自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:36
當初我果個可靠嘅保母因為其他原因,佢唔能夠再幫我,社工話幫我配對另一個保母,其實我換新保母都好唔放 ...

你奶奶已經幫你湊咗第一個,你搵$24,000都唔去請工人,隔離已經話萬五蚊已可以請工人,咁驚老公搞工人,就應該絕育唔好再生第二個,家庭計劃中心$1就可以攞好多套,避孕藥,避孕針,係你自己攞嚟衰、你99倒貼錢比你,仲比你唱先叫慘

子爵府

littlefunpig 發表於 24-3-15 13:45
33歲人, 自己又有個2歲仔
搵份20蚊個鐘既保姆都唔洗咁害人架

唔係20蚊,而家好似3歲以上正常小朋友40蚊,3歲以下或者有特殊需要嘅小朋友60蚊

子爵府

廢柴孖條 發表於 24-3-15 13:46
你奶奶已經幫你湊咗第一個,你搵$24,000都唔去請工人,隔離已經話萬五蚊已可以請工人,咁驚老公搞工人,就 ...

我而家份工無24000,之前搵到一份,但講明要長時間,要ot,無人幫手湊,所以而家搵嘅工唔洗ot,代價就人工少左,講左好多次點解我唔會考慮請工人,睇返唔湊孫果個po
佢無倒貼俾我的,c6反而個個月俾好多錢佢做家用,俾得多過俾我地自己呢頭家

男爵府

西醫會唔會落太重手

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:44
又學返之前我話99唔湊我d仔,跟住成班全職媽媽係咁話我,湊仔係自己嘅責任,俾得外人湊就有風險,最好就自 ...
你都係好彩配左個好既保姆俾你,
保姆呢D 都無得揀, 機構安排俾你
人地出事就唔好話人當初唔請假自己湊
簡直係人地傷口上灑鹽
唔通你個仔出事到時又怪返你自己而家點解唔自己湊

珍珠宮

vanfersen 發表於 24-3-15 13:17
屯門早前發生懷疑虐兒案,一名9個月大女嬰交由社區保母照顧期間,疑遭其虐待,腦部出現血塊,涉事鍾姓保母 ...

發生左咩事呢,保母又比保釋,甘即係無証據?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:47
唔係20蚊,而家好似3歲以上正常小朋友40蚊,3歲以下或者有特殊需要嘅小朋友60蚊
...
40蚊係用家俾, 但保姆唔係仲要再同機構對分? 實收得20蚊?

子爵府

littlefunpig 發表於 24-3-15 13:49
你都係好彩配左個好既保姆俾你,
保姆呢D 都無得揀, 機構安排俾你
人地出事就唔好話人當初唔請假自己湊

真係出於唔好彩喇,可能佢地又諗只係暫時湊一段時間,所以無諗過會出事

珍珠宮

政府成日叫人生, 生完又點
雙職父母要搵食, 吾係咁容易搵到人照顧bb, 派兩萬有鬼用咩
希望政府改善肓嬰院配套, 先叫人生啦

子爵府

littlefunpig 發表於 24-3-15 13:51
40蚊係用家俾, 但保姆唔係仲要再同機構對分? 實收得20蚊?

我保母話:
實收40,唔洗同中心對分,不過如果用家係有申請減免嘅,例如半額津貼,就用家俾20,政府津貼20,保母都一樣照收返40,如果全額免費,全數用政府俾,用家唔洗俾錢

子爵府

kaka80 發表於 24-3-15 13:52
政府成日叫人生, 生完又點
雙職父母要搵食, 吾係咁容易搵到人照顧bb, 派兩萬有鬼用咩
希望政府改善肓嬰院配 ...

咪加左保母每個鐘嘅津貼(唔係叫收入係叫津貼)一般40蚊,特殊或3歲以下就60,等多d人願意成為保母,增加供應囉
我都覺得育嬰園先係長遠嘅方法,保母有時又話湊唔到,雙職家長都煩,不是人人都好似呢度d人咁,又婆婆又99可以隨時back up,有人幫嘅人先唔明無人幫嘅徬徨感

男爵府

angiehouse 發表於 24-3-15 13:50
發生左咩事呢,保母又比保釋,甘即係無証據?

其實真係唔會搵到證據,因為係保姆屋企發生,又無CAM又冇其他人見到。佢唔認真係未必告得入。

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:49
我而家份工無24000,之前搵到一份,但講明要長時間,要ot,無人幫手湊,所以而家搵嘅工唔洗ot,代價就人工 ...

笑咗,做人要有良心、奶奶幫過你仲要擘大眼講大話,你連萬五請工人嘅錢都冇,好意思叫奶奶遲咗份12000蚊嘅工幫你湊小朋友?佢老人家唔使食,睇醫生唔使錢?
attach1/tmp/phpM6LZua

男爵府

呢件事根本唔係錢銀問題 錢解決到的問題就唔係問題
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

翡翠宮

Goldfat 發表於 24-3-15 13:35
點解個保母可以保釋?
手術後醫生也解釋不到傷勢是如何造成,雪兒父親說:「因為沒有表面傷,一般腦出血90%是撞親,例如撞車或者跌倒。」但女兒當時是在單位內由保母照顧。原文網址: 屯門虐兒|9月大女嬰開腦減壓命懸一線 母泣道:將永久傷殘失明 | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

連醫生都解釋唔到傷勢點黎
個惡毒保姆更加唔會認自己專登整到佢
屋企無cam無人證, 基本上點證明有意/故意令小朋友受傷都做唔到
不小心果D 可能完全無事
之前單院舍集體虐待小朋友, 有曬cam 都成幾年先判
呢單都連判刑既機會都唔知有無
個惡毒保姆分分鐘睇埋篇訪問, 有醫生話唔知
自己更加理直氣狀話知點黎, 然後不了了之...
香港法律對加害人一向非常寬鬆,
疑點利益歸於被告, 証明唔到就告唔入

伯爵府

volan 發表於 24-3-15 14:00
呢件事根本唔係錢銀問題 錢解決到的問題就唔係問題

我覺得世界上最弱智既說話就係"錢解決到的問題就唔係問題"
無錢係呢個世界上最常見既問題

有錢就唔洗返工
自己湊, 買一萬尺屋企100個工人照顧啦

男爵府

littlefunpig 發表於 24-3-15 13:51

可以小過最低工資架?20蚊一個鐘真係揾邊個做

伯爵府

vanfersen 發表於 24-3-15 13:17
屯門早前發生懷疑虐兒案,一名9個月大女嬰交由社區保母照顧期間,疑遭其虐待,腦部出現血塊,涉事鍾姓保母 ...

個保母係咪有精神病

翡翠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-15 13:51
真係出於唔好彩喇,可能佢地又諗只係暫時湊一段時間,所以無諗過會出事
...
點會諗到, 仲要第一日好似話,
通常虐待果D 由小小睇唔見既傷開始
長期咁虐待, 無人睇到既最後通常都係死埋
一黎第一日就傷成咁長訓醫院好少見

翡翠宮

domantai 發表於 24-3-15 14:06
可以小過最低工資架?20蚊一個鐘真係揾邊個做
我聽過有人係話俾20蚊
原來果D係有津貼
保母實收40
不過都好平

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊