夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hello_009 發表於 24-3-18 20:52
多謝你的提醒,我都有諗過會唔會後悔,20年的感情,親手比我完結左….

諗深一層,佢呢刻係咁避,唔回應 ...

係你親手將20年感情完結?係佢呀,佢出軌左幾次,點解仲會覺得佢唔肯同你簽紙?我諗佢想左好耐,當你提出離婚佢就話好、佢夜返少同你見面溝通、多次出軌,你就應該知道佢唔再愛你,所以放低佢放過自己,從新生活吧!加油!

複式洋房

Jolin_Yuen 發表於 24-3-19 00:05
唔好意思,系統唔知做咩重覆我個回覆。

我當初攪離婚都係一個人。

無小朋友,好好多架啦!
你都講得啱,呢啲嘢只係能夠自己面對,但始終未試過,有時都會質疑自己係咪做得啱!

其實我唔介意人哋點睇嘅,只不過而家呢個情況,好多嘢都未知係點嘅時候,唔想比屋企人知,令事情更複雜,困擾自己!

多謝你嘅鼓勵,希望我都可以好似你咁,快啲重拾快樂

複式洋房

free2020 發表於 24-3-19 00:35
係你親手將20年感情完結?係佢呀,佢出軌左幾次,點解仲會覺得佢唔肯同你簽紙?我諗佢想左好耐,當你提出 ...

都係嘅,你啱,今日結局係佢人手造成,我只係處理左呢件垃圾,拎去掉左佢!

佢唔想簽,可能唔同意經濟上的安排,不過唔理得咁多啦,見步行步!

我最近先發現佢有啲心理障礙,原生家庭影響,唔可以用正常人嘅角度去諗佢,佢應該心理唔正常

不過算啦,佢係點都唔重要啦,多謝你地提醒我,我會慢慢接受佢冇愛過我呢個事實,要努力咁愛自己,活下去

男爵府

hello_009 發表於 24-3-17 09:28
各位jm可唔可以分享下點捱過離婚呢關?唔敢同屋企人同朋友講,呢一年靠婚姻輔導員同我分析。

離婚原因:多 ...

明白離婚好傷, 但你要揾下朋友家人, 比自己多d時間, 雖然哩 d係好多人都講,但又係真, 正如好多jm話, 唔好為唔愛你的人傷心, 反而你要留意愛你的人, 家人同朋友, 如果有時諗唔到, 揾下社工幫手, 傾下計, 心情會好d

侯爵府

hello_009 發表於 24-3-19 11:40
都係嘅,你啱,今日結局係佢人手造成,我只係處理左呢件垃圾,拎去掉左佢!

佢唔想簽,可能唔同意經濟上 ...

以後要愛自己多啲,時間可以慢慢沖淡,努力

複式洋房

kaman06 發表於 24-3-19 11:46
明白離婚好傷, 但你要揾下朋友家人, 比自己多d時間, 雖然哩 d係好多人都講,但又係真, 正如好多jm話 ...

多謝你嘅提醒,上年6月開始有見婚姻輔導,佢幫咗我好多,起碼令我冇抑鬱!

係幾傷架,仲傷過同屋企人鬧翻,暫時唔想同屋企人同朋友講,因為唔想愛我嘅人為我擔心!希望我完全放低、手續完全解決先比佢地知!

多謝你嘅鼓勵,希望我可以快啲企起身

複式洋房

free2020 發表於 24-3-19 12:18
以後要愛自己多啲,時間可以慢慢沖淡,努力

愛自己都係一個好複雜嘅課題,過去咁多年都只係愛身邊人,從來都唔識愛自己,希望而家開始可以學識愛自己!

多謝你

大宅

hello_009 發表於 24-3-17 20:57
知道真相果一刻我完全放鬆哂 > 你好叻呀,我知果下好震驚,因佢隱瞞得好好,我完全無諗過係咁….

呢段時 ...

你好叻呀。。加油呀

大宅

hello_009 發表於 24-3-17 21:05
呢啲經歷,應該唔易忘記!

佢經濟上唔算支持我好多,不過心理上和成長過程都幫我好多!

你地一齊經歷左咁耐咁多,你選擇一齊行,而佢選擇自己行,大家選擇都唔一樣了。

世界有時不像預期,而家情形已經唔係你一個可以控制到既事喇,佢出軌已經放低左你唔愛你喇,佢連做決定都逃避,一直拖住你,佢唔會辛苦架出面有新歡,辛苦既係你。你做得好好呀好勇敢,企出黎做個了斷,比返個新生自己。。加油呀。

不過咁多年,你都回想下自己有咩問題令佢會出軌,可能你都有自己問題,亦可能只係佢悶左變心。。經歷一段關係總有得著,好好梳理心情後從新出發啦gogogoooo...加油呀c打!

大宅

hello_009 發表於 24-3-19 11:40

佢唔想簽,可能唔同意經濟上 ...

我嗰個都係咁,原生家庭好複雜,經此一疫,我都發現原來真係唔好搵破碎家庭長大既男人,無人引導佢長大自由發揮,遇到問題佢直頭係10幾歲青春期既人咁,一直逃避,唔應機。。。同呢種性格既人生活真係好好好辛苦,不斷被忽視當透明一直冷暴力

複式洋房

Ccccccc 發表於 24-3-24 10:46
我嗰個都係咁,原生家庭好複雜,經此一疫,我都發現原來真係唔好搵破碎家庭長大既男人,無人引導佢長大自 ...

多謝你嘅鼓勵,你講得好有道理,我明白㗎,不過真係需要啲時間!

我同佢各自嘅家庭都有問題,但佢嗰邊更加嚴重,由細到大我哋嘅家庭令我哋明白所有嘢都只可以靠自己解決,所以我同佢無論幾辛苦都會自己頂埋,唔會講出嚟,啲矛盾積積埋埋就變成咁啦。

我可以處理到,因為我唔係逃避型,但你講得好好好啱呀,真係唔好搵啲破碎家庭長大嘅男人,佢哋真係好似冇長大過咁㗎,好恐怖。

可惜我而家先睇到佢呢一面!

不過無論點都好,路係我自己揀嘅,我會努力!

大宅

我都岩岩離左婚....我唔係因為第3者, 係因為性格問題,
感覺好似好兒戲.....我都覺得條路好難行, 好怕同人講...
同自己既朋友都唔係好想提....
而家仲係一齊住...但又冇能力搬...

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

amanda613hk 發表於 24-4-3 16:35
我都岩岩離左婚....我唔係因為第3者, 係因為性格問題,
感覺好似好兒戲.....我都覺得條路好難行, 好怕同人 ...

離婚過程攪左幾耐?

仲要一齊住你宜家覺得點樣?

大宅

amychann 發表於 24-4-3 18:20
離婚過程攪左幾耐?

仲要一齊住你宜家覺得點樣?

簽左, 等緊離婚令....
一齊住...變左好似朋友甘....我都唔識點講. 不過覺得佢簽左之後個人係輕鬆左既.

複式洋房

amanda613hk 發表於 24-4-5 13:46
簽左, 等緊離婚令....
一齊住...變左好似朋友甘....我都唔識點講. 不過覺得佢簽左之後個人係輕鬆左既.
...

好似……不過我嗰個早就唔肯對著我,依家仲同人哋講呢一日唔知等咗幾耐,我個心仲係痛…我亦終於搬出嚟,其實年幾嚟喺嗰度我晚晚唔夠瞓,食咗藥都係,發生嘅事日日都會控制唔到諗起,揸車喊,沖涼喊,食飯喊…成件事其實我自己有份搞到呢一步,不過唔後悔,由頭睇到落尾可以講對著佢問心無愧,我盡力咗。

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

Iiiiiiiiii_FB 發表於 24-4-5 14:29
好似……不過我嗰個早就唔肯對著我,依家仲同人哋講呢一日唔知等咗幾耐,我個心仲係痛…我亦終於搬出嚟, ...

咁你就要努力面對,唔好再為件垃圾傷心,要對自己好d

我教你一個方法,你試吓諗當自己(喪夫)可能會好d

複式洋房

Iiiiiiiiii_FB 發表於 24-4-5 14:29
好似……不過我嗰個早就唔肯對著我,依家仲同人哋講呢一日唔知等咗幾耐,我個心仲係痛…我亦終於搬出嚟, ...

你講得啱!
一段婚姻盡咗力都挽救唔到唯有放手

複式洋房

amychann 發表於 24-4-5 16:35
咁你就要努力面對,唔好再為件垃圾傷心,要對自己好d

我教你一個方法,你試吓諗當自己(喪夫)可能會好d ...

多謝妳,我會試吓。不過依家情緒好咗好多啦,就係一見到佢個心仲係好痛,以後唔諗再同佢見面。

大宅

我冇能力自住.....

伯爵府

有本書叫請遠離消耗你的人, 呢句好啱

錯的人,互相消耗生命;對的人,互相滋養人生。

要相信人生幾拾年,無謂因為別人而活,我發現離婚後才真正可以做返自己

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊