自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

如果唔打顯影劑照出黎是否差好遠?會否都照到只係未夠清晰?
因之前打過,支針好粗好驚.........

同埋邊間照d機比較好?

未試過照磁力共振,請問是否好大聲同埋好似密封住咁..?係咪會好驚...?
給懶惰蓋過所有,就什麼都做不到要同恐懼做朋友我要努力,令自己和兩個女兒有屬於我地既家

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

要唔要打顯影劑喺醫生決定, 我照過兩次都有單。
裏面係好嘈,畀咗耳塞你都仲係好嘈。
會唔會驚真係每個人唔同。

珊瑚宮

回覆樓主:

唔係密封,將你推入個窿, 睇下你照邊個部位。

大宅

回覆樓主:

係政府醫院做過,有打針
唔覺得驚

珍珠宮

可能睇部位,我無打針
我係照有冇椎間盤突出
機械都算響,不過流程好快
唔洗太緊張

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

rainlamrainlam 發表於 24-3-16 15:51

屋企人照腳唔使打顯影劑
照肝臟下腹要打顯影劑
插個粒豆仔有啲痛
有個headphone畀佢帶

子爵府

我照腰,唔使打顯影劑,部機吵,不過有比耳機🎧有歌聽,差啲訓著

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rainlamrainlam 發表於 24-3-16 15:51

如果擔心,可以睇yt片,d片唔得人驚,有聲有畫可以俾到你心理準備。

子爵府

打唔打係醫生决定,或照的部位是否需要!

水晶宮

照過腦,起初係無打豆
照到有問題,即場姑娘入嚟同我打豆打顯影劑

之後都照過spine, 腹,都有打顯影劑
醫生會決定,我係要照下有無腫瘤

照就唔驚,少少嘈可接受

男爵府

回覆樓主:

有樓主有冇幽閉恐懼症?有的人會驚

我照頭和腹,先打豆(痛唔痛視乎姑娘手勢 ),然後固定頭部入去wewewe一輪,之後打顯影,只感覺有股涼氣由粒豆進入身體,然後又送入去wewewe一輪。 醫生話咁樣照先至睇到有冇腫瘤。 有耳塞帶住但我唔覺得好嘈。

男爵府

Nbs 發表於 24-3-16 17:22
照過腦,起初係無打豆
照到有問題,即場姑娘入嚟同我打豆打顯影劑

可以順便請教一下嗎?
照磁力共振,係咪最準確可以知道血管有無塞?會不會突然中風呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢每一次都要打顯影制
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

係睇醫生點安排喎!你緊係未入個院打過豆,其實顯影係打完豆,係豆度落藥,我打過幾次豆,係照MRI個姑娘最好手勢,唔覺痛,就算痛都係一下,唔駛驚 如果入到部機驚就全程合埋雙眼,我係咁做

伯爵府

醫生會決定是否要打顯影劑, 亦會有指定合作的診所, 你只需要選適合自己的醫生

侯爵府

照過2次,
打唔打顯影由醫生决定
少少嘈、我唔覺驚,兩次我都瞓著咗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

我無覺得部機嘈,唔知同我聽覺差有無關係,好快照完出返嚟。

公爵府

做過兩次,都要打顯影劑,唔驚,姑娘手勢好好。
裏面好嘈,又唔係完全密封,因為對腳係喺外面。佢照一陣又會推你出去,然後又再入返嚟,中間佢又會同你講嘢,應該唔會驚嘅。有需要都要做㗎。

題外話我喺瑪麗醫院做果次,個姑娘好好,嗰日我要空腹照,照完之後佢扶我起身摸到我隻手冰一樣,我坐喺度觀察嘅時候佢攞咗兩包梳打餅同埋攞咗張毛氈仔俾我。私家醫院都冇咁好服務

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-3-16 17:47
可以順便請教一下嗎?
照磁力共振,係咪最準確可以知道血管有無塞?會不會突然中風呢?
...

要知血管有冇塞要照埋MRI/CT angiogram 呀
我嗰陣就係個姑娘走入嚟即刻打豆打顯影劑照呢個

男爵府

Nbs 發表於 24-3-16 18:39
要知血管有冇塞要照埋MRI/CT angiogram 呀
我嗰陣就係個姑娘走入嚟即刻打豆打顯影劑照呢個
...

即係要照晒兩樣野架?
我在https://trinitymedical.com.hk/zh/product/mri-stroke-screening/
見到呢個檢查
即是做完,還要做CT angiogram才夠全面嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊