自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

女 3 歲 已絕育。
第一次尿道炎時,尿頻 + 血尿,睇醫生打針 + 食抗生素好返。
現在又患尿道炎,尿頻但無血尿,剛又打完針 ... 等今晚開始吃抗生素 。
今次未睇醫生前去寵物店買了 X存 ,好似效果一般,所以唔敢再拖,馬上去診所。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有經驗的 jm ?
怎可防止主子患尿道炎?
如果無血尿,只有尿頻,唯一辦法睇醫生好番?
地下每天濕拖抹地清潔最少一次,水兜兩個每天換水最少兩次。

大宅

回覆樓主:

勤換貓砂, 要飲多d水,不過貓天生唔鍾意飲水, 我間唔中用針筒餵。

伯爵府

回覆樓主:

見到主子每次都打兩枝針時,真係好心痛!(我都怕打針)

伯爵府

回覆樓主:

我的主子因為尿尿問題,已經第三次睇醫生。
除了尿道炎外,有一次因為原味無貨換了有綠茶味貓砂,佢唔鍾意,一日都唔肯屙尿。當時急診去了愛協睇

子爵府

你有幾多隻貓?
水兜放了幾個?放什麼位置?
用什麼抹地?

我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

子爵府

如果佢真係咁固執喜歡綠茶味貓沙就真係入多小小貨。
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

子爵府

睇多個醫生,睇下點解尿道炎,留下小便check下咩菌。

伯爵府

真係要化驗下先知,我果隻係尿易有晶體,鹼性尿,要轉食處方糧

伯爵府

carrai 發表於 24-2-26 19:52
你有幾多隻貓?
水兜放了幾個?放什麼位置?
用什麼抹地?

1 , 兩隻貓貓,一仔一女
2 , 兩個水兜,我隻貓女(尿道炎),平時會自己飲水,兩個水兜都會飲。
3 , 用熱水抹地,再用廁紙仔細抹晒地下 D 毛髮。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

BingoJoey 發表於 24-2-26 23:21
1 , 兩隻貓貓,一仔一女
2 , 兩個水兜,我隻貓女(尿道炎),平時會自己飲水,兩個水兜都會飲。
3 , 用熱 ...

我1隻貓有3隻水杯,你可加多些杯吸引佢再飲多些水

假如係醫生唔掂就轉醫生

伯爵府

ccysj01 發表於 24-2-26 20:16
真係要化驗下先知,我果隻係尿易有晶體,鹼性尿,要轉食處方糧

我都有考慮轉糧 ...
不過唔知轉邊隻好?
又驚亞女唔肯食。

大宅

BingoJoey 發表於 24-2-26 23:27
我都有考慮轉糧 ...
不過唔知轉邊隻好?
又驚亞女唔肯食。

我隻女試過一次尿道炎,頻尿,但冇血尿,醫生話要食處方糧,好彩佢肯食。幸好之後冇再復發。或者你試下同佢轉處方糧

伯爵府

walliscpc 發表於 24-2-26 23:49
我隻女試過一次尿道炎,頻尿,但冇血尿,醫生話要食處方糧,好彩佢肯食。幸好之後冇再復發。或者你試下同 ...

請問哪一款處方糧?

大宅

BingoJoey 發表於 24-2-27 08:20
請問哪一款處方糧?

Pm

複式洋房

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

飛卜見到
貓同人一樣,都要飲多d水呀

https://www.facebook.com/share/v/PPpDgpWfmYR9CJaS/?mibextid=WaXdOe

子爵府

回覆樓主:

看看這個我在iHerb 上發現的商品。 https://www.iherb.com/pal/referral/pdp/VRV668?productId=69713&rcode=VRV668&utm_medium=appshare
我隻白猫,一歲多前試過兩次尿頻,睇獸醫開抗生素。後來,我喺iherb買寵物用嘅cranberry紅莓粉,每日都餵,又氹猫猫飲多d水,呢兩年無復發過
猫女無咁驚,猫仔就差d,因為尿道短和窄,好易閉尿就危險d。
其實原理似我哋女性,尿道唔舒服時飲cranberry juice或紅莓素。

ccysj01    發表於 24-2-28 20:04

複式洋房

我主子上年年尾都係尿道炎
好完又復發 睇左幾次醫生
今年年頭開始 轉左食ADVANCE果隻貓泌尿處方糧
touch wood 呢3-4個月冇再復發過
所以我覺得糧都要揀揀

大宅

(emoji)食生肉糧,就唔會有呢個問題

首頁

尾頁

跳至