夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 24-2-6 16:34
23年10月施政報告減左辣, 買左樓夠2年唔洗再俾額外印花稅
還返銀行既咪又係用賣樓舊錢還
樓主係咪以為離左 ...
好多人真的咁諗,唔住一世都揾d 渣拿好過冇,有時見公海研究如何保護財產就知啦,早排先講平安紙。
青春有限,換來得個吉浄身岀戶,唔係好多人接受得到,蕾神幾孚瀨野。真係口臭都要講,生仔要冒的風險實在太大。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

kwhkwh 發表於 24-2-6 07:58
呢個case 最有趣既係唔係jm 的回應。
我睇咗你地的回應, 八卦去睇返樓主舊 post。係覺得非常出奇, 結婚10年, 有兩個小朋友, 被出軌都冇出 post 呻過一句, 但唔肯離婚想繼續住响呢層新買的樓, 想釘契, 就連環出咗 5 個 post。

其實呢啲哀莫大於心死的情況, 好少會好似樓主咁樣拖拖拉拉。多數人都會响最好的時機 (即係個男人好心急要簽紙離婚), 為自己爭取最好的條件, 為仔女拎最多保障。

所以, 同意你講, 有趣!

侯爵府

Prosperous 發表於 24-2-6 17:51
又唔知樓主果層咩樓, 兩年前買應該唔貴, 唔使劈 30% 咁誇張, 兇宅咩。如果係優質盤, 略低於市價都未必冇人 ...
jm 意見夠哂立體

樓主1/f 表明要狠招擺到明都唔系咩善男信女。成件事最慘係個小朋友。

侯爵府

kwhkwh 發表於 24-2-6 18:01
jm 意見夠哂立體

樓主1/f 表明要狠招擺到明都唔系咩善男信女。成件事最慘係個小朋友。
你又 feel 唔 feel 到, 其實可能有好多嘢冇講!

成年冇收家用, 仲可以唔使返工搵食, 仔女一放長假就出門, 好多已婚 JM 都恨唔到的生活。我都係講少句, 怕畀人話冷血!

侯爵府

Prosperous 發表於 24-2-6 17:59
我睇咗你地的回應, 八卦去睇返樓主舊 post。係覺得非常出奇, 結婚10年, 有兩個小朋友, 被出軌都冇出 post ...
代入樓主,正常維持現狀對樓主最有利,
但維持現狀談何容易

侯爵府

kwhkwh 發表於 24-2-6 18:12
代入樓主,正常維持現狀對樓主最有利,
但維持現狀談何容易
諗清楚都知冇可能, 拖到兩年完咗, 咪又係要面對! 做咩唔趁衣家個男人心急, 自己有籌碼拎多啲, 過咗呢個 timing 仲蝕。

大宅

Prosperous 發表於 24-2-6 18:17
諗清楚都知冇可能, 拖到兩年完咗, 咪又係要面對! 做咩唔趁衣家個男人心急, 自己有籌碼拎多啲, 過咗呢個 tim ...

再咁搞落去,遲啲樓主老公帶埋小三返屋企一齊住,呢啲case真係見唔少

大宅

Cici02 發表於 24-2-5 10:57
佢個小三等唔切了,所以佢宜家不斷逼我離婚,要我入法庭盡快攪離婚,佢想甩身唔想繼續供樓,想離婚同小三 ...

報東張,等小三無面

男爵府

lovelysnake 發表於 24-2-6 22:35
報東張,等小三無面

最好學王力宏咁, 全世界都知, 睇下佢仲有冇面

複式洋房

littlefunpig 發表於 24-2-6 15:40
搵地方搬先岩
供得果2年, 把鬼,
減左未供款既欠債,

如果係你咁講,咁更加應該唔好搬啦!

你以為係搬屋咁容易?先唔講你有無$先,小朋友習慣咗原本既居所同環境,讀書都就近屋企,
點解要因為個攪婚外情既男人而要我既小朋友受委屈?

複式洋房

kaman06 發表於 24-2-6 22:37
最好學王力宏咁, 全世界都知, 睇下佢仲有冇面

你啱!

複式洋房

jojocatjojo 發表於 24-2-6 21:24
再咁搞落去,遲啲樓主老公帶埋小三返屋企一齊住,呢啲case真係見唔少

咪即管帶囉,之前佢畀我發現咗,都驚都要驚到要鏟晒啲嘢!要帶晨早帶咗!

佢宜家仲想要用小朋友黎威脅我妥協Tim..

複式洋房

kwhkwh 發表於 24-2-6 18:01
jm 意見夠哂立體

有句說話叫做:人不犯我,我不犯人!人地不斷對你進攻打你,逼到最後衹能還擊,唔係點保護身邊既人!

複式洋房

Prosperous 發表於 24-2-6 18:07
你又 feel 唔 feel 到, 其實可能有好多嘢冇講!

成年冇收家用, 仲可以唔使返工搵食, 仔女一放長假就出門, ...

唔好介意,我估你應該係無生過小朋友,無照顧小朋友,應該都係行小三路線既果類人?

你知唔知當一個家庭主婦全職要照顧兩個年紀相約,而又比較細既小朋友,唔講時時陪伴小朋友以外,每天照顧佢地起居飲食,單送兩個小朋友返學返學,都可以令你身心疲憊!並且要每天陪伴小朋友做好多功課!而你身邊又無人可以幫手!只有自己有苦自己知!

而當你有壓力的時候,你只能夠靠自己帶住小朋友放假的時候去放鬆自己!

你認為咁樣係好多人都恨唔到的生活嗎?

如你咁講,咁有些家庭請埋工人做晒所有嘢,個太太乜都唔駛,咪更多人恨之不得?

大宅

Cici02 發表於 24-2-7 04:45
咪即管帶囉,之前佢畀我發現咗,都驚都要驚到要鏟晒啲嘢!要帶晨早帶咗!

佢宜家仲想要用小朋友黎威脅我 ...

鏟走晒啲野唔代表係驚你呀!你老公係毁滅證據!佢已一早搬走同小三光明正大一齊,點睇都係唔驚你喎! 同埋佢黐線起上嚟真係有權帶個小三隨時生埋B返屋企嚟住,到到時真係唔知邊個令到小朋友受委屈。

同情還同情都係咁講,你老公唔係王力宏,你呢啲case只係世界上的冰山一角,普通到唔普通,東張都唔會有興趣報道,就算呢度所有姊妹撐你,你呢刻係要清醒面對現實,理智爭取你應得之同時亦要盡快鋪排後路,成日玩換鎖遊戲對成件事根本無幫助,只怕最終玩到嘅係你自己同小朋友。

複式洋房

Prosperous 發表於 24-2-6 16:10
樓主唔係地道香港人妻心態, 佢分唔到層樓可能唔甘心, 但又唔知道, 一層只係供咗兩年的樓, 其實唔係資產, 係 ...

分唔分到對我黎講意義不大,我當然知道佢係債項,So..? 咪等佢慢慢還lor..
又無需送層樓畀我,法官當然知道要如何安排先對小朋友的福祉先最好

複式洋房

Prosperous 發表於 24-2-6 17:59
我睇咗你地的回應, 八卦去睇返樓主舊 post。係覺得非常出奇, 結婚10年, 有兩個小朋友, 被出軌都冇出 post ...

好少會好似樓主咁樣拖拖拉拉。多數人都會响最好的時機 (即係個男人好心急要簽紙離婚), 為自己爭取最好的條件, ??? 《《《—————————

少見,唔代表無!有很多人係為錢!
有啲人唔恨錢、衹係為淡氣!
而你所講既,後者所講都係為錢!

另外我想講既係,呢個App我前幾日先download,都係近期,個男人出軌已經不是一朝一夕既事,我早已麻木,如期嘥時間去呻.. 倒不如我希望可以做一些可以懲罰到三小同個渣男

複式洋房

jojocatjojo 發表於 24-2-7 05:39
鏟走晒啲野唔代表係驚你呀!你老公係毁滅證據!佢已一早搬走同小三光明正大一齊,點睇都係唔驚你喎! 同埋 ...

多謝你的好意提醒!!

不過我想講既係,以佢既職業身份,如果眞係報東張,我驚佢到時連份工都保唔住,都唔知點保小三,點同小三點過了,就算小三有B,極其量都係個私生子,don't care.!

當然..離婚期間,法庭當然會知點安排!我無擔心過!

複式洋房

jojocatjojo 發表於 24-2-7 05:39
鏟走晒啲野唔代表係驚你呀!你老公係毁滅證據!佢已一早搬走同小三光明正大一齊,點睇都係唔驚你喎! 同埋 ...

佢連搬去邊都唔夠膽講la…
而且佢多次話佢無小三wor… 點樣光明正大呀?

複式洋房

PTMCYS 發表於 24-2-6 06:51
住唔住都好, 禁制賣樓和出租先, 再睇下可否禁制在你們的生活範圍內騷擾你們, 要找多些社工, 法律人仕等研 ...

so good..!thx!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊