自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

見到呢度啲人成日吹噓,話大陸點好點好,呢個貼係純分享

請黃藍人士繞道,不要亂噴,多謝合作

呢個貼只係純紀錄,香港人開車上大陸要注意啲乜嘢,同埋個人對兩地文化嘅體驗

年初三揸車返大陸,今次因為去探親,目的地係惠州

喺大陸開車,比香港辛苦好多,尤其是惠州啲人,真係質素低到,逆線行車加常便飯,路人總喜歡在馬路上行走,汽車不停左穿右插

喺大陸揸車,大家要將自己嘅情緒攞走,因為唔可以有情緒影響到判斷,大陸人最神奇嘅地方,就係行山路,佢哋要踩盡個油門,我行30公里,比人狂響安,仲要鬧我,去到高速公路,行120公里,啲人好似當自己屋企咁,係公路中心突然煞停搵路,試過係highway幾乎搞到串燒

yeung_ma    發表於 24-2-19 09:58

子爵府

回覆樓主:

仲有嘅就係,D人見你係香港車牌,就算泊喺屋苑,完全冇咗住別人,亦都冇得罪過任何人之下,都可能俾人毀壞

我今次就好好彩,架車中頭獎

可能大家會話只係惠州個別事件,但其實深圳雖然比較有秩序,但係好多車都係鍾意亂咁嚟,我喺廣州揸亦都係咁

而我亦都經常會去順德大良,只可以公道啲講,大陸人揸車唔守規矩,係家常便飯,所以我喺大陸絕對唔會揸快車,一定係安全駕駛,每次過關返香港真係心情都會放鬆好多,雖然香港人揸車有時都唔守規矩,但係比起大陸真係相差好遠

更新:3月29號又返大陸,大陸人嗰種野蠻,唔可以用常理推斷,我一停低架車,前後攝滿電單車,我好有禮貌請佢哋駛開,仲要比人鬧返轉頭
attach0/tmp/phpxNDlb4
attach1/tmp/php3MYGZ1

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你真係唔好彩,我哋係廣州都幾好

侯爵府

baby668 發表於 24-2-18 15:36
仲有嘅就係,D人見你係香港車牌,就算泊喺屋苑,完全冇咗住別人,亦都冇得罪過任何人之下,都可能俾人毀壞

我今 ...

回應你:「雖然香港人揸車有時都唔守規矩,但係比起大陸真係相差好遠」

個人經驗是大6人揸車好狠死, 貪快貪方便, 有大地任我行心態, 會突然喺你架車隔離高速cut 線, 但大6司機又反應好快, 遇到比人突然 cut線, 又能夠9秒9收慢車, 所以大陸司機車神級數高於港人司機。

補充: 在中山經驗

男爵府

回覆樓主:

慘慘
之前同c6都想申請港車北上,同朋友傾開, 佢地話大陸揸車不如call 車/包車方便

另外好耐之前親人喺大陸開廠, 有車帶我地自駕遊, 去到偏遠地區, 有對頭車逆線而行, 為避佢我地落咗菜田, 人無事但都怕怕

侯爵府

夕張蜜瓜 發表於 24-2-18 15:54
慘慘
之前同c6都想申請港車北上,同朋友傾開, 佢地話大陸揸車不如call 車/包車方便
對頭車我在中山、珠海都遇過, 在中山嗰次最驚, 我搵司機包車的, 司機大哥反而同我講:「吾使驚, 吾會撞, 我哋識得收慢的」

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我不是揸車的,在行人道上也被美團電單車左右穿插,嚇鬼C

男爵府

回覆樓主:

樓主像暗黃記者

水晶宮

2024勳章

唔去就得

珍珠宮

回覆樓主:

明白
平時坐大陸的士其實都知
但比起n年前已經安全咗唔少了

水晶宮

Ritzmary 發表於 24-2-18 15:51

咁你都要學樓主分享下啦,其實好同唔好都有人遇到過,去唔同地方就會遇到唔同質素嘅人同事

水晶宮

czl115 發表於 24-2-18 16:05
唔去就得

係喎,咁難都比你諗到,真係唔係好多人識咁諗架

男爵府

baby668 發表於 24-2-18 15:36

我今 ...

我哋經常走高速可能好D, 攝影鏡頭多D司機唔敢亂來, 都見過有司機亂切線, 我返江門市好多停車場掃唔到香港車牌只能停路邊車位, 感覺還可以

象牙宮

回覆樓主:

講車?係港車北上呀!我老公有揸車返大陸驗,無錯佢地駕駛態度係麻麻,小路出大路唔會讓,搏撞車賠償!好彩係未試過比人整傷部車,一般都係泊停車場,唔會周街擺,所以安全!如果覺得危險就唔好玩樣野囉…叫車就算!我工作都要坐中港車去珠海,果邊係見港牌會蝦人架,一d都唔讓,可以點,司機話慢慢揸囉!

珍珠宮

回覆樓主:

一線城市,四圍都是cctv,司機比較遵守規則

la_source    發表於 24-2-21 11:31

男爵府

isamlum 發表於 24-2-18 16:02

深圳就系, 嚇到我C

yeung_ma    發表於 24-2-19 10:02

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-2-18 15:51

我地在珠海,中山,順德,廣州去過幾次,暫時都愉快既 所以每星期都心郁想楂車去玩下

子爵府

牛年勳章

isamlum 發表於 24-2-18 16:02

在香港嘅我行路比較快,左右穿插。
在深圳行人道上嘅我,會拖實小朋友好似仙女仙子下凡咁慢鏡行 ,俾啲電單車有時間預位唔好撞到我同小朋友

yeung_ma    發表於 24-2-19 10:03

侯爵府

回覆 kellychan1 的帖子

深圳D電單車多都呢, 失驚無神係你後面身邊擦過, 行人又有電單車又有, 依樣好唔慣

侯爵府

只係珠海揸過,可能第一印象係大陸揸d人係好麻煩,又話打燈嘅話唔會俾你過線,係有俾呢d講返影響左,但試過之後係覺得宜家嘅大陸人係文明左好多,你打燈會讓你,佢地自己都係會打燈嘅

但唔好嘅人總會有,同埋佢地有d司機係唔鐘意人入佢條線咁,明明仲有好多位,人地入佢線,佢地都會響安嘅,所以路上係有好多不停嘅響安聲

但so far 大陸揸車又唔係真係咁難嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊