自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

katielbaby 發表於 24-3-13 15:43
真係唔可以習慣小朋友玩電話, 如果同其他人出去食飯, 有其他小朋友, 就諗定D嘢比佢哋一齊玩, 比如猜迷語。 ...

Bb 車內覺手機我都真係見唔小, 坐我bb 車米3-4 歲樓下? 真係眼都突

禁細個看對眼睛唔好, 不過一家唔知一家事都無謂批判人!

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

CCHINGC 發表於 24-3-14 06:31
唔知點解宜家嘅人好怕悶,其實享受無聊都係一種能力。

我地屋企唔開電視,小朋友(3歲半、6歲半)在家會自己 ...

本來就應該係咁,但世界變了…

珍珠宮

回覆樓主:

平時搭車我會比 kindle 佢睇。。
之前去旅行搭飛機搭長途車都係靠 kindle 打發時間
但當有其他親友在場既飯局 佢就點都唔肯攞部 kindle 出來 問佢點解又唔肯講

男爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-13 19:25
老夫子same same
文肓小朋友好啱

佢玩鬥獸棋叻過我
認同老夫子文盲都識,簡單又可以用佢讀下標題,如果漫畫都無興趣,只有電子奶嘴頂到

男爵府

8歲仔仔,食飯前做練習/畫畫/睇書,食飽後比佢玩一陣,大概20-30分鐘,千祈唔好比佢哋一路食一路睇。

子爵府

我唔批判人哋, 但真係覺得有啲野唔好勉強

我一個朋友成日約我傾計, 要帶埋個五六歲小朋友出黎, 小朋友扭計, 佢又唔比手機, 成餐飯就不停咁反覆嘈/勸/講道理, 畫畫, 睇書, 計數, ,成餐飯我覺得自己係圍觀佢教女, 根本講唔到兩句話, 所以約得兩次我寧願傾電話算..

侯爵府

總之咩時候用得, 咩時候唔用得規矩同佢講清楚
再用parental control, 斷佢網, 好快小朋友會get到
扭咪返屋企治佢, 扭的話冇好結果, 唔係扭就怕咗佢

複式洋房

回覆樓主:

由細到宜家10歲都唔會,其實等野食黎既時間都唔係耐姐,傾下計觀察下周圍既野就有野食啦
c6細佬兩個細路歲幾兩歲已經機不離手

伯爵府

Lovelovebear 發表於 24-3-13 14:56
我家小朋友7歲,男仔,成日都坐唔定,以前帶佢同親戚朋友食飯,帶啲書仔俾佢睇,有畫紙俾佢畫下畫可以打發 ...

我啲小朋友大約6年班先有手機。同埋當時有set出街用量之類,所以出去食飯冇用機。
而家大啲有手機,如果未食完嘢就睇,都會話佢。

侯爵府

2024年龍年勳章

Lovelovebear 發表於 24-3-13 14:56
我家小朋友7歲,男仔,成日都坐唔定,以前帶佢同親戚朋友食飯,帶啲書仔俾佢睇,有畫紙俾佢畫下畫可以打發 ...

我仔7歲平時有俾手機佢睇,
因為學校有用Ipad有學用apps,
而且佢小一時英文差,
學校老師和補習姨姨都話,
最快改善英文的方法係俾佢哋睇英文影片。從此每日定咗晚上完成所有野睇半小時手機,我陪他一齊睇英文影片,而且手機是我的,他知道不能用任意睇,要經我批准。平時睇夠,出街食飯反而好少要求睇片。只係要求筆和紙打發時間。如果不是親子時間,我也不會只顧自己玩手機,以免做壞榜樣。 英文係改善咗,但有近視

大宅

Lovelovebear 發表於 24-3-13 15:22
佢係習慣左有得睇,而家變到淨係我地自己一家四口食飯,一坐企第一時間就心郁郁想睇電話,就算同佢講食完 ...

咁又唔得,淨係啲人多嘅飯局,其他小朋友係咁睇電話,我會比佢
但自己一家三口食飯就點都唔比,喺屋企嘅話,我由得佢發脾氣,點顛我都唔會比,如果出街食嘅話,佢咁樣發顛,我會即刻埋單走,我都唔會喺條街教仔

珍珠宮

檸檬芝士餅 發表於 24-3-14 10:51
咁又唔得,淨係啲人多嘅飯局,其他小朋友係咁睇電話,我會比佢
但自己一家三口食飯就點都唔比,喺屋企嘅話 ...

好 我試下同佢約法三章 如果佢扭得勁都要堅持 我太怕喺條街度教仔了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊