處,嗰度啲營業代表會逐個步驟教你點做。

公爵府

Charlotte_mom 發表於 24-1-15 16:22
我去領遺體嗰日有俾,儀式嗰日都有呀

咁可能吾同人啦吾同作風,幫我地個兩位好老實

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

lilysun123 發表於 24-1-15 16:07
吾知你地萬3包d咩? 我問過agent直出要收2萬包車

佢有包出殯靈車丫..

服務包括
[color=rgba(var(--productPage_infoSectionTextColor, var(--quickView_infoSectionTextColor, var(--productPage_paragraphTextColor, var(--wix-color-5)))))]

- 西式環保或杬箱棺木連裱內籠

- 潔淨遺體

- 穿衣化妝

- 工作人員

- 喃嘸開路上山 (一位)

- 黑紗頭花

- 出殯靈車

- 壽枕

- 紅白被

- 開光經被

- 布壽衣套裝

- 黑白遺相 ( 一張)

- 金銀珠或銅錢囗寶

- 火盤/碌柚葉水除穢氣

- 政府火葬爐費用

- 死亡證費用

- 代辦文件

- 細紙屋

- 細紙車

- 細紙工人 (一對)

- 吉儀(一元,糖,紙巾) 50封

- 纓紅利是(兩元.扁栢.紅頭繩)

- 祭品全套

- 衣紙香燭全套

- 免費擇日子出殯

- 白雲石骨灰盅

- 代領骨灰及申請政府骨灰位

- 免費骨灰暫存至上位

珊瑚宮

lilysun123 發表於 24-1-15 16:05
我老豆係廣華醫院直出,領屍個日係小禮堂做簡單議式,然後直出火葬場,我地book左大旅遊車,然後車我地去食英 ...

簡單義式要做幾耐?重會唔會通知好多唔係好熟冇乜來往的親友?
還是真係只有最親果D仔女...兄弟姐妹咁??

我地都唔識..但因為就過年..想過年前搞掂..唔想拖到過年後...

公爵府

月希 發表於 24-1-15 16:27
佢有包出殯靈車丫..

服務包括

咁都幾抵,我地萬3同你差吾多,我加左大旅遊車,棺面花,原來好似萬二,但我地無要壽衣(太醜),老豆着西裝

公爵府

月希 發表於 24-1-15 16:31

一個上午已經搞好,10點開始,12點已經食英雄飯,
我老豆怕煩所以只請好少人,年紀太大我地都吾請,費事白事影響人地。
其實人地話白事應該係後輩送前輩的,我老豆都87,佢d friend都吾細啦,議式完後再通知佢地

公爵府

我老豆係撤花園的

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

半晝攪掂。QE院出個小禮堂只俾book 1個鐘。當日早少少同親友和殯儀職員集合後一齊行去小禮堂,家屬分批辦事,有人去認領遺體,同時有人去佈置小禮堂,之後可一齊確認先人化妝同陪葬品,之後舉行儀式。

人數方面睇先人生前同家屬想通知幾多人同埋你地接受咩人黎,冇特定。

我經驗係快慢主要受預約火葬爐日期影響,受儀式地點影響係其次。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-1-15 16:14
點會唔收,我都俾咗唔少tips

比唔比tips或比幾多錢純屬個人決定。

王國長老

lilysun123 發表於 24-1-15 16:39
我老豆係撤花園的

我老豆都係撒花園
有去大酒店做儀式(2日),因問過萬國,佢話租一日堂同兩日價錢唔差得遠,主要係「租堂官」費用多幾百,咁既然係咁我哋做返傳統兩日,亦方便親友放工夜晚嚟

做完儀式,骨灰親寄存萬國,到撒灰前再去攞去石廠 (因撒灰儀式一定要involve石廠),我哋去睇過場(鑽石山)覺得幾好,個碑在樓上,有裝香同化寶位置

公爵府

Charlotte_mom 發表於 24-1-15 18:45
我老豆都係撒花園
有去大酒店做儀式(2日),因問過萬國,佢話租一日堂同兩日價錢唔差得遠,主要係「租堂 ...

我老豆都係鑽石山

王國長老

lilysun123 發表於 24-1-15 19:00
我老豆都係鑽石山

可能鄰居wor,我爸都係8月走,12月儀式

公爵府

Charlotte_mom 發表於 24-1-15 19:16
可能鄰居wor,我爸都係8月走,12月儀式

我老豆係上年年頭入老人院的,住左5個月,8月走,11月撤灰,佢係鑽石山7樓

珊瑚宮

lilysun123 發表於 24-1-15 16:32
咁都幾抵,我地萬3同你差吾多,我加左大旅遊車,棺面花,原來好似萬二,但我地無要壽衣(太醜),老豆着西裝
...

旅遊車係自己BOOK??定殯儀果D幫手BOOK埋?
幾錢呢?

公爵府

月希 發表於 24-1-15 19:28
幾錢呢?

萬國一齊book的,1500元大旅遊車,佢得一個size,我地少過10人坐,上山時靈車可坐4人

公爵府

月希 發表於 24-1-15 19:28
幾錢呢?

但旅遊車只可停一個站,即吾可以分開地站落車,但旅遊巴好新,以前試過坐好舊的車

公爵府

香港大酒店都係5萬就有,有晒plan a b c,所以好睇你住邊度想去邊度辦。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊