自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

男人係好怕煩的動物

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔會咁嘥時間,頂多睇兩間或者上網買。

珍珠宮

回覆樓主:

細個十幾廿歲就喜歡逛街,工作後自己就冇咁嘅時間去行街格價,最理想網購,凌晨揀好合適就買。

珍珠宮

回覆樓主:

可以答樓主:係
但男人如果似女人甘周圍格價又真係幾婆媽,到時輪到比老婆嚴棄。
我以前都會周圍格價,我係單親家庭,唔慳點養大個仔
而家年紀大左,冇左負擔,就最緊要方便自己。
不過我真係好怕叫我仔買野,幫我買電話買電器,從唔格價,佢為求方便,全部百X匯,凶澤買,真係一件野可買貴千幾蚊,話左佢好多次都係甘,話用錢買時間,男人就係甘。
佢細時好慳家,大左變晒

伯爵府

我同你相反,我老公先係會格價嗰個,但都唔會好似你咁誇。

我講明我對數字無感,唔好問我邊間平,我只會衡量個價錢係咪合理,affordable 同合理我就會買。我老公問多我兩句關於價錢我都會覺得煩。

珍珠宮

aidan08 發表於 24-3-7 09:32
我同你相反,我老公先係會格價嗰個,但都唔會好似你咁誇。

我講明我對數字無感,唔好問我邊間平,我只會衡 ...

通常兩個相反,甘样平衡啲。
我見過兩公婆都勁格價,以格價為樂趣,食個下午茶都左格右格,但其實好富有,比人感覺又真係幾討厭

子爵府

我冇特別格價,不過會留意折扣日。更加唔會浪費老公時間,花兩小時可能慳少少錢,倒不如諗吓點去搵錢好過。

珍珠宮

回覆樓主:

講真,為左格價,行咁多間,我都頂唔順。。。。
不過如果係為頭家,慳得就慳,咁我係欣賞你嘅,咁辛苦唔通係為興趣咩…
你老公頂唔順,都唔應該嘈lo~

珍珠宮

回覆樓主:

我老公格得仲犀利過我,我就好叻計買夠幾多減幾多果啲數,我地都唔介意行多幾間去買野,分幾間咪分幾間囉,一齊行一齊買當拍拖,學內地人話齋:誰的錢也不是大風刮來的!同一樣野,如果明知呢間賣得貴,梗係幫襯間平啲㗎啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

生活用品其實用得唔多,我一般格2間就算,即系去萬0同屈人寺or PK同惠long。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

KittyMelody1 發表於 24-3-6 17:12
回覆 Issulau 的帖子

我諗起一次一家同老公細妹(姑仔)旅行,老姑婆來,買唔知乜野,由街頭睇到街尾,再由 ...

無下次

大宅

再嘈就離婚。

侯爵府

你老公冇錯呀,我都覺得煩我都係求其方便就買,時間的確係金錢。
佢肯陪你咁做已經好好,係我一定唔會晒時間。
不過人人唔同,你又冇錯喎,精打細算不過就唔好勉強佢做佢唔想做嘅嘢啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

我係女人但我都無格價

大宅

Issulau 發表於 24-3-6 16:57
最近同c6食完飯去買生活用品,行咗2個鐘。佢就係旁邊做我左右手。俾佢罵做咩花埋啲無謂時間。話時間亦是金 ...

我都唔會格價
因為時間仲貴
亦唔會講價
正如都唔鐘意人同我講價一樣
更加唔會d特價週去買野迫餐懵

水晶宮

Issulau 發表於 24-3-6 16:57
最近同c6食完飯去買生活用品,行咗2個鐘。佢就係旁邊做我左右手。俾佢罵做咩花埋啲無謂時間。話時間亦是金 ...

自己取捨啦,唔想勞氣咪唯有自己搞囉,費事傷身激氣,鬧佢佢又唔開心,因為喺大部分嘅男人嚟講,買錯嘢根本就係小事一件

珍珠宮

回覆樓主:

除非果件貨品幾百蚊或以上,如果唔係,我只會去最就腳果間一次過買。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

買嘢格價都是最好閒時睇定,買開大約知咩價和邊間平,咁就多數去嗰間買
我都唔會買樣嘢由街頭格到街尾,慳時間休息吓好過

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我老公又係同我一齊買野就好唔耐煩,每次同佢一齊買野都要速戰速決,所以我都係鍾意自己去買多d

另外佢好興話唔駛買啦,屋企都有,買食物就話雪櫃大把食埋雪櫃嗰d先,跟住有一排我唔買食物返屋企,有日佢打開雪櫃,佢話點解個雪櫃無野食,我話個雪櫃又唔識生d食飯出嚟,你成日話唔駛買,咁食晒原本嗰d咪乜都無囉

別墅

加菲貓3 發表於 24-3-6 16:59
按你咁講,你又真係格到渣都無。。多嘴問句,你有無計過數,平幾多錢?

每次平十幾幾十,加加埋埋積少成多都慳唔少。

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊