0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你好,我有啲問題想問吓有經驗人士。
今胎係第一胎
而加7週大
之前我一直都係泵人奶俾bb飲,每三個鐘泵大概泵到2安左右 (兩邊加埋) 佢飲開3安我就會用粉補1安

3日前開始我轉全埋身,佢有時每邊飲15分鐘加埋半個鐘就夠,但有時可以飲成個鐘先飲到佢離口或訓著,但佢無喊無煩燥我就無補奶粉,我唔知咁樣做啱唔啱,我怕佢唔夠食或食唔飽⋯

我知人奶係睇濕片,佢明顯啲片無咁濕同無換片換得咁密,其實要幾濕先計一塊濕片呢? 一日有6塊夠嗎?

由半人奶半奶粉轉全人奶係咪佢唔喊就唔駛補粉呢? 多謝解答問題(emoji)(emoji)

別墅

我之前係。啱啱開始係會覺得片片輕咗同瞓得無咁好,佢食完無喊嘅,應該係差少少未夠飽。不過返健康院話佢重得幾好,於是我堅持,一個星期左右就ok喇,會feel到奶多咗同bb食完會有滿足樣。

大宅

啱架喇, 我都係樽轉埋身, 不過之後你要開始控制下佢飲奶時間, 好易變人肉奶嘴
6塊濕片, 拎上手有少少重量就ok. 你亦可以觀察尿黃, 好黃就係飲唔夠

大宅

2024年龍年勳章

可以幫bb磅重留意住磅數,另外睇濕片顏色,如果比之前深色左即係飲唔夠奶,初生bb嗜睡,可能飲飲下奶就訓左,啜成個鐘只係因為當媽媽係人肉奶嘴,要整醒佢繼續飲

別墅

gingerkiu 發表於 24-2-9 13:33
今胎係第一胎
而加7週大

咁好嘅?飲咗七週奶樽都肯轉埋身

複式洋房

awless 發表於 24-2-11 09:28
啱架喇, 我都係樽轉埋身, 不過之後你要開始控制下佢飲奶時間, 好易變人肉奶嘴
6塊濕片, 拎上手有少少重量 ...

請開點控制呢?我見好多人餵10分鐘就搞掂,我已經不停整醒佢食但都食好耐⋯我覺得係因為我無好多奶,啜得慢

複式洋房

bbbangers 發表於 24-2-15 09:04
咁好嘅?飲咗七週奶樽都肯轉埋身

試架咋
之前用樽餵都盡量每日有一至兩次俾佢埋吓身先,佢無好抗拒,係頭頭有乳頭混淆唔識擘大個口,餵一星期後好好多了

複式洋房

gingerkiu 發表於 24-2-9 13:33
今胎係第一胎
而加7週大
如果媽媽唔怕辛苦, 餵到全人奶當然最好! 我個陣生第二胎都堅持左一排, 後來奶量開始跌就轉餵奶粉, 好彩細仔都好肯飲我地就餵雅培hmo, 始終係大牌子有信心d, 仲有hmo同益生菌, 細仔去便便都順暢啲d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊