自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

有…. 我自愈唔到自己,提醒自己唔好做返同一樣嘢,但最後我做左相近既事 只有痛恨自己

男爵府

gobaa49 發表於 24-3-3 00:43
細個返鄉下,我爸用菲林相機同親戚影左好多相,有晚班親戚上嚟探望,我就手多多玩部相機㩒左洗菲林個制,啲 ...

有幾大個? 影完點解唔攞去哂?我淨係記得大人拎去哂,哂出嚟超過一半都唔靚,唔知點解技術咁差,唔知有洗菲林制

珍珠宮

畀面勳章

stopmebye666 發表於 24-3-2 17:39
有件事其實小學雞野,一直都耿耿於懷。
小學五年級,同d同學仔傾電話,嗰陣時未有手提,用家居電話,咁我 ...

真係好小學雞

水晶宮

細個返鄉下,我爸用菲林相機同親戚影左好多相,有晚班親戚上嚟探望,我就手多多玩部相機㩒左洗菲林個制,啲 ...

咁就郁手打人,脾氣好極有限

複式洋房

當眾大巴車係我媽其中一個強項。強到可以入奧運。

yeung_ma    發表於 24-3-3 20:24

公爵府

我媽、係我7歲的時候同我爸爸離咗婚、我諗呢一世都唔會再見佢、我知佢住邊!

大宅

Goldfat 發表於 24-3-3 11:34
你阿媽迷信又文塞。所以我好憎啲神棍,一日係度亂噏影響好多心智唔成熟既人。
...

我媽當年沒有去睇八字/相而去認定我剋死老豆,而是心目中認定我是女,所以什麼也不好

珍珠宮

lojo11 發表於 24-3-2 19:06
完全無

咁你非常幸運。有啲嘢唔會嬲成世,所以當粉筆字抹咗佢算。

公爵府

年幼的時候、我爸媽離咗婚、我姑姑照顧咗我年半(我當時1 2歲照顧到13歲半)呢年半係呢一世都記得!
細個嗰陣鍾意畫畫、我姑姑叫咗一次我聽唔到、佢就十秒出現係我後面抓起我頭髮一直拖我落樓梯、扯甩咗好多頭髪、又有一次我煮飯放多左水佢捉我係房門度一直推我個頭撞落個門框度一直撞一直撞撞到我暈咗自動跌咗落地、我記得當時我眼前一黑、佢見我暈咗就出去炒餸、我細妹叫醒我、又有一次切青瓜切到手好深(見骨)我自己包扎之後再切青瓜、佢仲要話我麻煩偷懶、又有一次我洗碗、砌得太高(我係用個櫈仔先夠高洗)因為失重心一下子打碎咗好多碗、我姑姑就一巴一巴車落我塊面、係好大力咁車落去、到E加我下巴都有D歪歪、佢好鍾意用手背曲起一捶捶咁敲我個頭敲到起瘤、痛成個月⋯⋯又罰我係門口訓、好凍都唔比被、又用針咭我手、話我洗菜唔乾淨、用一碌竹、一個掃把、衣架一直打、打到佢攰先停、因為我知我走打得仲未金、我係見到佢行過都成身僵硬果隻、另外食物永唔會比夠、係有番薯(所以我唯一可以食到飽的食物就係番薯)、上枱食飯我唔會夾肉食、比如白切雞我一直都係食雞頸、雞腳、雞背果D、我姑姑仲迫我食雞尾話我賤人不貴貴人不賤.(呢個係我最後底線)就算為咗唔比佢鬧我夾硬食咗到冲涼嘅時候我都會自動嘔出嚟、成日鬧我有爺生無乸教⋯⋯話我醜樣、奀挑鬼命、冇哩福氣(我細個嗰陣時好瘦)頭髮又黃、眼睛又黃、也從來沒有人記得我生日、我結婚我老公嫲嫲叫人夾八字都係假八字、咁多年我一直過住錯嘅生日、直至早排摷返我出生證明先知我咁多年都係過錯⋯⋯
到E加一家人食飯我都係唔會夾自己想食嘅食物⋯⋯
記得我第一次去我老公屋企食飯、老公嫲嫲夾左一個大雞脾比我食、我喊左好耐·就係呢個雞脾我就嫁俾我老公⋯⋯
未結婚時、每日晚都會喊、呢啲經歷我冇同任何認識的人提起、我姑姑仲通處講佢以前點幫我當女咁湊、十幾年前我借左幾萬蚊比佢、佢以為唔使還、我話當時我只係話借比你冇話比你、後來佢還比我爸爸、我爸爸都冇比返我⋯⋯

濼濼媽    發表於 24-3-4 12:34
濼濼媽    發表於 24-3-4 12:34

珍珠宮

castle100 發表於 24-3-3 14:21
年幼的時候、我爸媽離咗婚、我姑姑照顧咗我年半(我當時1 2歲照顧到13歲半)呢年半係呢一世都記得!
細個嗰 ...
太過份。。可以告佢虐兒,襲擊,幾多年前?而家都告得。。。

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

細個嗰 ...
好慘,你姑姑好衰,大可以佢唔收留你哋,不過更加衰既系你爸媽

子爵府

giagia 發表於 24-3-2 14:59
如題

1.我老豆抛妻棄子女,連法庭判嘅一蚊贍養費都唔俾,喺內地買樓同二奶同住,加埋個便宜女!而我阿媽一個湊三個做街邊小販養活。
2.氹我細妹出去見佢和二奶,用$100逼我細妹同個二奶影相及叫個二奶做阿媽!

現在老豆嗰邊親戚不斷同我哋講佢現在一個老人家好可憐,佢話驚死咗都冇人知!?話有三個仔女都冇個理佢。現在70幾歲先至話最愛嘅女人是我媽。佢這些年期間換了3個老婆,第一個二奶轉正時,佢同二奶返鄉下光明正大同人講呢個二奶好過佢個正妻多多聲。現在人老身體弱冇錢冇女人就開始諗起親生骨肉和當初老婆。

雖然是大人的事,但我自己都是經歷其中及眼看母親的可憐和偉大,所以到現在我仍是不能原諒更不想與這個人有任何聯絡和關係

男爵府

細個嗰 ...

超變態,完全係虐待,你爸媽唔理?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

公爵府

細個嗰 ...

你姑姐痴L線!對一個細路女施酷刑?心腸咁差

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

babyboy2013 發表於 24-3-3 13:28
有幾大個? 影完點解唔攞去哂?我淨係記得大人拎去哂,哂出嚟超過一半都唔靚,唔知點解技術咁差,唔知有洗 ...

大約5、6歲咁上下
因為仲係嗰個旅程中,老豆通常都拎返香港晒然寄返大陸俾佢地。

珍珠宮

ninewest882 發表於 24-3-2 15:50
呢件事到而家我36歲都仲好深刻,因為真係好HURT我,Hurt 係因為佢明明應承咗我就算我公公返咗尼湊我,都會 ...
你已經 36歲,吾應該因為童年嘅事影響自己,好吾值得,算啦!男人糸無乜感情,睇開D,人要向前望,吾好因為原生家庭嘅事影響自己一生,吾值得

複式洋房

回覆樓主:

重男輕女,偏心

子爵府

阿媽文化水平低,由細到大都秉承棒下出孝兒嘅思維,老豆亦不管母親的虐打導致我由細到大心理陰影面積好大,唔識同人相處,自卑。細細個就想盡快離開哩個屋企自己成立自己的家庭,我冇埋怨母親,唔係每個人都識做母親,母親的情緒大部分都嚟自父親是否稱職合格,直接影響家庭是否和睦!
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

細個嗰 ...

睇到我眼濕濕!你姑姐好癲!點解要接你兩姐妹一齊住?

咁你哋半年之後點?而家同佢仲有冇聯絡

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊