自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

朋友講我都唔信,以為要執剩個超巿。

我相信繼續會有…(emoji)

一田百貨沙田店收縮 港人料北上熱潮所致 內地客讚一田好過山姆
01 https://www.hk01.com/article/981293?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/981073/%E4%B8%80%E7%94%B0%E7%99%BE%E8%B2%A8%E6%B2%99%E7%94%B0%E5%BA%97%E6%94%B6%E7%B8%AE-%E5%8C%96%E5%A6%9D%E5%B0%88%E6%AB%83-%E4%BC%91%E9%96%92%E6%9C%8D%E9%A3%BE%E5%8F%8A%E5%85%A7%E8%A1%A3%E9%A3%BE%E5%93%81%E5%B9%B4%E5%88%9D%E5%9B%9B%E5%BE%8C%E7%B5%90%E6%9D%9F

珍珠宮

回覆樓主:

根本佢裝修後唔好行,先係主因
行入超市要迫人經過佢全部鋪頭,又窄又迫先到,空間感好壓迫

水晶宮

2024勳章

回覆樓主:

又賴北上?
所撤嘅化妝品、休閒服飾、飾品⋯⋯點睇都唔喺北上人群購買清單內,反而似係南下遊客購物清單

子爵府

研究說香港無人才流失,因為出走海外的有內地來補充,偏偏出走的家庭大多是消費得起會行香港百貨,比較少北上的一批,現在看看新注入的內地專材能否撐起香港個巿,而注入的其他勞工(如飲食業和老人看護)恐怕消費有限吧?

登陸火星    發表於 24-1-16 23:47

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

蝦米豬 發表於 24-1-15 19:52
朋友講我都唔信,以為要執剩個超巿。

我相信繼續會有…(emoji)

我唸主要係日本貨問題,自從污水問題,我自己就少買咗日本貨。

la_source    發表於 24-1-17 09:25
日本の平安を祈ります

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kk80400 發表於 24-1-15 20:16
我都係

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

kk80400 發表於 24-1-15 20:16

除非超市日本食物,其實冇幾多係日本貨

男爵府

6299 發表於 24-1-15 20:05
...

係成個新城市廣場3期裝修完都唔好行,人流少咗好多。

侯爵府

個人覺得:沙田一田自己裝修由三樓落到地下,生意就差左好多!佢裝修係好大因素!另外又有一班中上資產嘅人走咗,果啲好大部分會幫襯日資場嘅人走!再其次,落嚟果啲只買平嘢,又唔消費,加加埋埋好多因素,香港人又北上,香港市道就甘啦…..

珍珠宮

6299 發表於 24-1-15 20:05
...

同意,裝修後個場感覺又暗又迫,鋪頭又唔吸引,連個超市都唔好行。
懷念當年日本人做主未易手時,我成日行,買嘢食,又買衫,無事無幹都走去行一轉。易手後只去超市,裝修後連超市都無去,要買嘢去大百佳好過。

珍珠宮

athruzala 發表於 24-1-15 20:41
個人覺得:沙田一田自己裝修由三樓落到地下,生意就差左好多!佢裝修係好大因素!另外又有一班中上資產嘅人 ...

裝修完個場逼到C,完全無心機行
真係趕客

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

廷廷媽 發表於 24-1-15 20:20
除非超市日本食物,其實冇幾多係日本貨

超巿係 日本品牌化妝品同護膚品都係,盡量唔會用佢轉用韓國
日本の平安を祈ります

珍珠宮

分甘同味 發表於 24-1-15 20:20
係成個新城市廣場3期裝修完都唔好行,人流少咗好多。

複式洋房

回覆樓主:

一田百貨賣好多大牌子嘢,一啲外國少聽既都有,執咗真係好可惜

珍珠宮

白毛毛 發表於 24-1-15 20:43
同意,裝修後個場感覺又暗又迫,鋪頭又唔吸引,連個超市都唔好行。
懷念當年日本人做主未易手時,我成日行 ...

地方同店鋪表面係大左多左,但好多通道窄,暗,佈局擺位左穿右插
超市唔好行,收銀排隊位更係敗筆,用一排排堆高的貨做排隊牆,好迫,連超市大減價呢幾年都唔平,同2大超市差不多價錢

珍珠宮

6299 發表於 24-1-15 21:14
地方同店鋪表面係大左多左,但好多通道窄,暗,佈局擺位左穿右插
超市唔好行,收銀排隊位更係敗筆,用一排 ...

以前二、三樓中空,開揚光猛,舒服,精神,好好行。
而家啲商場唔知係咪流行暗黑設計,行到入去無幾耐我就想走。

珍珠宮

白毛毛 發表於 24-1-15 21:22
而家啲商場唔知係咪流行暗黑設計,行到入去無幾耐我就 ...

以前超市門口好多輕食店,經過就算唔買睇到都好吸引
2,3樓買運動買衫啲鋪都好好行,唔會迫夾感,而家佢2層都唔會有意欲慢慢行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

剛剛 weekend 去過,比想像中人流少。

伯爵府

回覆樓主:

唔知邊個高人設計呢個新裝修
轉左之後冇再去過
以前放學好鍾意行,到大都覺得好高檔又多嘢買

子爵府

白毛毛 發表於 24-1-15 21:22
而家啲商場唔知係咪流行暗黑設計,行到入去無幾耐我就 ...

不留中空填咗去可以多開鋪頭收租,但代價是樓底矮唔好行,兜來兜去好麻煩,攪攪下少人行
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊