心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

這是一個放負post

找不到抒發渠道

亦想記錄自己心理情緒的情況

希望能給自己一個出口

不知道什麼時候開始

心情就慢慢變得抑鬱

我想應該是因為我在202364日買了一間中層村屋

當時的我並未察覺香港經濟會走下坡

而且這中層村屋年齡巳經不輕

亦有一些結構問題(沒寬頻, 沒車位)

你可能會問如果覺得有問題,為什麼當初會買呢?

我也不知道…. 總之當時覺得這些問題不大(沒寬頻可以用5Gwifi ; 交通算方便, 走路十多分鐘就到港鐵站,門前亦有小巴等等)

但現在細心想, 沒有這些配套, 要轉手出售就比較困難了(一想心情就更低落)

最初幾個月是沒有心情低落的

但慢慢, 當香港的股市, 樓市不斷出現負面新聞

再加上裝修有很多事宜需要處理

心情就一直往下沈了

我現在不知道自己可以怎樣走出陰霾

但我知道要撐下去

因為我還要照顧一對子女

我要為自己的錯誤負責任

我經常想如果當初沒有買房子,今天就沒有這麼多煩惱

但這世界就是沒有如果……

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

joey211 發表於 24-1-31 08:25
這是一個放負post找不到抒發渠道亦想記錄自己心理情緒的情況希望能給自己一個出口
不知道什麼時候開始心情 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

瑪瑙宮

解決目前, 不要想太多.

男爵府

經濟走下坡對你家庭經濟有冇影響?
當然知道買樓買貴左心情一定唔好,
但唔買左都買左, 你又唔係打算短期內轉手,
無謂比呢d野影響你置業既心情

男爵府

Nancy20090615 發表於 24-2-1 10:21
解決目前, 不要想太多.

謝謝
但好難唔想

男爵府

owla 發表於 24-2-1 12:03
經濟走下坡對你家庭經濟有冇影響?
當然知道買樓買貴左心情一定唔好,
但唔買左都買左, 你又唔係打算短期內 ...

謝謝你
暫時未有影響
但就係負面情緒好影響生活
唔知點可以走出心魔

水晶宮

2024年龍年勳章

這是一個放負post找不到抒發渠道亦想記錄自己心理情緒的情況希望能給自己一個出口

昨日剛學會了一句英文諺語

Every cloud has a silver lining。said to emphasise that every difficult or unpleasant situation has some advantage.
黑暗中總有陽光,你眼前見到的雲,但雲的邊邊卻透著陽光。
你後悔?但已成事實了,呢一刻你又唔係要即刻賣,係未?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

Rita 發表於 24-2-1 15:18
昨日剛學會了一句英文諺語

Every cloud has a silver lining。said to emphasise that every difficult o ...

謝謝你回覆

我後悔,很後悔
但巳成事實
所以好無助
好憎自己做咗個咁錯嘅決定
累咗全家人
如果無買到
以家就唔駛慳住洗錢
以家就可以開開心心辦年貨過年
以家就唔會有抑鬱
唔會影響家人心情

所有都係我錯

男爵府

我應承自己每日都寫3件好事,寫咗幾日啦。但今日嘅好事,我都唔知算唔算好事。所以除咗記錄抑鬱嘅ig, 都在呢度記錄一下。

第4天
好事1: 唔知算唔算好事。終於破冰,靜靜地讓他發洩(說出弊在心中的埋怨(又其實佢耐唔耐都會發洩講吓(那些就是我恐懼十的時間))),我也輕輕地說出有抑鬱了。
總算坦白了一點點。

好事2: 終於訂門了。但交期要3月底,也沒關係,遲些搬更好。(因為我真的恐懼樓下會傷害我們)

好事3: 我媽媽再次問我夠洗嗎?滿滿的愛。謝謝我父母。(我真不孝,活了4四十多年頭,還要年邁父母擔心)

今天的好事究竟係咪好事?!
或者每件事其實都唔係單一,它本身會讓你有多層次的感受。
又是滿眼淚水的一天。

大宅

不要過分責怪自己,既然已成事實,不如想一想它的好處,一天未住入去,一天也不要想太多,可能它是你心目中理想的居所呢?

男爵府

joey211 發表於 24-2-4 21:37
我應承自己每日都寫3件好事,寫咗幾日啦。但今日嘅好事,我都唔知算唔算好事。所以除咗記錄抑鬱嘅ig, 都在 ...

請問佢發洩內容係什麼?供唔到?
如果層樓真係令你好大壓力,不如租出去,幫輕供樓壓力。自己再搵合適嘅地方住。

子爵府

2024年龍年勳章

有一對子女,健康家庭
一家人都齊整,又有自己物業…..
其實已好幸福,樓價升升跌跌,大家都一様面對,平常心啦!

Life must go on

男爵府

little_kid 發表於 24-2-6 00:44
請問佢發洩內容係什麼?供唔到?
如果層樓真係令你好大壓力,不如租出去,幫輕供樓壓力。自己再搵合適嘅地 ...

發洩內容係話我累咗佢
累咗全家
明明唔駛咁慘
之前巳經講咗提醒咗唔好買
係我一意孤行
講講吓
又話都係自己條命唔好
遇著家人都係害佢
一個2個都驚佢唔死咁

男爵府

king0311 發表於 24-2-5 21:56
不要過分責怪自己,既然已成事實,不如想一想它的好處,一天未住入去,一天也不要想太多,可能它是你心目中 ...

希望啦
不過唔樂觀
因為樓上樓下好麻煩
以家裝修
少少事都嘈
例如: 中午話嘈(但巳經中午,下午至整嘈嘅部分)
地方多塵(但巳經每天裝修收工都再清潔)
所以點解都唔再期待搬入去
反而擔心搬入去更多麻煩事要面對
租出又擔心租客問題
我明係自己呢樣又擔心
嗰樣又擔心
但個心就係靜唔到
好自責
如果唔買就咩事都無

大宅

joey211 發表於 24-2-6 07:32
希望啦
不過唔樂觀
因為樓上樓下好麻煩

住村屋都係想有寜靜的環境,你現在裝修中難免會產生很多噪音,當所有事安定下來鄰屋也自然地平靜下來。你23年中買,樓市都已經跌了超過十幾%,起碼未至於摸頂購入,冇人可以準確地預測到樓市會再繼續下跌,自住樓就不要想太多,相信你是喜歡村屋才會購入。我有兩位朋友21-22年樓市仲高企時再置業,他們是自住或租出,都聽不到他們自怨,他們也是打工仔,人總要生存,發生了就不如平常心去面對。

已刪除用户

男爵府

joey211 發表於 24-2-6 07:25
發洩內容係話我累咗佢
累咗全家
明明唔駛咁慘

有樓住都話條命唔好?幾多人想上車都未上度。供樓確係洗好多錢,無得食好著好娛樂都無乜,應該大部份供樓嘅打工仔都係咁。自住樓,樓價升跌都唔緊要喇,而且你有能力供。諗下供完層樓自己嘅,晚年有安樂窩唔好咩,中間辛苦只係過程。

男爵府

joey211 發表於 24-2-6 07:32
希望啦
不過唔樂觀
因為樓上樓下好麻煩

其實我都2唔鍾意樓上樓下裝修㗎,難得放假響屋企或唔舒服響屋企,遇著裝修,我都覺得煩㗎。但我都係好鄰居

男爵府

多謝大家開解
我知要振作
唔可以倒下來

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊