自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

可能我讀果間操場細.........但體育好多方面,要計分....一定唔公平

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-7 12:44
識人因為個女無學樂器,唔識樂理
為咗呈分惡補,怕俾音樂拉低

攞嗰啲時間操主科仲好,不過如果主科已經滿分,咁可以當去上下興趣班,教育局都強調唔好操練架,只係家長over左

琥珀宮

奇異果小邱 發表於 24-3-7 13:04
可能我讀果間操場細.........但體育好多方面,要計分....一定唔公平

當年有解釋過點解體育唔計分,因為超齡,留級生會有著數,女仔又可能比男仔著數,但而家又再黎過

水晶宮

回覆 Mochachoi 的帖子

唔係有文書功課的話,都ok。

大宅

2024年龍年勳章

RYBB 發表於 24-3-7 09:18
根本體育、視藝、音樂就唔應該呈分!
將d培養氣質,開心上堂的科目變晒質
...

認同

珍珠宮

虎到金來勳章

yoioy 發表於 24-3-7 09:21
體育、視藝、音樂呢幾科係講天份唔係努力就得!

真係,我仔零運動細胞,成績表最低分係PE

公爵府

讀書已經夠辛苦,不如畀小朋友好好享受術科啦。成日話唔使操,事實上音樂視藝一話呈分就會有人操。我識有人專登上樂理和畫班,尤其邊緣人借術科跑上嗰班,見到都辛苦。

男爵府

野原美冴 發表於 24-3-7 09:39
但呢d科唔計分的話,其實對部份小朋友唔公平,讀書叻其實都係天份,有部份讀書差,但術科好d,計埋分對佢 ...

術科叻係咪應該入主打術科的中學,而不是主打學術的中學。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

一人之下 發表於 24-3-7 09:38
認同啦,特異功能已經入到好學校啦,無需要計分。

係呀,有啲小朋友未開始面試已保送男拔

男爵府

mandy952 發表於 24-3-7 13:10
當年有解釋過點解體育唔計分,因為超齡,留級生會有著數,女仔又可能比男仔著數,但而家又再黎過
...

都係喎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

RYBB 發表於 24-3-7 09:18
根本體育、視藝、音樂就唔應該呈分!
將d培養氣質,開心上堂的科目變晒質
...

同意,呢幾樣唔係個個有天份,或者有啲人游水叻跑步唔叻咁樣點界定佢體育分,增加學生壓力

彩鑽殿

loveclementine 發表於 24-3-7 10:30
根本就係唔應該,好似體育咁,入面分好多類別,學校考嘅又未必係小朋友強項,分數會唔公平
...

正想講,有人跑步叻有人游水叻,有人掟球叻,點樣比

伯爵府

政府冇攪咁多野啦

彩鑽殿

RYBB 發表於 24-3-7 09:44
視藝、音樂呢d明明係培養氣質,一呈分就變左操練,上堂唔再開心,音樂要做卷考樂理,視藝就三堂一張畫重要 ...

樂器都有好多種,但呈分考木童笛,唔係個個善長吹既樂器,或者肺炎康復者就難吹到

琥珀宮

csc1016 發表於 24-3-7 13:29
都係喎

好似仲講過年頭出世同年尾出世都唔已經唔公平
就算當年考音樂都怕男仔可能轉聲,先諗到吹牧童笛,咁先公平
但可能有人c 忽痕又攞出黎再講

大宅

有啲小朋友身體問題可能連體育堂都唔上得,我細個哮喘,屋企人都唔比我上體育堂,咁佢地呈分點算。根本音樂視藝同體育都唔應該呈分,取消晒去就少好多壓力

琥珀宮

chrischeung 發表於 24-3-7 13:35
政府冇攪咁多野啦

應做嘅永遠都唔做,無謂野嘅就攪一大輪,政府強項

琥珀宮

mnhk 發表於 24-3-7 13:40
有啲小朋友身體問題可能連體育堂都唔上得,我細個哮喘,屋企人都唔比我上體育堂,咁佢地呈分點算。根本音樂 ...

咁呢啲應該會豁免

伯爵府

回覆 mandy952 的帖子

你攪到家長又攪到小朋友,為咩先,音樂 視藝 計分我已覺煩,系米想迫死學生 琴棋書畫樣樣精。

大宅

mandy952 發表於 24-3-7 13:40
咁呢啲應該會豁免

豁免得就唔公平啦, 到時又唔知咩標準先可豁免, 醫生都未必敢寫信證明呢個人不適宜考體能

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊