自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

昨晚上,姐姐問我借2千蚊
我冇立即答應佢,考慮了一晚
今晚出糧先比埋佢

我糾結在,要很小心處理,基於佢對BB
好好,唔想佢係出面借,幫一次咁多

唔知大家有冇呢個經驗呢,我要話比中介知道嗎

珊瑚宮

回覆樓主:

睇借錢點用, 問清楚
我姐姐屋企人過身, 佢問我借錢, 我象徵性收番部分。
只係唔想俾佢印象,我次次都係俾錢佢, 都唔需要佢還。

伯爵府

2024勳章

cbeyond 發表於 24-2-27 08:31
睇借錢點用, 問清楚
我姐姐屋企人過身, 佢問我借錢, 我象徵性收番部分。
只係唔想俾佢印象,我次次都係 ...

佢之前都話呀媽痛風
問我香港有冇藥買
我話痛風藥唔可以亂食

佢媽媽入了醫院,所以急需要2000蚊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

基本上我唔會借,姐姐以前都問過我借,我話我只可以預支人工比佢,借得一次有無限次,金額會越借越大,你揾你老公做藉口唔好再借。

E_gold8806    發表於 24-2-27 12:03

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

姐姐做了多久?

第一次$2000我會借、以後每個月扣減$500、講明冇下一次~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

Sakuraohno 發表於 24-2-27 08:35
佢之前都話呀媽痛風
問我香港有冇藥買
我話痛風藥唔可以亂食

若果真的, 我會借。
若果有懷疑, 搵agent問佢, chok吓佢。

伯爵府

2024勳章

大力大力 發表於 24-2-27 08:39
姐姐做了多久?

第一次$2000我會借、以後每個月扣減$500、講明冇下一次~

做左半年
今個月最後還錢比印尼果邊

大宅

yuyueng 發表於 24-2-27 08:37
基本上我唔會借,姐姐以前都問過我借,我話我只可以預支人工比佢,借得一次有無限次,金額會越借越大,你揾 ...

怕唔怕工人姐姐去財仔借呀?

珊瑚宮

Sakuraohno 發表於 24-2-27 08:41
做左半年
今個月最後還錢比印尼果邊

搵agent問佢
仲還緊錢, 應該驚agent,唔敢講大話

伯爵府

2024勳章

cbeyond 發表於 24-2-27 08:43
搵agent問佢
仲還緊錢, 應該驚agent,唔敢講大話

係,佢passport 仲係中介到

大宅

回覆樓主:

財仔好鍾意貸款俾工人姐姐。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我有借,姐姐有借有還。

屋企人入院,交學費,買車比爸爸方便送貨,起屋。

男爵府

Sakuraohno 發表於 24-2-27 08:25
昨晚上,姐姐問我借2千蚊
我冇立即答應佢,考慮了一晚
今晚出糧先比埋佢

家姐開到口借$2000 都要諗咁多?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Sakuraohno 發表於 24-2-27 08:35
佢之前都話呀媽痛風
問我香港有冇藥買
我話痛風藥唔可以亂食

菲國都有公立醫院, 物價比香港平很多

很多外傭, 除了同僱主借, 同出面借(可能唔止一間財仔)

我上次外傭, 先是女有意外做手術, 之後母親入院, 之後sister病埋,
中途劈炮後,2間財仔寄信到我家追數

我都好有經驗, 以前曾有外傭俾埋我的手機號財仔. 她只是擔保人, 財仔致電如我不由她人工扣,恐嚇我要上門“ 搞”我...
大厦內及街外,咁多cam mon住,
佢真係夠敢上來?
我當時就快搬屋子, 懶得理佢.

其他時候, 我只需fax張入境署Termination Notice俾佢(有入境署確認那張)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 24-2-27 08:51
我有借,姐姐有借有還。

屋企人入院,交學費,買車比爸爸方便送貨,起屋。

很多姐姐起第2間屋收租,
僱主不會收利息,
所以久不久就有“家人出事”

只是$2000,樓主可以借, 但要立借據, 寫明以很每月在人工扣多少錢去還, 證明不是僱主尅扣人工

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Jasmine-4711 發表於 24-2-27 09:29
很多姐姐起第2間屋收租,
僱主不會收利息,
所以久不久就有“家人出事”

Yes, 我姐姐起咗一間畀自己同屋企人住,一間租出去。 仲有一間小舖頭買下嘢。 我都登佢開心。

QUEEN314    發表於 24-3-27 16:32

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

yuyueng 發表於 24-2-27 08:37
基本上我唔會借,姐姐以前都問過我借,我話我只可以預支人工比佢,借得一次有無限次,金額會越借越大,你揾 ...
AGREE

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會借,每月扣返

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我借嘅上限, 一個月人工。 多過一個月人工唔借。 因有乜事, 炒佢當補。
佢地一定話同人擔保。 佢同人地擔保, 人地同返佢擔保。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我借嘅上限, 一個月人工。 多過一個月人工唔借。 因有乜事, 炒佢當補。
佢地一定話同人擔保。 佢同人地擔保, 人地同返佢擔保。

yuyueng    發表於 24-2-27 13:00

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊