自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kittylam 發表於 24-3-22 20:10
我覺得最大問題係本土人自己唔重視廣東話,懶音嘅人越黎越多,呢d就係唔重視嘅證據,如果重視細細個就會糾 ...

廣東話在別人看來、就是鄉下話、同潮州話、福建話.......沒兩樣、對於一個城市、怎會重視呢?

基本上出了香港、就好難同別人溝通、外國華人、9成都是講普通話~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kittylam 發表於 24-3-22 20:06
唔會掛,我有廣州親戚,老幼都有,真係冇人係唔識講廣東話。

我 d 親戚,小朋友係識廣東話,不過講得好慢,要諗
我指國內嘅親戚

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

babycottons 發表於 24-3-22 20:18
講緊返學呀

贊成講普通話、國家一定要統一語言~

睇下印度、語言都有好多種、還分階級、國家怎樣能強大起來呢?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jt040 發表於 24-3-22 20:22
暫時唔會,但十年八年後唔知,日日溝咁多落黎,而家去超市買下野都多左好多普通話人出現,係比以前多好多
...

只要香港本土保證自己後代嘅每一個人都可以講純正廣東話,唔好發音唔正,又中又英可以保證一定唔會沒落,如果根源自己都保唔住就有沒落嘅機會。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kittylam 發表於 24-3-22 20:31
只要香港本土保證自己後代嘅每一個人都可以講純正廣東話,唔好發音唔正,又中又英可以保證一定唔會沒落, ...

雖然我在香港土生土長、 如果我孩子在外國長大、我一定會教好佢普通話、廣東話反為次要~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

banki00 發表於 24-3-22 19:56
早排search 開粵語,原來古時唐詩都係用粵語的

粵語是中古語

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

chindy-chu 發表於 24-3-22 19:12
會唔會沒落?
我見而家啲食店,好多係講普通話
保安姐姐又係,放學時間,好多學生又係普通話

下,冇喎,幾時好多講普通話嘅食店呀?起碼我幫襯開嘅都冇,我屋苑啲保安都講廣東話架喎,你住邊度呀?

子爵府

babycottons 發表於 24-3-22 20:01
剛同老公傾計,佢尋晚見客,係廣州人,有問佢而家廣州人講白話定普通話?佢話老一輩都係講白話,但小朋友返 ...

同理,上海越來越多孩子開始唔識講上海話

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-22 20:30
我 d 親戚,小朋友係識廣東話,不過講得好慢,要諗
我指國內嘅親戚

證明佢屋企人問題啦,如果屋企人自己唔用粵語溝通就唔好怪人,唔信一出世講廣東話,只係返學講普通話,廣東話會有影響。

大宅

大力大力 發表於 24-3-22 20:31
贊成講普通話、國家一定要統一語言~

睇下印度、語言都有好多種、還分階級、國家怎樣能強大起來呢?

無話唔贊成,但可能廣州人覺得以前小朋友讀書都可以用廣東話,而家要全部轉普通話,當小朋友講普通話用嘅時間比廣東話多,就怕以後會無左廣東話卦

男爵府

chindy-chu 發表於 24-3-22 19:12
會唔會沒落?
我見而家啲食店,好多係講普通話
保安姐姐又係,放學時間,好多學生又係普通話
唔好理人,重點自己會唔會堅持保存

你睇下滿語,之前就係因為太禁,依家變成要保育。
堅持到最後,就會變成贏家

珍珠宮

大力大力 發表於 24-3-22 20:29
廣東話在別人看來、就是鄉下話、同潮州話、福建話.......沒兩樣、對於一個城市、怎會重視呢?

基本上出了 ...

人哋梗唔重視啦,我講香港本土人本身都唔重視廣東話,造成而家懶音人氾濫,如果之前只可以揀廣東話同英文做唯一語言你估香港人會揀邊種?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kittylam 發表於 24-3-22 20:37
證明佢屋企人問題啦,如果屋企人自己唔用粵語溝通就唔好怪人,唔信一出世講廣東話,只係反學講普通話,廣 ...

屋企人無刻意要求佢喺屋企講廣東話,有用普通話應佢。

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

除左廣州澳門香港講廣東話之外 尸,馬來西亞人都識講廣東話,而且講得好正

侯爵府

回覆樓主:

你講流通性呀嘛?
沒落就唔會,但當身邊越來越少人講,流通性可能會減低!
正如我細時,我媽會同我講鄉下話,我識聽,但我回佢廣東話。所以佢通常會對住鄉下啲親戚先講,但我唔會同我仔講鄉下話,所以去到我仔呢代就斷咗。
除非我掉我仔返鄉下住,否則即使我仔返內地住,佢都唔會識鄉下話,因為內地係講普通話!

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-22 20:42
屋企人無刻意要求佢喺屋企講廣東話,有用普通話應佢。

咁就係根源,香港要保護廣東話,屋企一定要粵語溝通,人可以掌握多個語言完全冇問題,保護真係要靠每一個香港人,況且香港係兩文三語,學校大部份時間都可以講廣東話,要保護一出世就教佢哋,我知有唔小本土家長屋企係純英對答,呢d都一樣係唔重視廣東話。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔會啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廣州都影響呀
經常有人拍片考學生識唔識讀,好多都有讀錯/唔識讀情況
國內學校內禁廣東話。當然亦有部分原因係家庭自己都唔維護講廣東話

但同事大陸人又鍾意串香港人廣東話唔正宗懶音點點點,甚至話唔係廣東話係香港話(如果呢句話係香港人講實俾人網暴,我都係幾十歲至知原來自己講緊嘅唔算廣東話)我心諗,你哋連下一代都唔講,仲有條件挑剔人嗎?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-22 21:12
廣州都影響呀
經常有人拍片考學生識唔識讀,好多都有讀錯/唔識讀情況
國內學校內禁廣東話。當然亦有部分原 ...

佢指有懶音嘅廣東話係香港話我又覺得錯唔曬,但上一代基本上都好正宗,你冇懶音咪係廣東話囉。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔理你鍾唔鍾意、一如其它語言一樣、遲早廣東話會消失

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊