自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

果個貼擺明係廢up,要走/走得到果班一早走左啦,無人傻到無本事又會為左一份施政報告而走,當初疫情政府補貼了不了,財政出現問題唔係預左嗎?咁擔心大家把疫情所得交回比政府可好?真係輸打羸要就係香港人本色,發債有咩問題?集資投資未來點解係要講到發債渡日咁無知?外圍可見的將來環境都不會好,但阿爺的一帶一路確是一個新天地,地球係唔會停轉,誰在不景氣下能創一片天,就係嬴家。

伯爵府

sharebuy 發表於 24-3-5 23:02
香港真係好好,住過外國就知,醫療其實真係唔差,仲有交通配套,起碼有通宵巴士、小巴返屋企,最多轉幾程 ...

其實香港各方面都十分非常好,希望班後生唔好再信d鬼話.

大宅

rubycourt 發表於 24-3-6 16:29
其實香港各方面都十分非常好,希望班後生唔好再信d鬼話.

福利真情好過籠,見d老人家去clinic拎一大堆藥,外國啋你都傻

伯爵府

TATEYAMA 發表於 24-3-6 15:57
公屋戶住私樓真係想講粗口!

英國真係左膠當道
唔止social housing 要住私樓,有D仲係市中心豪宅,要比最抵幾層做council house
另外又話私校有錢人有優勢,而家唔準牛劍收咁多私校生,要set quota
跟本係懲罰有能力的人
咁叫公義?留返比佢地

男爵府

mealie 發表於 24-3-6 16:33
福利真情好過籠,見d老人家去clinic拎一大堆藥,外國啋你都傻

以前係英國住過,睇醫生唔駛錢,佢會開藥單比你自己出去買藥

伯爵府

pauline_c 發表於 24-3-6 15:46
咁要唔要發債渡日?

星加坡負債是GDP 1.68倍,唔借何來發展,咁多先進基建去競爭?香港就是太保守所以呢十年都冇乜進步
情況如我借按揭買樓,收租還債,樓價升值,通脹使負債貶值
你慢慢儲錢,最後邊個跑贏

attach1_sign/tmp/php2IluzU

水晶宮

lingw. 發表於 24-3-6 16:21
政府排期好長喎,如果真係有事, 死左都未排到

真心答你,急的,即有位我人生試過两次,有一次直程一收到我報告第二日叫我即刻返去趕走個阿叔嚟睇我

水晶宮

sharebuy 發表於 24-3-6 16:59
以前係英國住過,睇醫生唔駛錢,佢會開藥單比你自己出去買藥

加拿大都係,但去藥房買藥好貴

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

luvkaka 發表於 24-3-6 17:11
加拿大都係,但去藥房買藥好貴
拎醫生開嘅prescription 去Costco 買藥平d

水晶宮

Ryanma 發表於 24-3-6 17:36
拎醫生開嘅prescription 去Costco 買藥平d

唔係到到有都有 Costco,有時病到死,近近地London drugs 算,係貴但唔想再揸半個鐘頭車

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊