自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

CWB 商場舖19年前買186萬如今跌淨8萬 幾時都話買舖唔好買劏舖
https://ps.hket.com/article/3729741?r=mcsdfb2&fbclid=IwAR3X3qLdjVR50hsAWPD38ZoqcAHXJpohQvORoqKF0wM1XH9c8DAq-Bh8VgQ

珍珠宮

回覆樓主:

銅鑼灣劏場舖位錄大幅蝕讓,資料顯示,銅鑼灣糖街1至5號銅鑼廣場一樓單號舖,面積約70平方呎,實用面積料僅30平方呎,僅以8萬元成交。

翻查資料,原業主於2005年,以186.2萬元購入舖位,持貨19年轉手,蝕178.2萬元離場,蝕幅達96%。

據了解,該商場早年曾由「劏場大王」尹柏權持有,在2004年以2億購入小南國狀元樓舖位,即改裝為商場拆售,將1至2樓分間為206個細舖,每個出售約呎價3萬元,每舖售約200萬左右,即合套現約4億。 惟項目其後人流非常淡靜,為銅鑼灣其中一個「死場」。

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 24-3-23 11:19
CWB 商場舖19年前買186萬如今跌淨8萬 幾時都話買舖唔好買劏舖
https://ps.hket.com/ar ...

嘩,蝕死

男爵府

8萬蚊,賣黎都唔知有乜用,買隻錶買個袋都無晒,真係慘

珍珠宮

天貓 發表於 24-3-23 11:21
嘩,蝕死

如果租得出7000一個月,19年黎唔會蝕好多,不過唔知個舖係咪丢空好耐! 嗰條街係做姐姐生意先旺

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 24-3-23 11:25
如果租得出7000一個月,19年黎唔會蝕好多,不過唔知個舖係咪丢空好耐! 嗰條街係做姐姐生意先旺 :thinking ...

問題係邊個租呢?有冇人行?可能費事俾咁多差餉,管理費,賣咗佢冇眼屎乾淨盲。

大宅

回覆樓主:

仲有冇呢D舖賣?我好過租迷你倉

子爵府

2024年龍年勳章

8萬諗得過
Be Happy

珍珠宮

回覆樓主:

成條街得榮記旺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

jackie123 發表於 24-3-23 11:36

要交好多雜費
好難平過迷你倉

大宅

jackie123 發表於 24-3-23 11:36

我都係咁話,不過唔知管理費貴唔貴

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

商舖價錢係咁跌﹗

早排聽UTUBE 啲財經台,連阿李X興都大手出貨,話要錢唔要貨,就多少估到商舖價錢係點喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

這個是銅鑼廣場,旁邊還有個銅鑼灣中心商場,比較旺,成了外傭集中地。

水晶宮

sabinbin 發表於 24-3-23 12:25
我都係咁話,不過唔知管理費貴唔貴

一定貴,仲有冷氣費,聽聞呢d劏鋪收得好金。

子爵府

牛年勳章

Gorgor0612 發表於 24-3-23 11:43
成條街得榮記旺

叫榮記租埋佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Gorgor0612 發表於 24-3-23 11:25
如果租得出7000一個月,19年黎唔會蝕好多,不過唔知個舖係咪丢空好耐! 嗰條街係做姐姐生意先旺 :thinking ...

諗多左喇

李根興:投資劏場要小心

盛滙商舖基金創辦人李根興透過社交媒體表示,即使只是八萬元投資亦要十分小心,因為銅鑼廣場「10室9.8空」,現在網上每間鋪放租一千元,還包管理費及雜費,即使成功出租業主亦幾乎沒有收益;萬一未能出租,業主隨時要自掏腰包交管理費。李根興更指若有部分業主人間消失或拒交管理費,商場有機會熄燈、管理員撤走,令商場變成死場,他舉例其中一個經典例子是佐敦廣場,1992年分拆為160間舖後,吉鋪出現三十二年。

回顧香港的劏鋪市場也有不少經典例子,前身為先施百貨旺角分店的先達廣場,賣手機及配件賣到聞名全世界,算是少數較成功的例子,不過近年都不敵疫情及經濟環境轉變而令商場吉鋪處處;其他劏場的業主慘蝕八、九成的例子亦司空見慣,面積細、管理差、宣傳虎頭蛇尾,都是劏場的死穴。

放下自在

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

曾三公子 發表於 24-3-23 13:10
這個是銅鑼廣場,旁邊還有個銅鑼灣中心商場,比較旺,成了外傭集中地。

旺丁唔旺財,我d小朋友成日都話嗰條街擺d東南亞食物好大陣怪味,唔鍾意聞,去親嗰邊都要兜路行!D姐姐又多到水洩不通,條路又窄,行出馬路又有小巴!個場根本係死場,以前熊仔曲奇都係嗰度㗎,最好生意㗎啦,都要搬!銅鑼灣就係咁,渣甸街、Sogo、Times Square 就勁多人,一轉個彎嘅總統、世貿、東角呢d商場又冇人行!

珍珠宮

cattz288 發表於 24-3-23 13:49
諗多左喇

李根興:投資劏場要小心盛滙商舖基金創辦人李根興透過社交媒體表示,即使只是八萬元投資亦要十 ...

佐敦廣埸,有明星中伏

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

割韮菜場
百幾萬接黎炒鋪得個吉

伯爵府

果個位假期星期六日全是菲傭,經過都好少兜入去行

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊