自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

czl115 發表於 24-3-24 15:42
基本法講明香港係高度自治。

我唔明點解你對中央全面管治一詞咁抗拒

• 中央全面管治權是源頭 習主席指出:“香港回歸祖國,重新納入國家治理體系,建立起以‘一國兩制 ’方針為根本遵循的特別行政區憲制秩序。 中央政府對特別行政區擁有全面管治權,這是特別行政區高度自治權的源頭,同時中央充分尊重和堅定維護特別行政區依法享有的高度自治權。

《基本法》一開首就強調了「一國是根」、「一國是本」的最重要根基。《基本法》第一條是「香港特別行政區是中華人民共和國不可分離的部分」,第二條是「全國人民代表大會授權香港特別行政區依照本法的規定實行高度自治,享有行政管理權、立法權、獨立的司法權和終審權」。「授權」二字點出了中央的全面管治權是香港特區高度自治權的源頭,兩者是「源」與「流」的關係。維護和落實中央全面管治權,也是從根本上保障特別行政區的高度自治權。

水晶宮

2024勳章

qpalzm 發表於 24-3-24 15:52
我唔明點解你對中央全面管治一詞咁抗拒

「全面管治權」和「全面管治」唔係一回事
中央真係全面管治香港大小事務,19年71破壞立法會嗰班,第一日就已經全部被拉哂

子爵府

czl115 發表於 24-3-24 15:59
「全面管治權」和「全面管治」唔係一回事
中央真係全面管治香港大小事務,19年71破壞立法會嗰班,第一日就 ...

政府已清楚指出係「落實」中央全面管治權

「授權」二字點出了中央的全面管治權是香港特區高度自治權的源頭,兩者是「源」與「流」的關係。

即係好似政府授警方執法, 講政府執法或警方執法都無問題, 不明白為何你如此抗拒

珍珠宮

patekp 發表於 24-3-24 14:49
就算洗腦正常人都會有醒的一日。只有一種人唔會醒,就係2019 年班死曱甴!

中央接管與否,我無興趣知。我 ...
最憎嗰啲黃得嚟又唔敢認 ,
日喺度單單打打 講風流話自high 。
以為自己好醒, 其實一眼畀人睇穿曬 。
道不同不相為謀, 可以唔愛國,
但係, 賣國嘅都係賤人 。

水晶宮

2024勳章

qpalzm 發表於 24-3-24 16:15
政府已清楚指出係「落實」中央全面管治權

「授權」二字點出了中央的全面管治權是香港特區高度自治權的源 ...

中央對所有中國領土當然有管治權,但而家咪話左權力下放比香港政府,所以香港係高度自治,並非中央直接全面管治,但所有權仍屬於中央
你講到中央直接管哂香港大小事務咁

子爵府

czl115 發表於 24-3-24 16:22
中央對所有中國領土當然有管治權,但而家咪話左權力下放比香港政府,所以香港係高度自治,並非中央直接全 ...

特區政府夠下放權力比警方執法啦, 唔通話政府執法又唔得咩?

而外國洗腦已係國家層面的事, 用返中央層面屬合適

水晶宮

2024勳章

qpalzm 發表於 24-3-24 16:31
特區政府夠下放權力比警方執法啦, 唔通話政府執法又唔得咩?

而外國洗腦已係國家層面的事, 用返中央層面 ...

中央對香港有全面管治權,就等於中央直接全面管治香港大小事務?
真係全面管治,2019事件都唔會搞幾個月

別墅

班人痴咗線又劏人,京京又係痴咗線,死話唔係班痴線佬做,而家成個網twitter同其他網都瘋傳緊佢哋啲劏人片,痴線㗎班人,兩邊都痴晒線,京京會唔會痴線襟制炸晒全世界,痴線又劏人又襟制。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

應該是烏克蘭做、又唔敢認、有乜理由恐怖分子、會田陌生人畀錢叫佢去殺人?

而且美國及歐洲多國、早一個月前已對自己國民發了警告、叫不要去莫斯科人多的地方~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 24-3-24 17:16
應該是烏克蘭做、又唔敢認、有乜理由恐怖分子、會田陌生人畀錢叫佢去殺人?

而且美國及歐洲多國、早一個月 ...

一粒核子彈可以解決
點解普京唔做?

大宅

cupid0627 發表於 24-3-23 23:06
當時更加震撼,因為僵持左幾日,之後俄羅斯唔理自己國民生死,放入毒氣,真係令人非常震驚和痛心!
當然, ...

國家尊嚴同幾百人條命
邊個重要D?
當年車臣就係下下搵人質多多要求
妥協的話車臣就會坐大
我係俄國總統都會下令清場

大宅

vivibabyvivi 發表於 24-3-23 22:16
點解想世界和平咁難?

世界和平即係共產
有錢佬點會同意?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

patekp 發表於 24-3-24 01:42
我以前都相信美麗國係正義,公正,民主,自由的朋友。

人大咗,見識多咗,發現只係美麗國的宣傳,洗腦能 ...

X 2

老美成日話、共產黨控制傳媒、根本美國仲誇張、佢係著住西裝的豺狼、滿口仁義道德、背後汙糟邋遢、近年遮遮掩掩都唔做、明刀明槍地去搶~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

劫褲濟朋 發表於 24-3-24 17:27
世界和平即係共產
有錢佬點會同意?

國內冇有錢人嗎?

全部共產嗎?

就是算在國內生活、完全都唔會怕擔心~

中央推行共富、就不要像美國將90%財富、在1%的人手裏、國內很多富豪都有幾百億身家、中央唔俾佢哋完全壟斷市場、賺盡一分一毫、要把一些利潤回饋社會、造福人群~

珍珠宮

畀面勳章

劫褲濟朋 發表於 24-3-24 17:27
世界和平即係共產
有錢佬點會同意?

有老尾點會有和平

珍珠宮

畀面勳章

czl115 發表於 24-3-24 16:22
中央對所有中國領土當然有管治權,但而家咪話左權力下放比香港政府,所以香港係高度自治,並非中央直接全 ...

不要跟心懷不軌的人認真

子爵府

czl115 發表於 24-3-24 16:50
中央對香港有全面管治權,就等於中央直接全面管治香港大小事務?
真係全面管治,2019事件都唔會搞幾個月
...

邊個話管治就要自己做晒所大小事務?你真係唔識架播

例如中央的監督權, 唔需要實質執行d咩, 但已經係管治緊架喇

水晶宮

2024勳章

qpalzm 發表於 24-3-24 18:33

例如中央的監督權, 唔需要實質執行d咩, 但已 ...

你咪就係想講中央乜都管乜都插手
中央真係全面管治嘅話,2019班人一開波就清哂場

水晶宮

2024勳章

qpalzm 發表於 24-3-24 18:33

例如中央的監督權, 唔需要實質執行d咩, 但已 ...

你最識?按你所講,即係而家中央管治之下,香港無人被洗腦,即係話嗰200萬唔係人囉

子爵府

czl115 發表於 24-3-24 18:46
你咪就係想講中央乜都管乜都插手
中央真係全面管治嘅話,2019班人一開波就清哂場
...

「中央乜都管乜都插手」呢樣係你自己幻想出黎的。

中央並非要把香港管死, 而係要把香港管活

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊