自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

華妹妹 發表於 24-1-20 08:30
你老公非常正確既諗法
我同事,佢今時今日都已經30,佢媽仲要成日問佢幾時搵番個人,又話點解都番夜 ...

嘩仲有啲咁既人

水晶宮

熱媽 發表於 24-1-20 07:58
有孩子到1 8歲其實父母真係應該放手等孩子過佢自已的人生,不要為佢大學學費,住屋首期,有冇工返,是否能 ...

不褸都係咁諗,我啲細路好有自己思想,所以冇乜點理佢哋,讀書都係自己搞,要補習就出聲,我最近先知原來亞囝已揀咗大學揀咗選科好耐

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我認同要放手,但應該是first degree 畢業後。

以前年代物價低,而且part-time 工作周圍都有請, 老闆無咩要求,工作壓力少,學業part-time 工作兩兼顧係ok .

但呢個年代已經唔同, 時間地點許可的part time唔易搵,搵到但人工又可能不足夠生活。而家d家長癲嘅,唔專師重道,幫學生補習的壓力好大。

珍珠宮

回覆樓主:

身邊真係唔少朋友個腦真係得小朋友
唔諗下自己的娛樂
乜都只諗小朋友

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

野原美冴 發表於 24-1-20 09:20
我認同要放手,但應該是first degree 畢業後。

以前年代物價低,而且part-time 工作周圍都有請, 老闆無咩 ...

我同你睇法一樣

現在物價樣樣貴,pt真係無咁易揾,亦多左好多唔係正經正當嘅pt…一心急為左揾錢,真係好易跌入陷阱,所以真係要睇情況

珍珠宮

有孩子到1 8歲其實父母真係應該放手等孩子過佢自已的人生,不要為佢大學學費,住屋首期,有冇工返,是否能 ...

楓遂道長網上講過,一個人既心血應該擺在自己而不是別人身上

男爵府

Onlok 發表於 24-1-20 08:21
我老豆由我哋細已講明,唔會好壞,除非貪到一世唔洗做,否則唔好貪小便宜。讀到書,借錢都供我哋讀,讀唔 ...

真羨慕你有個好爸爸。

男爵府

你老公非常正確既諗法
我同事,佢今時今日都已經30,佢媽仲要成日問佢幾時搵番個人,又話點解都番夜 ...

大慨那個亞媽沒上班的吧?FTM 要cap水。

侯爵府

TMC3012 發表於 24-1-20 09:15
嘩仲有啲咁既人

佢媽好傳統的

侯爵府

淘心 發表於 24-1-20 09:50
大慨那個亞媽沒上班的吧?FTM 要cap水。

應該冇,咁得閒日日煮足兩餐

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你老公都啱,為自己退休準備都等於幫子女減少負擔。讀唔上梗係去做野,有一按旁身好過,磨爛席咁讀冇意思。

我以前都同老公有過分歧,同你地差唔多,我老公覺得讀到高中可以要開始做pt,要獨立,而家我都傾向佢果套。

子爵府

回覆樓主:

我估中學都理唔到,經濟上就比到大學學費。之後佢鍾意點都無得管,亦唔會聽。

男爵府

你老公非常正確既諗法

你同事嗰度係雙方面嘅,阿媽咁樣啫,都要個仔女配合㗎,其實你同事其實係媽寶,呢啲嘢冇得賴嘅。

男爵府

熱媽 發表於 24-1-20 09:12
屋企包食包住,以我女嚟講其實生活費唔需要好多,搵份補習自由度大,可自己選學生,亦算一種職場體驗,所 ...

如果係女嘅話,我係唔會等佢開口話唔夠洗先講啦,講真上到大學咁多唔同類型嘅同學,真係唔夠錢洗又唔知點開口嘅時候,同學教佢用另一種方法搵錢,你嗰時就真係喊啦。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

天貓 發表於 24-1-20 08:35
我覺得仔女讀書學費就真係要預備好,其他佢要識學自己耒,但係要慢慢一邊監察一邊放手,就唔係話放就放…細 ...

同意。

大家情況唔同,不可一概而論。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實父母從小就應該要適量地放手,但唔同意到咗18歲就完全唔駛理佢, 至少仲讀緊書嘅時期, 我會畀學費同生活費,希望佢哋可以好好地享受大學生活。一世人流流長都無須要急於搵工揾錢,邊讀大學邊為學費/生活費 走堂去兼職係好有壓力, 我就唔會咁對自己嘅孩子。

將來佢哋初出社會工作,我亦唔需要佢哋有家累,希望孩子可以找尋自己嘅理想, 過自己想過嘅生活, 毋忘初心,其實生小朋友都希望佢哋健康同快樂, 將來佢哋站穩腳,搵到錢,到時再理父母都未遲。

珍珠宮

RAA 發表於 24-1-20 10:08
同意。

大家情況唔同,不可一概而論。

其實都係,每個家庭嘅情況都唔同,小朋友都唔會個個一樣,最緊要有計劃同埋適合自己

翡翠宮

天貓 發表於 24-1-20 08:35
我覺得仔女讀書學費就真係要預備好,其他佢要識學自己耒,但係要慢慢一邊監察一邊放手,就唔係話放就放…細 ...

Agree,d人成日話18歲成人啦,但係人係要經過「事」去成長,唔係一到18就乜都可以自己處理,家長都要從旁輔導。我會尊重佢所有既選擇同決定,大前提係佢要為自己既選擇負責,無論甜酸苦辣都係佢自己嚐

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-20 10:08
其實父母從小就應該要適量地放手,但唔同意到咗18歲就完全唔駛理佢, 至少仲讀緊書嘅時期, 我會畀學費同生 ...

諗法完全一樣

洋蔥頭媽咪    發表於 24-1-20 10:39

水晶宮

回覆樓主:

做父母要放手,但唔代表唔理!
如果我女讀到大學,零用錢+學費一定比足,因為我講明到左18歲,讀到一定供,讀唔到就做野,咪响屋企做蛀米大蟲!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊