自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章

終極熊貓 發表於 24-3-9 21:05
樓主果個post,其中一個景點係「大阪府」(由和歌山邊到京都神户邊都係大阪府)喎,好難想像有搜尋過後會 ...

我都覺得呢樣最經典,我仲好認真咁諗左好耐,係咪有個新景點叫「大阪府」,即好似「大阪城」嗰類地方!

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-3-9 21:08
仲要為啖氣del埋個標題
有時出post前都會search下舊post
成日del post有啲有用資料就搵唔返出黎

絕對同意,到時想search都search唔到

同埋,樓主嘅岀發點係「想大家討論下」(但原post係寫相求)?真心?答佢同唔答佢嘅回覆都係討論吔
如果係真心就唔會另開post要「基本尊重」啦

珍珠宮

蘭開夏道 發表於 24-3-9 18:31
是近呢幾年才是這樣的,而且是某幾個會員才喺咁的,集體網上欺凌他人,一個出聲,其他同佢一黨的人便會一齊 ...

洗鬼理,佢有權發up瘋,我有權睇佢唔到

侯爵府

baby668 發表於 24-3-9 20:55
好明顯嗰啲愛國人士,應該係收錢做嘢,另外亦都有一啲黃色人士係非常極端
...

都幾明顯, 次次都係同一群咁出來, 前呼後應, 把口賤到不得了, 有時又識post埋晒啲罐頭文章, 我哋交稅就喺資助班靠食愛國飯生活、盲撐、反駁、但吾係做實事嘅呃飯食黨。

大宅

支持樓主!

男爵府

回覆樓主:

樓主唔駛唔開心,伸手黨冇問題喎,當我毫無頭緒時,感覺有啲老鼠拉龜冇訂埋手,都會做伸手黨。

不過有時最後會發覺,真係自己google會仲快啲,可以睇到其他討論區的分享,不局限bk 會員。我唔使受氣添

btw, 我都想講有時喺bk search嘢時,睇返十幾年前嘅post, 啲人答覆真係好nice

子爵府

bb060908 發表於 24-3-9 20:32
佢哋唔係話自己有幾叻,而過程真係有付出, 亦無私分享,我真心覺得佢哋好用心思。 去旅行可以隨心所欲, ...

佢地可以講自己幾用心機plan、付出幾多,冇問題。但不需要用自己把尺去量度人地。其實可以善意提醒樓主,時間好mun 、有老有少好難搞,冇必要寸人地。一個叻人係會用自己能力去幫人,唔係去揶揄人。

我就覺得果個post,有少數係不停針對樓主;不過如果我係樓主,我又唔會太上心。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

bb060908 發表於 24-3-9 20:46
”插”係理所當然,現實世界係咁,唔會同你客氣。當人旅遊顧問嗎?以為問幾句就彈個行程俾你?簡直笑話
...
人地又唔係指名道姓叫邊個邊個答
你比唔到料人/唔想答人,咪跳走囉
點解覺得插人係理所當然架

侯爵府

回覆樓主:

其實我又覺得即使你係伸手黨
都冇問題
有人好喜歡幫人
由零開始咁幫
唔鍾意幫,skip咗咪算囉
無需要不禮貌或者挖苦回覆

象牙宮

回覆樓主:

係幾個人特別鍾意寸咀搞事啫,唔好上心,仲有唔少jm樂意解答既!旅行問題我覺得香討仲好

侯爵府

crystal媽咪 發表於 24-3-9 19:04
我好似無睇過旅遊版
不過以前見有人話旅遊版啲人串

我都記得以前旅遊版有一兩個人好串
好巴閉
串你唔識問嘢
串你咩都唔識

水晶宮

sakura888 發表於 24-3-9 18:17
我知我出呢個post一定比好多人話。但我真係要將心底話講出來。

我剛剛開咗一個旅遊尋意見post。自問有禮貌 ...

網友,請釋懷。呢度真係好多奇人異士。其實對於沒興趣或不啱聽的野,我會跳返出上一頁,費事自己勞氣。

珊瑚宮

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

無睇你個旅遊post,我自己就好唔鐘意伸手黨,呢度間中見到有啲人問人野唔該都無句

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

ocarebear 發表於 24-3-9 22:00
我都記得以前旅遊版有一兩個人好串
好巴閉
串你唔識問嘢

仲有叫你google

我都覺伸手唔係問題,有時人地真係未去過,想人比下意見。如果唔想答可以skip. 唔使下下撩架鬧,串串共

男爵府

係呀,有時睇到啲post都好戥啲樓主慘,問兩句又話伸手黨,呻兩句又俾人話,推介吓又話賣廣告,好似前排有個post,有個樓主呻吓自己個小朋友教得辛苦,又俾人話唔識教,乘機抬高自己踩低人哋,真係覺得啲人好無謂,呢啲人永遠鍾意踩人一腳先安樂對啲無謂人講嘅嘢,真係唔使咁上心,我覺得樓主開post問去邊,真係唔係問題,見都有好多善心嘅jm 回覆,講真又唔係逼你一定要回應,你唔鍾意咪唔回囉,又要唔抵得人哋問,啲人心態真係好有問題

侯爵府

kit2004 發表於 24-3-9 22:12
仲有叫你google

我都覺伸手唔係問題,有時人地真係未去過,想人比下意見。如果唔想答可以skip ...

係呀係呀
不如摺咗個bk

人人google

水晶宮

ocarebear 發表於 24-3-9 22:14
係呀係呀
不如摺咗個bk

水晶宮

kit2004 發表於 24-3-9 22:12
仲有叫你google

我都覺伸手唔係問題,有時人地真係未去過,想人比下意見。如果唔想答可以skip ...

所以最好唔開post問嘢

大宅

ocarebear 發表於 24-3-9 21:56
其實我又覺得即使你係伸手黨
都冇問題
有人好喜歡幫人
其實如果有JM對伸手黨有意見、甚至表達不滿,唔一定係唔禮貌既,但點解一定要人地skip唔俾人選擇回應呢?有人唔認同伸手黨,有人覺得無所謂,討論區就係有唔同意見,唔會話淨係可以講啱某部分人心水既話。

又例如如果有小朋友上網問人抄功課,有人唔認同佢既行為作出指正/指責,係咪又認為指正/指責個位係多事呢、唔幫手就唔應該出聲呢。

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊