自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

台湾从1996年开始实施"垃圾不落地"政策,即取消原设在街道两侧的垃圾投放点,要求居民将垃圾拎到垃圾收运车停靠点,在固定时间段内直接投放到垃圾收运车内,而垃圾收运车如同守时的列车,在固定时间抵达,在固定时间驶离。 小区内不设垃圾桶、垃圾箱、密闭式清洁站等生活垃圾暂存和中转设施,居民必须在家里对垃圾进行粗分类。

建議政府參考一下台灣行之有效的方法,現時的方法好亂,如果管理處包底的情況出現,反而會出現多用咗膠袋,製造更多垃圾同浪費更多錢的反效果

複式洋房

我都想知

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

小糖糖123 發表於 24-1-17 15:04
台湾从1996年开始实施"垃圾不落地"政策,即取消原设在街道两侧的垃圾投放点,要求居民将垃圾拎到垃圾收运 ...

要求居民将垃圾拎到垃圾收运车停靠点,在固定时间段内直接投放到垃圾收运车内,而垃圾收运车如同守时的列车,在固定时间抵达,在固定时间驶离。 --> 要香港人行多幾步仲限時限刻,肯定鬧到百佳超市

子爵府

廷廷媽 發表於 24-1-17 18:06
要求居民将垃圾拎到垃圾收运车停靠点,在固定时间段内直接投放到垃圾收运车内,而垃圾收运车如同守时的列 ...

如果學台灣限時收垃圾 應該仲鬧得更癲

台灣做法
https://fb.watch/pDqjIKXquP/?mibextid=Nif5oz

日本做法
https://fb.watch/pDqEm_RdLK/?mibextid=Nif5oz

男爵府

回覆 小糖糖123 的帖子

不如參考澳洲,沒有垃圾徵費,超市平口膠袋沒有要求徵費。

侯爵府

回覆 小糖糖123 的帖子

有啲人用腳踩起個垃圾桶蓋都懶。尋日先有人將一堆垃圾,有包裝盒呀之類散亂咁掉係垃圾桶邊,連入膠袋都懶!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點解要學台灣,大家生活習慣都唔同
叫人定時定候落街追垃圾車,根本擾民。台灣就話踢對拖鞋跑落樓下,香港一梯N伙,爭lift咩

男爵府

回覆樓主:

叫香港人定時定候,仲要唔知行幾遠先掉到垃圾 而家好多人一日唔掉垃圾都唔得,仲要儲埋幾日一次過行唔知幾遠掉垃圾??

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

香港啲樓又高又密集點學

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

成日覺得人地好,去到人地方就鵪鶉咁做順民,係自己地方惡過鬼

公爵府

Charlotte_mom 發表於 24-1-17 20:05
點解要學台灣,大家生活習慣都唔同
叫人定時定候落街追垃圾車,根本擾民。台灣就話踢對拖鞋跑落樓下,香港 ...

香港人工作時長,收左工仲要拎袋垃圾冲落街,再等車來?
期待2019

珍珠宮

畀面勳章

要求居民将垃圾拎到垃圾收运车停靠点,在固定时间段内直接投放到垃圾收运车内,而垃圾收运车如同守时的列 ...

x2, 一定鬧到拆天。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

同意, 要香港刁民行遠d仲限時限刻, 佢地會會覺得好似世界末日咁

珍珠宮

回覆樓主:

香港住宅好多係高樓大廈,一座有幾百户,點可以跟台灣,台灣多鄉村地方,住宅大廈普遍無香港咁多層。

子爵府

敬亭綠雪 發表於 24-1-17 20:15
香港啲樓又高又密集點學

我都係咁話,今日先有個闊太(唔洗做嘅)佢話點解做唔到,有心做一定做到,一幢樓過千戶,好難想像萬人空巷嘅倒垃圾場面,仲要晚晚都區區上演,等(emoji)等到傻,唔知係咪果d師奶太耐無做野,個腦都塞左,唔知米貴仲唔會諗實際情況

侯爵府

tsl130076 發表於 24-1-17 20:26
香港人工作時長,收左工仲要拎袋垃圾冲落街,再等車來?

我好多時都11,12點先番到屋企,佢係咪有n 車先

侯爵府

toffeechoco 發表於 24-1-17 20:34
同意, 要香港刁民行遠d仲限時限刻, 佢地會會覺得好似世界末日咁

唔會世界末日,寧願唔掉,咪有得袋垃圾牛臭

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

台灣農曆新年無收垃圾,佢哋將廚餘放入雪櫃,等到收垃圾人員開工先可以掉。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

邊個得閒日日去捕架垃圾車

水晶宮

回覆 noodle_noodle 的帖子

食飽唔知米貴!仲可化埋粧掉垃圾啩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊