自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

有冇醫生推介?$?

子爵府

ngwong2 發表於 24-1-23 10:27
有冇醫生推介?$?

呢啲長期病都係睇政府

翡翠宮

kid 發表於 24-1-23 10:37
呢啲長期病都係睇政府

佢話政府回應佢咁架拉。無得睇。

翡翠宮

kid 發表於 24-1-23 10:37
呢啲長期病都係睇政府

佢哋家人懐疑老人家有。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

可以去沙田賽馬會耆智園睇
網頁有收費資訊

男爵府

回覆 ngwong2 的帖子

Pm you

翡翠宮

stagea 發表於 24-1-23 10:53
可以去沙田賽馬會耆智園睇
網頁有收費資訊

TKs

翡翠宮

push

珍珠宮

有冇醫生推介?$?

要普通科醫生轉介,寫信睇腦神經外科

珍珠宮

有冇醫生推介?$?

抑鬱症睇精神科,要兩張轉介信

象牙宮

有冇醫生推介?$?

老人家有抑鬱症和老人痴呆症

有冇長期病患? 三高? 在公立醫院复診。。
內科===>轉精神科。==>職業治療訓練。

A> 醫生不理,可能太忙,家人表達不清。
和醫生勾具体D,先會轉介。
1。
2。
3。

B>
你帶去
地區康健站 - 地區康健中心網頁 (dhc.gov.hk)
手机搵也可
55+就有資格了地區康健

老年抑郁和老年痴呆有什么区别呢? 主要有以下7点。
(1)病程不同:抑郁起病快,发展快;痴呆多数起病慢、发展速度慢;
(2)情绪变化不同:抑郁症状持续久,痴呆情绪变化多,变幻莫测,像小孩子;
(3)智能下降持续时间不同:抑郁的智能下降是暂时的,部分性的,甚至每次检查结果都不同;痴呆的智能损害是全面的,持续的,一般超过3-4个月,进行性恶化;
(4)辅助检查结果不同:抑郁无神经系统症状,影像学检查无阳性发现;痴呆经常有神经系统的症状、体征,不少病人还有动脉硬化、三高、小中风的病史,影像学可发现有脑萎缩或(和)脑梗死的表现;
(5)提醒后健忘是否改善:抑郁的健忘,可以通过适当提醒,就可以缓解;痴呆患者很难通过简单提醒,从而缓解健忘症状的,经常答非所问。
35也有痴呆。

簡單評估早期徵兆 及早治療

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

今日新聞,分享下
好遺憾之前唔識幫爸爸搵人跟進,希望幫到有需要嘅人

老人家香港確診初期腦退化 港人北上深圳港大醫院檢查 即睇MRI/腦電圖/醫生費用及詳情

https://www.stheadline.com/lifetips/3310651/

子爵府

有冇醫生推介?$?

多關心陪伴

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 24-1-24 12:17
今日新聞,分享下
好遺憾之前唔識幫爸爸搵人跟進,希望幫到有需要嘅人

外公,有時, 我唔識, 全家都唔識。
老媽,有時, 全家都唔識。老自然會痴呆。 和我對抗,我無事找事。拖N年。
至佢跌入院。我找醫院社工。
東方日報東方日報 · 10 天
料10萬長者腦退化 促完善安老。

年輕型腦退化症的風險因素
【明報文章】65歲以下患上腦退化症,界定為年輕型腦退化症(young-onset dementia)。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊