自由報料

跳至

首頁

尾頁

民房

最近身邊嘅朋友返內地頻率好高,佢哋話宜家內地同幾年前唔同咗,變化好大,連我老豆都心郁郁想返內地住老人院。

佢同我講朋友介紹咗間蓮塘口岸附近的老人院俾佢,仲叫我得閒同佢上去睇下,大家知唔知道呢間老人院?我驚佢比人呃。

莲塘街道长者服务中心

莲塘街道长者服务中心中心面积约1050平方米,设有32张托养床位,并配备多功能餐厅、活动厅、休闲书吧、心理咨询室、理疗室等功能区域,为长者提供全方位的服务。

互联网e”+智慧化养老服务

满足长者三大需求!

·生活有照料

·健康有管理

·安全有保障

多元化服务模式

·居家养老

·社区养老

·智慧养老

·机构养老

·医养结合

·乐龄娱乐

深港联动,湾区养老

中心距离莲塘口岸10分钟车程,一站地铁即可抵达。

地址:深圳莲塘畔山路99号东海富汇豪庭41-2楼 (地铁莲塘站D出口步行5分钟)

大宅

­醫療體制下未能一模一樣,真係會好事咩?

民房

KIKOBABE1231 發表於 24-2-22 10:31
­醫療體制下未能一模一樣,真係會好事咩?

行得走得嘅時候都OK嘅,最近唔係好多人都返深圳睇病?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

本身冇長期病患,健健康康, 我覺得OK
否則要長期復診而香港同國內既醫療系統唔掛勾
真係可免則免!!!!

大宅

梗係唔好啦, 內地珠三角空氣污濁, 長遠影響健康, 你希望佢快啲上天堂先好考慮

大宅

Bye2d 發表於 24-2-22 10:50

冇聽過 最多洗牙

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

KIKOBABE1231 發表於 24-2-22 13:42
冇聽過 最多洗牙

有!皮膚、做各樣身體檢查(CT pet scan等)、中醫都聽唔少

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Bye2d 發表於 24-2-21 14:20
最近身邊嘅朋友返內地頻率好高,佢哋話宜家內地同幾年前唔同咗,變化好大,連我老豆都心郁郁想返內地住老 ...

健康ok時咪揀地方亮麗多嘢玩
但健康出問題就唔啦!香港有免費白車送急症快靚正,長者去政府醫院分分鐘錢都唔駛俾。大陸有冇咁配套?

男爵府

Bye2d 發表於 24-2-21 14:20
最近身邊嘅朋友返內地頻率好高,佢哋話宜家內地同幾年前唔同咗,變化好大,連我老豆都心郁郁想返內地住老 ...

一般這些養老院入住前要交一筆唔少的贊助費(即是唔住走時無得退款),環境同服務是比香港老人院好好多的,行動自如無大病痛就OK,有特發送院治療無買內地醫療保險的,起碼2~3萬起啦

男爵府

Bye2d 發表於 24-2-22 10:50

行得走得又會想入老人院的?仲要內地,想子女黎探下都遠

子爵府

2023年兔年勳章

點解次次D關於資訊,投訴等都係新用戶post?
27/11 就是我的大日子呀!!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

No la
行得走得點解要住老人院?
想係大陸定居,直接買層樓仲好啦!
或者耐唔耐租一個月apartment當渡假
雖然大陸係變化好大,但收利是呢樣嘢依然存在!

民房

lemon.yman 發表於 24-2-23 09:55
No la
行得走得點解要住老人院?
想係大陸定居,直接買層樓仲好啦!

我去睇咗啦,間養老院喺樓盤入面,樓盤入住率睇到都唔係好高,不過環境同交通都幾好,又近關口

民房

la_source 發表於 24-2-22 10:55
本身冇長期病患,健健康康, 我覺得OK
否則要長期復診而香港同國內既醫療系統唔掛勾
真係可免則免!!!! ...

行得走得我都希望佢可以自由啲,選擇自己鍾意嘅地方住

la_source    發表於 24-4-3 09:31

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊