自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

題目﹑閱讀文章全部不用心未看曬就答﹐有無時間剩都是做完不翻對﹐由一年班講到現在﹐多個老師都提過講過﹐話佢唔係唔識﹐今次全軍覆沒﹐低分都尾幾。個個看到成績都嚇死﹐學校要見家長了解﹐副校長和班主任都話要狠狠地話一次﹐補習老師考試前已提過﹐看完成績後又話佢。

常不寫手冊﹐早排更發現在廁所早晚開水扮刷牙洗臉﹐整濕個頭扮洗頭。

三個月後11歲啦又呈分點算???

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

佢係懶定咩呀? 咁咪會蛀牙?
放下自在

伯爵府

KOC 發表於 24-3-19 13:39
題目﹑閱讀文章全部不用心未看曬就答﹐有無時間剩都是做完不翻對﹐由一年班講到現在﹐多個老師都提過講過﹐ ...

好難改,只有日日鞭策佢

子爵府

會唔會有專注力不足?

瑪瑙宮

題目﹑閱讀文章全部不用心未看曬就答﹐有無時間剩都是做完不翻對﹐由一年班講到現在﹐多個老師都提過講過﹐ ...

咁吃早餐,返学有冇扮呢

珍珠宮

回覆樓主:

去做下評估搵出個原因

珍珠宮

係咪太緊張、發考試瘟?
我仔之前試過,我仲唔敢鬧
要收拾心情,扮到無事咁鼓勵佢下次考好啲

子爵府

其實呢個階段
要調節小朋友心理狀況
未必一定鬧就有用
有時透過鼓勵
會有意外收穫
佢哋宜家反叛期
真係要小心處理
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

伯爵府

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 24-3-19 13:42
佢係懶定咩呀? 咁咪會蛀牙?

刷牙同蛀牙冇必然關係的!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好鬧佢,平心靜氣同佢傾下

四方八面個個話佢,係解決唔到問題

會唔會佢有事唔開心?或者情緒壓力大?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bonbonyy 發表於 24-3-19 14:17
刷牙同蛀牙冇必然關係的!
已開始換牙, 唔打理, 好快爛晒
放下自在

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔開心?情緒問題?我會關心吓佢心理先,雖然明白媽媽好緊張呈分

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

鬧佢哦佢系無用,有D野要鼓勵或自發性先有用。

男爵府

我有問過醫生專注力不足話唔係﹐但看電視專注到聽唔到叫﹐目不轉晴不能離開。

懶?除了這樣唔知那樣?

又未發現蛙牙但成日生飛滋。
今次考完返來重PROUD OF 自己做得快和好。

其實佢成績可以好﹐第一學段全級19﹐校祭朗誦粵語英語都冠軍﹐上個月又英語演講比賽季軍。
唔係緊張﹐係傷心。別人見到話你個仔好叻又攞獎﹐但有苦自己知。明明識但唔聽話﹐懶叻一看以為自己知。

水晶宮

比d家務佢做,會有改善

珍珠宮

KOC 發表於 24-3-19 14:52
我有問過醫生專注力不足話唔係﹐但看電視專注到聽唔到叫﹐目不轉晴不能離開。

懶?除了這樣唔知那樣?

呢啲唔係懶,係大意
我仔當年有類似毛病
佢中文一向好好,特別課外閱讀理解,人人低分佢好高分
但佢衰係標點、錯字(唔係唔識寫,係核突),可以一份卷扣呢啲都冇咗8-9分
鬧係冇用
考試前乜都唔使講
只提佢一樣
考試一定check卷,只check標點
再有時間check埋錯字
自己千祈唔好長氣,講一大堆等於冇講
簡單流程化咁講
你仔情況,可以叫佢圈題目、重點字詞
但記住要簡潔清晰

BTW睇電視呢啲唔係專注
好多專注力失調的人,睇電視、打機都「好專注」

水晶宮

個個都係執住佢唔好既嘢話佢

可能佢都唔想聽你地講嘢

試下多了解佢,引導下佢

公爵府

2024年龍年勳章

咩原因要扮刷牙洗面同洗頭

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

扮刷牙洗臉洗頭?

珍珠宮

青春期玩反叛
有啲人早有啲人遲
真係自己努心努力跟足啲
成棚牙蛀曬真係補牙都冇用
聽過噴香水當沖涼,趕住去打機
個同學個頭超臭,個個都笑,佢都可以依然自我
佢都好叻成日都拎(emoji),呢排玩反叛玩埋出貓
大家都明呈一好重要

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊