自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

我一向唔會聽冇在通訊錄的來電. 但呢個來電我cut完之後佢又再來電, 我只好接聽...
對方一開始係錄音 "呢度係渣打銀行, 請注意呢個唔係促銷電話, 廣東話請按1...... "

我按 "1", 睇下佢續攪乜東東.

"講注意, 閣下的欠款已逾期未繳...." ,

佢又比D 按1 按2指示, 我就收線, 因為我都冇欠款.

收線後, 我回撥, 結果對方係嘟一聲斷線.

呢個99%係詐騙電話, 大家遇到同樣情況要小心分辨了.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

借銀行個名黎呃人
下次可能係中銀恆生...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔記得聽邊個講,任何電話打來是「電話錄音」都係騙子。佢叫你按數字唔好按,立即收線。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

多謝提醒! 我噚日一早收到個電話號碼係38482765嘅來電,因為以為學校打嚟,所以聽咗,點知個男人話係「大衆銀行依家有低息貸款⋯」,我就禮貌地講:「唔好意思我瞓緊覺⋯」,點知佢就講咗句粗口啦! 之後再不停收到3字頭嘅電話都費事接!

水晶宮

2024年龍年勳章

OM123321 發表於 24-1-23 17:34
唔記得聽邊個講,任何電話打來是「電話錄音」都係騙子。佢叫你按數字唔好按,立即收線。

...

佢打來好多次,係今次我想睇佢出邊瓣 ,最頂癮佢劈頭第一句就係話「呢個唔係促銷電話」
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

fattymary 發表於 24-1-23 17:27
借銀行個名黎呃人
下次可能係中銀恆生...
乜銀行都有機會出事 宜家騙子太多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Rita 發表於 24-1-23 14:20
我一向唔會聽冇在通訊錄的來電. 但呢個來電我cut完之後佢又再來電, 我只好接聽...
對方一開始係錄音 "呢度 ...

你夠膽㩒架?
之前傳你有按鍵就已經中招

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊