自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

7歲還細,真的不要養成習慣睇手機。
我小朋友就快11歲。我叫佢帶2,3本書出街。

珍珠宮

回覆樓主:

有俾睇
但食既時候就一定唔可以

大宅

我仔9歲,會帶書睇或帶小遊戲玩,下圖IQ puzzle嗰類呢
如果真係太耐,會俾手機,睇一陣youtube英文卡通之類
attach1/tmp/phpi7Z7LS
attach2/tmp/phpEDBFCl

珍珠宮

tasa 發表於 24-3-13 18:59
我都係,老夫子或爆笑校園,同佢一齊睇,好無聊但又好好笑,亞仔都係7歲
...

老夫子same same
文肓小朋友好啱

大少少識字朋友,可以睇如果歴史是隻貓
打開中史大門,但係預咗佢哋不停迫問我地中史

佢哋自備鬥獸棋(伯伯精選)

伯爵府

回覆樓主:

唔參與呢啲咁長時間嘅飯局

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我女每次出街都會執少少細件玩具落背囊,餐廳等餐時玩

子爵府

呢d電子毒品只會係坐飛機個時用

子爵府

lastpass 發表於 24-3-13 19:09
7歲還細,真的不要養成習慣睇手機。
我小朋友就快11歲。我叫佢帶2,3本書出街。
...

自己食飯就帶書, 出去同人食就帶其他簿仔畫下野益智玩具咁

子爵府

littlefunpig 發表於 24-3-13 15:48
我又明佢地
電話係最快令到小朋友"靜靜地"唔嘈坐響度最快方法
而家出去好多好歧視小朋友, 最好個個都靜既坐 ...

社會缺乏包容就係咁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 24-3-13 15:48
我又明佢地
電話係最快令到小朋友"靜靜地"唔嘈坐響度最快方法
而家出去好多好歧視小朋友, 最好個個都靜既坐 ...

親身經歷,細佬3歲,平時帶佢出去食飯,佢冇睇電話習慣,會自己玩車仔玩具,等食飯,有次佢玩到興奮突然叫咗兩聲,個餐廳經理行過黎叫佢靜小小,跟住99即刻拎部電話出黎開YouTube 卡通片引佢收聲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

每次食完就走,無時間睇,佢唔會參與太長嘅飯局,我約飯局多數自己去,或帶佢食完工人同佢走先

珍珠宮

竇漪房 發表於 24-3-13 20:58
每次食完就走,無時間睇,佢唔會參與太長嘅飯局,我約飯局多數自己去,或帶佢食完工人同佢走先
...

以前有姐姐湊,佢地好少跟我出席飯局,呢一年無左姐姐,咩都要帶埋小朋友去,我都出席少左朋友飯局了

珍珠宮

terrenandtania 發表於 24-3-13 19:15
我仔9歲,會帶書睇或帶小遊戲玩,下圖IQ puzzle嗰類呢
如果真係太耐,會俾手機,睇一陣youtube英文卡通之類 ...

幾好喎,等我買嚟俾小朋友玩先,謝謝建議

珍珠宮

mandy952 發表於 24-3-13 16:40
我會比佢揀食飯定睇手機,是但一樣

佢一定揀睇手機,因為佢都唔想食飯,瘦仔一名

男爵府

Lovelovebear 發表於 24-3-13 14:56
我家小朋友7歲,男仔,成日都坐唔定,以前帶佢同親戚朋友食飯,帶啲書仔俾佢睇,有畫紙俾佢畫下畫可以打發 ...

大圍食飯會鬆d,由佢睇表哥打機。
自家人出街一定唔會,但前題,大人都要一齊收起手機。

珍珠宮

回覆樓主:

如果身邊D表哥表弟都睇,咁就由佢旁觀人地部電話啦,好難人地打機,佢坐係度睇住大人傾計

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

Lovelovebear 發表於 24-3-13 14:56
我家小朋友7歲,男仔,成日都坐唔定,以前帶佢同親戚朋友食飯,帶啲書仔俾佢睇,有畫紙俾佢畫下畫可以打發 ...

唔駛俾機佢,由佢睇人地嗰部,咁又可以唔破壞本身唔睇機既規矩,但佢又可以過吓癮,仲會同人傾下計.咁到下次自己同佢食,又可跟返無機睇既規矩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

7歲咁細唔會比手機睇。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ksviola 發表於 24-3-14 00:19
唔駛俾機佢,由佢睇人地嗰部,咁又可以唔破壞本身唔睇機既規矩,但佢又可以過吓癮,仲會同人傾下計.咁到下 ...

子爵府

唔知點解宜家嘅人好怕悶,其實享受無聊都係一種能力。

我地屋企唔開電視,小朋友(3歲半、6歲半)在家會自己搵野玩,睇書、自製玩具,早上、晚上我地亦唔會睇手機,會陪佢地玩各種遊戲,有時無聊到估下樓下有幾多架私家車,係咩色,用紙皮自製跳飛機,食飯時大人手機都係放房,一齊傾偈一齊食,自細小朋友就自己食,享受食物,形成左習慣,出街食物未到前,就同佢地估下有咩食,留意下身邊嘅人,老師話仍地觀察力、專注力都特別好,唔知係咪因為咁,到食完,大人仲傾緊偈,小朋友會主動同其他小朋友傾偈,或者酒樓有魚缸,會去睇魚。

宜家好多小朋友時間太充實,返學、上堂、溫習、練習、睇片,人生係要有D時間無聊一下,發下白日夢,所謂嘅留白,先有空間尋找自己、認識自己。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊