自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Bonnie6868 發表於 24-3-16 13:32
個仔返到嚟同我講畀人笑佢紅卜卜

同老師講個老師剩係話了解下

想老師點幫你?
你覺得老師可以控制每個學生唔好笑人咩?

大宅

回覆樓主:

小朋友都有點自卑,返學要申請帶防曬手袖

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

D小朋友把口真衰

男爵府

試吓用死海鹽,用下用下會斷尾!近排聽人講話用茶子粉代替沖涼洗頭,都可以試吓!好多時濕疹係天氣同環境影響,改變下,可能就會好!唔洗太緊張!

公爵府

我仔都係,啲同學笑佢熊貓,殭屍等,有同校車嘅家長都有係我面前笑阿仔成塊面好似熊貓⋯⋯
好彩我仔又唔會自卑,佢唔理果啲人,佢越大越緊張自己塊面,勤力咗搽保濕,而且佢老師都關心佢,所以佢ok 冇咩嘢。

大宅

回覆樓主:

嚴重濕疹過來人,一點分享:

1.其他人眼光也萬不及自我形象。濕疹恐怖之處係自己都會覺得自己異相,自我形象好低。我諗樓主要留意下子女既心理狀態多過其他人既目光。
2.濕疹其實同免疫系統失衡關係大於單純皮膚問題,建議看內科/免疫科,甚至腸胃科,而非皮膚科;強烈建議睇中醫,我係俾中醫醫好。
3.留意患者壓力水平,回想我患濕疹時,學業壓力同生活都不如意。當人開始順境,病就遠離我。
4.傷口處理係非常醫要,傷口暴露係空氣中,會反複感染,痛不欲生。

無錯,呢個係痛不欲生既病,祝早日康復。

男爵府

陪月勳章

去濕
身體濕氣重特別多怪病
尤其濕疹

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔小學時有個同學有嚴重濕疹,隨時r到流晒血。其他同學無笑佢但避開唔同佢玩。

男爵府

回覆樓主:

教佢每個人經歷都唔一樣,唔洗理人哋講咩,個個唔明白你,最重要爸爸媽媽明白你就夠

我個小朋友細個有濕疹,上空手道班啲道袍遮唔晒手腳啲傷口,俾同班小朋友話佢。

佢好傷心,有日喊住話唔學,最後同教練溝通轉咗場。有濕疹嘅小朋友比較自卑,要俾多啲鼓勵佢。我唔會逼佢接受,因為有啲小朋友真係少不更事唔會理人。我教佢覺得唔舒服可以選擇walk away, 因為我哋永遠都有選擇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wendyzzz 發表於 24-3-16 15:19
湿疹一定要注意饮食,多饮水,食生果和蔬菜,牛奶和乾酪呢些要少食。日常也可以多食一些有抗炎功效嘅补充剂 ...

頭先上網搵,唔多覺有,請問係邊隻牌子?

別墅

hnh_mami 發表於 24-3-16 20:21
別人控制唔到,只有自己真正強大, 別人唔敢欺負你

我小朋友都有濕疹,細個一樣被街外人歧視,被三姑六婆 ...

真係控制唔到人哋
細個冇濕疹,但係有其他問題的話。通常都會同人講或者掂人哋,同佢講傳染俾你
雖然唔會傳染

伯爵府

Angela.Cheung 發表於 24-3-16 21:53
我由細到大俾人話“生滋狗”
搵老師無用
要邊己面對

咁賤咀。非常可恶

大宅

回覆樓主:

高矮肥瘦都可以比人笑,做父母唔可以下下幫個小朋友出頭,只要教佢點面對就可以。

珍珠宮

老師幫唔到啲乜,因為小朋友係受家庭教育影響,父母唔教好佢地,就真係無咩同理心的,
把口係人地控制唔到,必需教自己仔女要強大,大人樂觀啲,唔放上心,小朋友慢慢會受你正面既想法影響

洋房

lovebobo 發表於 24-3-18 00:17
頭先上網搵,唔多覺有,請問係邊隻牌子?
我哋Keep住每日食WHC小精靈,係魚油,都有抗炎功效。呢款除咗Omega3,仲有提取月見草油嘅GLA,d人都話月見草油對濕疹都好有幫助

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wendyzzz 發表於 24-3-18 09:38
我哋Keep住每日食WHC小精靈,係魚油,都有抗炎功效。呢款除咗Omega3,仲有提取月見草油嘅GLA,d人都話月見 ...

唔該晒你

大宅

wendyzzz 發表於 24-3-18 09:38
我哋Keep住每日食WHC小精靈,係魚油,都有抗炎功效。呢款除咗Omega3,仲有提取月見草油嘅GLA,d人都話月見 ...

請問去邊到買?感謝!

男爵府

小肥兔 發表於 24-3-16 20:10
好多人唔會教導小朋友,只會叫當事人心理強大,現在的社會就係咁

我哋管唔到其他小朋友,只可以做好自己,我當年讀書咪又係咁,學校係一個小社會。高矮肥瘦都會比人笑,自己唔強大可以點?

侯爵府

我2個小朋友都有濕疹,我試過中藥、,(持續大半年,每日飲)灸救(半年,每星期)、濾水器沖涼(4年)、飲水(快2年)、西醫(類固醇)必定有

大:好咗一年,之後因屋企附近放催淚氣體,之後又發返

細:最後實在頂唔順,去睇皮膚科;(同學仔介紹)

我認為有效,飲水機,大嘅已經冇返發。
最後個醫生有效,因為介紹我去個人,小朋友真係掂;我細嘅小朋友亦見效;只係佢唔合作;冇人哋好得咁靚

洋房

chunchun8411 發表於 24-3-18 12:29
請問去邊到買?感謝!
我系喺WHC官网买嘅,而且佢哋免运费,都觉得好抵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊