自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

每月2000保險太多

別墅

回覆 0q.cathy 的帖子

錯了, 我係男仔.

珍珠宮

年青新紀元 發表於 24-3-9 16:11
想問家用比幾多?例如我返一份全職工, 有16K, 父母要我比一半, 因為我係屋企食住, 係咪合理? 不過好既係好多 ...

我覺得你父母太講錢了,你人工我覺得比5千或以下吧。始終你都要開始計劃將來
睇你描述就算你搵十萬佢都要你比5萬的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

保險

你覺得一半太多,你將你嘅難處同佢地講
不過我以前都經歷過俾一半,都一段長時間

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

想問家用比幾多?例如我返一份全職工, 有16K, 父母要我比一半, 因為我係屋企食住, 係咪合理? 不過好既係好多 ...

保險買左咩?你年紀幾大?

如果後生揀岩保險,我大力支持,對你將來好有用,無話幫邊個,買就始終要比人攢,除非你自己做保險

我自己父母從來唔同我地講錢,家用隨心的,到而家我地個個生活都穩定曬,我地都盡力比個好既生活佢地,如果當初我父母同我計,今日我會你做初一我做十五的
而我都從來無同兩個仔講錢,有人話我錯啊,要比責任佢地,其實關咩事?我比好多人都負責任,關咩比唔比家用事?
比人錢,從來都要自願

侯爵府

同佢地講:再講呢d說話,就8千都唔會比!佢地真係仲唔收聲,就一毫子都唔俾,佢哋肯定收聲!最多咪出去住劏房,唔反擊,辛苦嘅只有自己。

大宅

會唔會 其實父母怕你大洗 所以要你比多dd
暗暗幫你儲
如果雙親都無業人士 又未拎到長者津貼
香港生活水平係高
如果你能力真係負擔不到 咪照直講
大家搵個共識
不境你真係同住 水電煤etc 真係晤平

別墅

回覆 bmuimami 的帖子

男仔

別墅

回覆 Swany288 的帖子

阿爸以前係政府工業大廈自顧人仕, 2年前退休, 呢2年政府保償既100K已用完, 要阿媽14K人工養屋企, 層樓早已供完, 早前我同細佬有返PT幫助屋企同比學$.

子爵府

年青新紀元 發表於 24-3-9 21:30
回覆 Swany288 的帖子

阿爸以前係政府工業大廈自顧人仕, 2年前退休, 呢2年政府保償既100K已用完, 要阿媽14 ...

我覺得量力而為,你搵萬零蚊要一半太多了。

象牙宮

回覆樓主:

係咪一日3餐食屋企?係既就差唔多,唔好比屋企人你實際搵幾多囉!一係只返去沖涼訓覺,比少d

子爵府

如果係我仔份人工比$3000我,我已經好開心

男爵府

如果搵16000 可以唔使買咁貴保險 買幾百巳經夠。 跟住帶飯 咁可以比8000 計埋花紅你都有8000啦 都夠使啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Rainy 發表於 24-3-9 17:02
乜呢代仲要買保險?大多一出世父母應該都幫細路買左,仲要幾年加多份,應該乜都買齊卦 ...

又唔一定,見仲有jm唔信保險。而且每月要供。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

followgod 發表於 24-3-9 23:18
如果搵16000 可以唔使買咁貴保險 買幾百巳經夠。 跟住帶飯 咁可以比8000 計埋花紅你都有8000啦 都夠使啦
...

同意,2千保險太多,現階段真係買幾百蚊好了。

男爵府

本身買保險係好,但得萬六人工就唔應該買住,即好似人哋講買樓買金投資定保值無話唔好,但問題係你唔夠錢,非必要嘅開支唯有減。
比8千家用視乎你本身屋企開支,你睇下每日屋企煮咩你食,有冇成日開冷氣之類,仲有父母會唔會有其他開支,例如有長期病。你計完有數據地覺得比少d都夠,咪問下比少dd得唔得,如果計完其實都差不多,唯有比心機賺多d。

公爵府

如果父母仲有工作,你俾一半人工實在太多
你仲要返工食飯搭車
還有,不用幫朋友買保險
一來,你人工吾高,買2000蚊保險太多
二來,佢將來離職,你會覺得幫朋友買咁貴保險好傻

父母沒積蓄嗎?
原來你媽媽返工有14000
樓已供完,父親退休
咁其實你俾幾千家用就ok la
自己儲蓄好過俾父母儲蓄

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cew 發表於 24-3-10 06:37
父母沒工作?
你仲要返工食飯搭車

X 2

如果初初供、就壯士斷臂、輸少當贏~

自己努力儲蓄、更為實際多倍~

珍珠宮

KATHY3706 發表於 24-3-9 21:03
會唔會 其實父母怕你大洗 所以要你比多dd
暗暗幫你儲
如果雙親都無業人士 又未拎到長者津貼
最憎D父母,攞仔女D錢話幫佢儲,全部到最終都糸攞吾番,千祈吾好中計

珍珠宮

cew 發表於 24-3-10 06:37
你仲要返工食飯搭車
還有,不用幫朋友買保險
同意。
中國人父母,多數都系自私兼厄錢,錫仔女嘅父母,只好少部份

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊