0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB出世已經1.5個月,一出世係全埋身左11日,磅重唔合格,跌磅跌太多要入急症,然後出黎就半人奶+奶粉。開頭都覺得OK,但奶粉個量愈黎愈多,我唔想再係咁,一黎我想有返埋身餵既bonding,2黎我開始追唔到佢食量。

我BB已經食緊4—5安奶即係150ml,然而我每次泵奶只有10ml - 50ml (total 2邊),泵極都咁少真係無乜心機泵,上網睇過,問又問過,做又做過,例如食多D米飯,黑豆水,炒米水,日飲3000ml 水,按摩,魚湯,雞湯,powerpump又做過,一日泵7次,泵完再手擠奶都無奶水出,擠黎都係無效既刺激,D量都無升過。
(已經餐餐湯水,飲極都無乜奶我都唔好意思要我99繼續煲)
(唔食中藥/茶果D谷奶,唔想過比BB)

眼見我小朋友愛上左流量快既奶樽都唔想埋身食人奶,我就唔多開心,自己比唔到奶佢,人人都話親餵會刺激造奶,但我小朋友就算埋身,都係無效既吸啜,或者根本都唔肯啜。。。(病左成個星期無埋身)

我同99講話想試返埋身,我99佢答:你都無奶。。

而家問題就係1)奶量少,流量慢 2)BB唔肯埋身啜 3)想轉返全人奶埋身

有冇人奶+奶粉媽媽 逆轉困境做全人奶?用左幾耐時間?用左有咩方法?點樣成功增加到奶量?BB又肯埋返身?泵到好無心機,無心機到唔想半夜起身泵咁攰又要洗咁多野。。

別墅

littlegarden 發表於 24-3-17 17:15
我BB出世已經1.5個月,一出世係全埋身左11日,磅重唔合格,跌磅跌太多要入急症,然後出黎就半人奶+奶 ...

同路人,我都係窮奶,不過第一,先唔洗理奶奶講咩,佢只係會驚佢個孫食唔飽,湯水一定要飲,訓教都好重要,我都係泵極唔夠bb飲,而家試下在飲hipp 授乳茶,坊間都好多上奶茶。都試下啦,唔好太大壓力

大宅

丟左套泵去啦, 人奶埋身食效益一定係最高, 既然你有心餵人奶, 你BB 就係最勁既奶泵, 佢會幫你power pump 架喇.

但你首先要確認佢有正確吸啜你個乳頭先

複式洋房

我因為返工補奶粉,bb反而磅數重左,自己壓力又輕左輕鬆左,唔夠訓對自己同照顧BB都唔好,你選擇d淡味冇庶糖奶粉比較好,我揀咗皇家美素,BB兩樣都肯飲,便便同體重都幾好

別墅

加油

別墅

回覆 littlegarden 的帖子

千祈唔好比咁大壓力自己 我個時都係補奶粉 都係一樣補樓上個隻奶粉 淡淡地 同人奶夾 兒子都好健康

別墅

埋身餵呢啲真係冇得勉強,畀BB啜多啲可以多奶,但都唔係人人得…其實餵奶粉都係一個好選擇,起碼可以餵飽佢先,唔使執著一定要餵人奶先係最好,養兒路仲好漫長

大宅

上奶都離不開埋身啜,上奶湯水,食卵磷脂,通乳按摩。不過最重要都係休息多啲。真係唔好俾自己壓力,冇人奶咪餵奶粉囉。我自己就返工後就全奶粉,而家我放工後多D時間同BB 玩,bb 開心媽咪都開心。

大宅

我一泵得60, 所以我一早要比皇家美素佢飲架,我無特登追奶了,只係人奶同皇家隔住餵無再搞哩搞路了😂

大宅

我試過一日幾次power pump, 由每邊1orz慢慢到依家每邊2orz。bb食量唔多,每日淨係臨瞓前補一餐奶粉或做到全人奶。

男爵府

如果餐餐有湯水都唔夠奶,甘會唔會唔夠休息?壓力大都會影響奶量……目前真係補奶粉喂飽bb先…..

民房

littlegarden 發表於 24-3-17 17:15
我BB出世已經1.5個月,一出世係全埋身左11日,磅重唔合格,跌磅跌太多要入急症,然後出黎就半人奶+奶 ...

絕對明白嗰種心情
我bb啱啱出世,我泵極都係得30ml(2邊加埋)
覺得自己好對唔住bb俾唔到奶佢,會傷心到喊
直到去健康院見母乳姑娘
佢地教識左我點樣正確吸啜同點樣按摩,又會鼓勵媽媽,令你多d信心
就當係同bb 1齊學習,大概1星期我就上到奶,可以開始減奶粉餐數

同埋唔好俾泵出黎奶量影響心情,bb埋身係最好,但如果唔肯埋身起碼用個泵呃住個身體先,因為有需求身體先會造奶

其實你仲堅持已經好叻喇
千其唔好有壓力,慢慢黎,就算得1啖人奶都係你對bb嘅好,最重要係bb食得飽,媽媽要放鬆心情
我而家每邊加埋泵到120ml,但我依然會補奶粉俾bb,可以輕鬆d

別墅

如果奶量少,流量慢,會唔會有機會係你乳腺比較塞 。所以出唔到奶。有時唔一定係塞到石頭胸先叫塞 。

我之前一路都係全埋身, BB吸啜技巧係好嘅,我一直唔覺得乳腺塞,但又好奇怪去到兩個月左右,由本身夠奶比BB飲,到開始變到啱啱好,啲奶冇多 。搵咗催乳師,發現自己因為啲奶嘅脂肪比例重,所以啲後奶出唔到,通咗,出奶就出快咗。

我心急先至搵催乳師,其實你都可以試吓以下一啲方法
- 煲通草水飲,可以加龍眼,南棗
- 黑麥汁
- 固定時間泵奶,每日泵固定次數,每次泵奶之前都按鬆乳房
- 唔知你用咩牌子嘅奶泵,但可以試吓校大啲力度,或者換另一個牌子
- 如果打算埋身嘅話,可以試吓泵完出嚟,先比BB食, BB吸啜技巧好嘅話,會容易啲食到後奶,啱出嚟嗰啲通常都係前奶。都BB埋身食完唔夠,你先補返泵出嚟㗎奶俾佢食 。順便可以幫你通乳線,同埋做奶
- 少食高脂食物,特別留意好多上奶湯肪都比較多。食脂肪比較高嘅嘢,如排骨,三文魚,牛油果,果仁等容易令啲奶嘅脂肪比例高,咁就難出啲 。
- 食多啲優質蛋白質

BB滿月之後已經戒咗夜奶,所以我已經冇再泵半夜嗰次奶。我而家大約一日泵五次,做咗以上嘅嘢之後係有一啲改善,你都可以試吓。

複式洋房

其實最緊要係bb健康成長,無論奶粉或者人奶都得,我之前都係好辛苦呀,因為bb埋身唔到,一直怨自己,後面見左健康院姑娘,姑娘不斷認同同讚賞我,令到我突然醒悟,最緊要bb可以健康成長,無論人奶或者奶粉都唔緊要,盡到力已經好叻啦!同埋喂人奶好重要係心情、睡眠、水份,你如果真係好想喂人奶,真係要放鬆自己,唔好俾咁大壓力自己,催眠自己俾多d信心,唔好理其他人點講,最緊要自己想做什麼,覺得好就去做啦~

別墅

加油

複式洋房

唔好理人講太多, 專心飲湯同飲水, 我都係窮媽, 不過我冇放棄, 一邊補hipp俾阿b, 一邊埋身加按摩, bb唔識啜可以去健康院姑娘會教你引導bb, 最緊要bb補奶粉之後夾得好, 媽媽就少左壓力可以專心打敗難關, 之後我就零壓力所以由一日餵5餐有5日餐係bb食唔飽要補4安, 變到2餐冇咩喊, 唔洗點補

大宅

我bb當初都係吮得唔好,出世無耐就樽餵。等滿月後黃疸退晒,就試返埋身,bb又肯吮,於是就改全人奶到現在bb快23個月還在繼續。

泵出奶量唔等於埋身奶量,只要肯埋身人奶係無限供應的。同奶奶講係無用的,佢對母乳知識少才話你無奶,不如默默去試,bb肯埋身就繼續試全人奶,抗拒的話就乾脆慢慢轉全奶粉,媽媽都可以休息多d。

大宅

我b都係剛滿月.. 我又係2邊加埋仲係得4,50ml,自問已經飲好多湯水,bb最近先學識埋身,但我覺得佢當我奶咀多,因為食左接近一個鐘,無幾耐佢都係可以補成支奶
我無話特別堅持要餵人奶,但明明自己有,但又追唔到佢奶量,真係洗泵洗到人都癲..

洋房

最緊要有耐性肯繼續試, 我個陣都有試過樓主你咁嘅情況, 中途想轉返埋身餵, 但bb已經飲慣奶粉+奶樽, 我冇放棄, 繼續嘗試1日1餐埋身餵, 可以多按摩胸部+煲湯水都會幫到媽媽出奶! bb真係唔肯飲先轉返奶樽, 揀奶粉都好重要, 我地補雅培個款心美力, 有齊益生菌、hmo同nts, 唔洗擔心bb會便秘或者成日病, 腸胃好免疫力自然強, 味道又似人奶, bb都好肯飲! 前後我都用左差唔多1個月時間先成功埋身餵到, 媽媽千祈唔好放棄呀

大宅

有無留意食左D會退奶既食品,同埋你自己要休息足夠,瞓得吾好都有影響。如果泵一次少,試下隔長少少時間泵。
退奶食物種類: 韭菜、人參、大麥芽、麥茶、竹筍、薄荷、菊花茶、瓜類(苦瓜、絲瓜、西瓜)、蘆筍、梨子、大白菜、咖啡、花椒、空心菜、白蘿蔔、花椰菜、豆豉
飲料要留意成份,例如麥精,華田,都有麥芽,會減奶量。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊