自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

好在我老公係獨子,冇呢個問題發生,但係我仔評估同考試前2星期我都謝絕探訪同去街,最多星期日一家人下午去同嫲嫲飲茶,飲完都要即刻返屋企溫習,娘家個面個個都好識做,唔會搞着你,我認我緊張㗎,好在我老公都認同

水晶宮

baby668 發表於 24-3-21 17:48
你呢啲情況真係十分無奈,每個家族總會有一兩個賤人,衰啲講句,我會直接同呢啲人反面,反正呢啲人只會嚟搵著 ...

無錯,我會直接剷佢
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

真係要反面先唔上去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

averymom 發表於 24-3-21 17:40
我姑奶住我隔離屋苑,成日唔通知就上來⋯今日佢又帶個女放學走上來。我仔明天考試,補習老師同佢起屋企溫緊 ...

為母則強!硬起心腸話呢個時間唔准上黎,落堂至出去玩!

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ctsang 發表於 24-3-21 20:41
自己屋企人緊係直接爆啦,邊有咁唔通氣

咪就係!而家擺明對方咁做有問題,男家女家做都一定要出聲啦!點解成日有人一見到件事牽涉到男家,就覺得當時人係對人唔對事咁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

nicolepo 發表於 24-3-21 21:30
好在我老公係獨子,冇呢個問題發生,但係我仔評估同考試前2星期我都謝絕探訪同去街,最多星期日一家人下午 ...

應話好彩你6299 識做,老公又企你果邊。

62 99 同我地住得近,佢地本身好好人,我地會一齊去旅行。 但一到家庭聚會就麻煩,我老公都厭惡。考試期出去1,2個鐘我覺得ok,當俾仔女休息 ,但佢地越黎越苛索。呢幾年 99 對我老公開始有d 情感勒索。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我姑奶住我隔離屋苑,成日唔通知就上來⋯今日佢又帶個女放學走上來。我仔明天考試,補習老師同佢起屋企溫緊 ...

如果你老公都覺得無問題或者唔好意思講 你都不妨豁出去做一個碧池 直接同阿姑9講!!!唔好再上黎。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢D女人真係麻煩,我都好憎!自己返屋企梗係唔洗通知,但果到係別人屋企丫嘛!自己個女唔溫習關人鬼事,人地做好學生應有責任就唔好多事啦!唔單止唔識做人阿媽仲唔識做人!直頭叫佢唔好再上來啦,仲好意思搵你老公話你,你唔企硬佢以為你老公同你屋企有佢份!

子爵府

2024年龍年勳章

自己妹可以話,姑仔就比較麻煩。

Life must go on

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

呢d人好討厭,我會請佢以後都唔好上來。對我嚟講小朋友温書係大過天,自己所有一切都要讓路,更何況係外人?

大宅

回覆樓主:

考試前真係無面俾

大宅

回覆樓主:

睇你老公咩態度,吾處理或幫你毒姑,你就發惡丙埋你老公,再同毒姑反面,一了百了。

伯爵府

2024年龍年勳章

痴線姑奶,完全唔識尊重,又要痴著數
邊個大人係屋企,係咪工人?你事先同姑奶講明星期幾、幾點後先可以過黎(當然都要問咗你先),其他時間一律唔會開門,教工人唔好開門俾佢地
一係你趁今次同佢吵大鑊,搞到佢嬲咗你,咁以後唔會再過黎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

真的好衰

伯爵府

2024年龍年勳章

lemontea520 發表於 24-3-21 22:19
如果你老公都覺得無問題或者唔好意思講 你都不妨豁出去做一個碧池 直接同阿姑9講!!!唔好再上黎。
...

贊成,俾我會直接係family group打千字文

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

最怕人恃熟賣熟

水晶宮

bu-b 發表於 24-3-21 21:41
咪就係!而家擺明對方咁做有問題,男家女家做都一定要出聲啦!點解成日有人一見到件事牽涉到男家,就覺得 ...

對。不論男家女家,有做錯野我都會照講。尤其涉及影響到仔女的事。

水晶宮

yauchuchu 發表於 24-3-22 06:04
贊成,俾我會直接係family group打千字文

做呢樣野沒咩實際功效,啲人有心扮盲就點都不會理。隨時本身再有另一個家庭群組係沒阿嫂的,又有幾奇。

直接打電話剷個毒姑(預左佢cut線或不聽)、吵個奶奶不識教女,吵個老公,頂盡吵到二個人而作用不太大。因為呢類人一定同一陣線。

學樓上有網友提議,做啲比佢更厚面皮的事就或許有啲用,同埋叫工人不好開門比佢。

水晶宮

sogreen 發表於 24-3-21 19:15
如果係咁出口術,咁心地真係唔好啦!如果老公喺自己嗰邊,叫老公在屋企群組通知,考試週謝絕冇通知嘅探訪 ...

所以個老公的取態好重要囉。如果個老公撐自己,重視仔女,涉及影響到仔女的野都必定會出聲。

但有類隊友係親情凌駕自己的小家庭(我件隊友以前都係咁),搞到大家成日吵大鑊,吵到反晒面,自己又調整下心態,主力保護同教好仔女,人才慢慢好返。

水晶宮

呢個帖入面都勁多正常思維的網友,證明我的反應並非妄想症。或者因為呢類事面剷爆啲毒姑惡行,也不代表我是mean人。

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊