夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

vlamho 發表於 24-1-26 12:43
其實幾多老婆真係可以當小三或叫雞無發生過好似以前咁?

淨係睇BK呢度都有唔少啦, 講到個老公好衰, 回帖嘅都會叫佢離婚過番d自己嘅生活... 但係佢地仍然可以繼續落去, 幾年後都仲見到果d人開post响度呻

kwhkwh    發表於 24-1-28 14:59

侯爵府

回覆 jjhwong 的帖子

你有無返工架?如果無,你咁fit,係咪都搵份工做下,可以分散下注意力,識多啲朋友,賺錢即使少,但自信心會返埋黎。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

maggie.tang 發表於 24-1-26 15:31
淨係睇BK呢度都有唔少啦, 講到個老公好衰, 回帖嘅都會叫佢離婚過番d自己嘅生活... 但係佢地仍然可以繼續落 ...
係架。
人生都係選擇姐, 刻薄點講, 你今日包容得隻C6, 就真係5好怨。呻來呻去只會無限loop.

人生過得係點, 態度好重要。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

畀面勳章

yantung2010 發表於 24-1-28 11:25

你有無返工架?如果無,你咁fit,係咪都搵份工做下,可以分散下注意力,識多啲朋友, ...

我有返工架仲系日日要扮到好靚。30年夫婦関系就算我改容變左女神佢都吾会有感覺架喇,所以扮靚系為自己。

要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

大宅

jjhwong 發表於 24-1-28 20:36
我有返工架仲系日日要扮到好靚。30年夫婦関系就算我改容變左女神佢都吾会有感覺架喇,所以扮靚系為自己。
...

唔好意思

唔係質疑你

但正路計,-個打扮得好靚好fit ,有上班的女人,正路個心態係做上把位,不會任由個老公待薄自己

自己靚,有自信,一般係好清楚自己的方向

大宅

畀面勳章

HappiMom 發表於 24-1-28 22:21
唔好意思

唔係質疑你

吾好咁講,比著我都会咁樣質疑啦,其實我吾系女強人我只系一个公司嘅前台,人工吾高因為崗位需要我整整齊齊所以我系必須要打扮得好啲,況且自己又吾系後生女,就算fit又如何?比老公待薄系因為我冇用同失敗。

侯爵府

我有個朋友同你好似,但佢係一個好外向,好開朗,好喜歡交朋友的人。最後佢搵到至愛,共建小窩居了。不一定是你無用,你是綿羊,遇上老虎,加上無危機意識啫。
改變唔到嘅嘢無謂去諗,否則更影響自己嘅魅力。

侯爵府

花若盛開,蝴蝶自來。佢覺得你係爛茶渣,,可能有其他人覺得係有氣質嘅乾花。各花入各眼。

侯爵府

回覆 yantung2010 的帖子

突然又諗到:佢會晤會墮入情騙局,到時人財兩失。你自己小心睇路啦。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

jjhwong 發表於 24-1-28 23:14
吾好咁講,比著我都会咁樣質疑啦,其實我吾系女強人我只系一个公司嘅前台,人工吾高因為崗位需要我整整齊 ...

又唔好咁樣睇自己,應該係佢唔識欣賞你d 優點,或者佢比野蒙蔽咗,優點都變缺點。

大宅

畀面勳章

yantung2010 發表於 24-1-29 00:20

我有個朋友同你好似,但佢係一個好外向,好開朗,好喜歡交朋友的人。最後佢搵到至愛 ...

你真系形容得好啱,綿羊遇上老虎,佢發起脾氣上嚟比老虎更恐怖,我而家先知道原來两夫婦一齊相處都系要有危機嘅意識,明了可惜已經遲了。

大宅

畀面勳章

yantung2010 發表於 24-1-29 00:33

花若盛開,蝴蝶自來。佢覺得你係爛茶渣,,可能有其他人覺得係有氣質嘅乾花。各花入 ...

我覺得而家我系乜花對佢都吾重要,因為佢可能已經比其他人女人搞到眼花花。

大宅

畀面勳章

amychann 發表於 24-1-29 02:41
又唔好咁樣睇自己,應該係佢唔識欣賞你d 優點,或者佢比野蒙蔽咗,優點都變缺點。
...

男人要變未必一定搵个靚搵个好多優点,最緊要有新鮮感,而家我系佢眼中仲有什麼優點可言吖。

大宅

畀面勳章

yantung2010 發表於 24-1-29 00:44
回覆 yantung2010 的帖子

突然又諗到:佢會晤會墮入情騙局,到時人財兩失。你自己小心睇路啦。 ...

我冇得小心因為一向吾知佢財政,只系每月佢有比家用我就算,我從來都冇管佢啲錢去左邊因為我地財政系獨立,如果佢真係墮入騙局咁我就燒炮仗恭喜仲要同佢庆祝添。

侯爵府

你視線仍然吊死在佢身上。佢當然唔再欣賞你,但你提升自己價值,目標唔係佢嘛!如果佢俾人混哂啲錢,就靠你食你,明未?你願意嗎?

大宅

畀面勳章

yantung2010 發表於 24-1-29 10:43

你視線仍然吊死在佢身上。佢當然唔再欣賞你,但你提升自己價值,目標唔係佢嘛!如果 ...

吾願意。見步行步,煮到埋嚟就食!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好俾佢食住,但要學識自立唔好再諗依靠佢。每個月俾家用你,你就諗方法儲起一兩千,一千幾百都好,做定期,儲錢總之要保障自己。
我諗你只係40幾or50出頭,要keep 住扮靚唔好俾個男人睇死

大宅

畀面勳章

jelly-pudding 發表於 24-2-25 14:08
唔好俾佢食住,但要學識自立唔好再諗依靠佢。每個月俾家用你,你就諗方法儲起一兩千,一千幾百都好,做定期 ...

多謝你。冇入嚟一段時間,睇返你地嘅回應有時真係好似強心針咁,系呢階段如果我冇離婚嘅能力就真系只好增值自己,總知一曰有佢比家用我就見步行步,一定要keep 住靚,現在系為自己已經吾系再為佢了,我有做少少定期,会為自己 將來打算, 只要佢吾趕我走,睇錢份上只好繼續留。不過辛苦架,無語 一定吾可以比佢睇死。

大宅

2024勳章

jjhwong 發表於 24-1-29 07:24
男人要變未必一定搵个靚搵个好多優点,最緊要有新鮮感,而家我系佢眼中仲有什麼優點可言吖。
...

我係同我老婆結咗婚27年的男人, 不知你有否興趣聴聴男人的角度怎挽救 ?

第1 優點是相對的.
青春貌美的年輕女人, 相處得久也會見到所有人性的本質, 所以優點是相對的.
而一段婚姻的危機和一個國家的經濟危機其實是一樣,

一個國家的經濟危機中, 往往是人民覺得這地方很壓抑, 性價比低而收入又愈來愈低, 別國好像好些, 人民/有錢人當然往外跑. 要挽救經濟危機, 要人民/有錢人跑回來, 守住自己基盤很重要. 人民/有錢人到了外國, 但外國也一樣有嚴重問題 稅高工作有天花板. 住得久便看到每個社會都有它的相同本質.

而一段婚姻的危機中, 也是一樣. 當男人覺得家裡很壓抑, 家裡的老婆年老色衰, 付了家用好像什麼也得不到 羅湖橋哪邊好像好些, 男人便往外跑. 但你守住基盤, 這便是你的優點, 怎麼貌美如花的年輕女子, 也是有人的本性, 他大徹大悟後, 便會自動自覺跑回來.

第2 紙包不住火的
令他察覺他的美好爸爸的形象是在破碎,但千萬不要令他覺得你周圍說他壞話.
找些有威信的男性長輩, 旁敲側擊的方法, 希望你老公能若有所思
你老公不會接受女兒認為他是壞爸爸, 也不會接受家裡的人知道他放棄家庭

第3 幫他回憶美好的過去
不是每個男人一定要有新鮮感 . 如果他是一個念舊的人, 便有救

例如, 把30年前的照片, 做一個老照片裡的舊時光視頻, 配一段你們看過的電影配樂, 讓他回憶起過去美好的日子 現在有個青春貌美的女人和他一起, 但他也是能明白, 這些美好的日子不會長久

但是如果 你和你老公經常衝突, 只會令你老公覺得你是個怨婦, 甚至人身安全有危險, 便永遠也不會回來.
像國家經濟一樣, 社會愈高壓, 人民/有錢人跑到了外國, 便永遠也不會回來.

當然, 你是一個好女人, 但問題現在你老公好像被鬼迷心竅, 他眼裡完全看不到你美好的一面, 而過去30年無風無浪, 男人便不會體會其實當下的平淡也是幸福, 所以幫他回憶美好的過去是很重要.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

dougiewoodie 發表於 24-3-24 10:38
我係同我老婆結咗婚27年的男人, 不知你有否興趣聴聴男人的角度怎挽救 ?

第1 優點是相對的.

不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊