自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

屯門早前發生懷疑虐兒案,一名9個月大女嬰交由社區保母照顧期間,疑遭其虐待,腦部出現血塊,涉事鍾姓保母早前被捕後,獲准保釋候查。案中女嬰小雪兒父母較早前接受訪問,稱醫生指小雪兒肯定永久傷殘、癱瘓,而且很大機會失明。

小雪兒父母早前接受教育界KOL呂校長訪問,講述女兒情況,指小雪兒送院時須接受緊急開腦手術移除瘀血,並取走頭骨,形容「唔做有機會過唔到嗰晚」。小雪兒父母聞訊當下即時崩潰,「應該唔係我個女嚟,搞錯咗啫」小雪兒母親帶淚講述當時心情︰「明明朝早同佢玩緊,點會突然間要死?」

https://std.stheadline.com/realtime/article/1987100/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%B1%AF%E9%96%809%E5%80%8B%E6%9C%88%E5%A4%A7%E5%A5%B3%E5%AC%B0%E7%96%91%E5%8F%97%E8%99%90%E2%94%82%E5%B0%8F%E9%9B%AA%E5%85%92%E5%B0%87%E6%B0%B8%E4%B9%85%E5%82%B7%E6%AE%98-%E9%A0%88%E9%96%8B%E8%85%A6%E9%87%8D%E7%BD%AE%E9%A0%AD%E9%AA%A8%E6%81%90%E6%9C%89%E7%94%9F%E5%91%BD%E5%8D%B1%E9%9A%AA

真係唔明有人對9月大BB咁殘忍

agnes178    發表於 24-3-15 17:28

水晶宮

vanfersen 發表於 24-3-15 13:17
屯門早前發生懷疑虐兒案,一名9個月大女嬰交由社區保母照顧期間,疑遭其虐待,腦部出現血塊,涉事鍾姓保母 ...
一個選擇影響一生

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

究竟發生過乜嘢事
總有離別的時候

子爵府

令人心碎
點解會有呢d魔鬼
要判終身!

珍珠宮

回覆樓主:

好心傷

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

屯門早前發生懷疑虐兒案,一名9個月大女嬰交由社區保母照顧期間,疑遭其虐待,腦部出現血塊,涉事鍾姓保母 ...

人神共憤

男爵府

另一topic 講做婆婆嫲嫲唔會湊孫,尊重長輩的自由,但請外傭唔可靠,連請本地保母都搞成咁,懷孕前仔細思考清楚的雙職父母都唔會想生B,生左都無可靠的人湊

男爵府

真係好慘

子爵府

chocolatebean 發表於 24-3-15 13:21
一個選擇影響一生

所以我唔輕易交小朋友去其他人嘅手照顧,我保母我都好長時間先信任佢,最好緊係自己人湊,呢對父母有無後悔當日自己唔請假湊,如果自己兩公婆湊到工人返黎,唔好俾人湊咪唔會出事

大宅

回覆樓主:

點解個保母可以保釋?

子爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-15 13:31
另一topic 講做婆婆嫲嫲唔會湊孫,尊重長輩的自由,但請外傭唔可靠,連請本地保母都搞成咁,懷孕前仔細思 ...

當初我果個可靠嘅保母因為其他原因,佢唔能夠再幫我,社工話幫我配對另一個保母,其實我換新保母都好唔放心,好彩第二個保母雖然無原本果個屋企咁開心,3兄弟話好悶,保母話佢地幾乎全日都瞓覺,但好彩佢地平平安安,後來果個保母都搬左,無再幫到我湊
兩次社區保母嘅經歷都唔錯,無穿無爛,未有第2個保母之前,我細仔岩岩出世,差d跪求99同我湊,佢一味話要返工,話介紹個佢工友嘅朋友喺將軍澳,佢自己都未見過嘅人,話叫我俾d仔果個我完全唔識嘅人湊,我鬧爆佢,我叫佢湊,佢搵39唔7嘅人打發我

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:36
當初我果個可靠嘅保母因為其他原因,佢唔能夠再幫我,社工話幫我配對另一個保母,其實我換新保母都好唔放 ...
悶?你個保母要陪玩?

伯爵府

好慘,點解要傷害小朋友

男爵府

Fatima_melanie 發表於 24-3-15 13:31
另一topic 講做婆婆嫲嫲唔會湊孫,尊重長輩的自由,但請外傭唔可靠,連請本地保母都搞成咁,懷孕前仔細思 ...

請工人幫手睇頭睇尾相信會好得多,連工人都唔請,要老人家全職湊就要商量好,不是生完就一定要食死貓湊,仲要不停咁生

子爵府

chocolatebean 發表於 24-3-15 13:39
悶?你個保母要陪玩?

我d仔嫌第2個保母屋企無第1個保母咁多玩具,第1個保母屋企好多玩具俾小朋友玩,又有另外兩個小朋友,得佢地3兄弟話好悶,悶到成日都瞓覺,果個保母其實都照顧得佢地好好,只不過有比較佢地鐘意第1個保母多d

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個個女人應該唔會講真相出嚟!
佢依家瞓唔瞓得著,咁樣害咗小朋友一生!

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:32
所以我唔輕易交小朋友去其他人嘅手照顧,我保母我都好長時間先信任佢,最好緊係自己人湊,呢對父母有無後 ...

之前有人講佢地兩公婆都係教書,平時上課日根本唔會拎到假湊小朋友,如果冇親人幫手,只可以搵外人幫手。

子爵府

c27cheun 發表於 24-3-15 13:43
之前有人講佢地兩公婆都係教書,平時上課日根本唔會拎到假湊小朋友,如果冇親人幫手,只可以搵外人幫手。

又學返之前我話99唔湊我d仔,跟住成班全職媽媽係咁話我,湊仔係自己嘅責任,俾得外人湊就有風險,最好就自己請假,如果自己湊乜事都無,就算自己湊出左意外都心甘命抵
托賴我99係見死不救兼自私,但我遇過嘅兩位保母都係好人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cy101 發表於 24-3-15 13:42
個個女人應該唔會講真相出嚟!
佢依家瞓唔瞓得著,咁樣害咗小朋友一生!
...
33歲人, 自己又有個2歲仔
搵份20蚊個鐘既保姆都唔洗咁害人架

男爵府

Goldfat 發表於 24-3-15 13:35
點解個保母可以保釋?

我都覺得好離譜,佢直情謀殺啦,如果佢唔小心甩手跌左小朋友落地,應該都唔會傷成咁。佢可能直接不斷掉佢落地或者撞牆,好恐佈。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊