自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

uhtcl2006 發表於 24-3-25 19:49
我都係咁做,用雲閃付/微信/支付寶綁大灣區信用卡,到期先還,非常方 ...

大部份地方都用到信用卡?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20170101 發表於 24-3-26 08:14
大部份地方都用到信用卡?

唔係直接用信用卡,我掛既係香港開既大灣區雙幣卡,只要間店接受香港支付寶/微信同雲閃付就用到,當然你都可以掛其他非大灣區既信用卡,但消費時應該會產生手續費之類既費用

珍珠宮

虎到金來勳章

Ritzmary 發表於 24-3-25 22:44
請教,有東亞信用卡但不是銀聯,綁大陸錢包在大陸消費收唔收手續費?

因為覺得香港中銀apps 轉錢去大陸中 ...

好似visa同master 卡超過200蚊收3%手續費

翡翠宮

Ritzmary 發表於 24-3-25 22:44
請教,有東亞信用卡但不是銀聯,綁大陸錢包在大陸消費收唔收手續費?

因為覺得香港中銀apps 轉錢去大陸中 ...

綁大陸錢包用應該有外幣手續費,唔知張卡回贈夠唔夠冚?到時先試香港錢包,用到可能好啲,匯率好過大陸錢包。

考慮出佢張銀聯鑽石卡,回贈都ok,無手續費,直接還人民幣;或其他銀行銀聯信用卡;在香港用嚟網購京東 、拼多多、淘寶,同樣無手續費。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

lyh80115 發表於 24-3-26 08:49
綁大陸錢包用應該有外幣手續費,唔知張卡回贈夠唔夠冚?到時先試香港錢包,用到可能好啲,匯率好過大陸錢 ...

多謝教授

我有張中銀信用卡係銀聯,想將尼張卡綁微信大陸錢包在大陸消費,咁做有無缺點?求賜教

翡翠宮

Ritzmary 發表於 24-3-26 09:09
多謝教授

我有張中銀信用卡係銀聯,想將尼張卡綁微信大陸錢包在大陸消費,咁做有無缺點?求賜教 ...

大陸錢包綁唔到香港銀聯卡,香港錢包得,但只有信銀銀聯有高回贈。

香港銀聯卡應該用雲閃付綁,雲閃付都有掃碼支付、乘車碼、apps支付、微信小程式支付等功能。經雲閃付比較大機會賺到高回贈。

舉個用法例子,餐廳用微信點餐就係小程式,以大陸錢包付款時揀支付方式,再揀雲閃付就用到銀聯信用卡。
attach0/tmp/php3Izz1q

翡翠宮

Ritzmary 發表於 24-3-26 09:09
多謝教授

我有張中銀信用卡係銀聯,想將尼張卡綁微信大陸錢包在大陸消費,咁做有無缺點?求賜教 ...

現場支付可以用埋BocPay,額外多5倍積分,又有啲BocPay專屬優惠,如山姆回贈。

但BocPay功能上差過雲閃付好多,大概只有店鋪被掃支付方式。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lyh80115 發表於 24-3-26 09:27
現場支付可以用埋BocPay,額外多5倍積分,又有啲BocPay專屬優惠,如山姆回贈。

但BocPay功能上差過雲閃付 ...

BOC pay 有時用唔到要用返雲閃付

翡翠宮

YuYuMother 發表於 24-3-26 09:36
BOC pay 有時用唔到要用返雲閃付

深圳用過,只有被掃試過用到。主掃、大陸apps支付、乘車碼等要用番雲閃

公爵府

回覆樓主:

我錯咗d咩呢?
我用香港中銀apps手機“跨境”->‘’中銀快匯”->匯款到自己嘅大陸中國銀行,在星期日3月24日上午第1次匯咗¥100,同日再匯¥100,今日3月26日剛才再匯¥90,微信大陸錢包已綁大陸中國銀行卡,點解出現下圖?我嘅¥290去了哪裡?
attach0/tmp/phpxxhWHN

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-26 12:34
我錯咗d咩呢?
我用香港中銀apps手機“跨境”->‘’中銀快匯”->匯款到自己嘅大陸中國銀行,在星期日3月2 ...

我同你一樣呀 無法用係微信轉帳/充值 。要由大陸中銀apps 轉帳比其他人 由佢地再比返我

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-26 12:34
我錯咗d咩呢?
我用香港中銀apps手機“跨境”->‘’中銀快匯”->匯款到自己嘅大陸中國銀行,在星期日3月2 ...

大陸好似轉左新玩法
attach1/tmp/phpvCQMqI

公爵府

小草王道 發表於 24-3-26 15:42
我同你一樣呀 無法用係微信轉帳/充值 。要由大陸中銀apps 轉帳比其他人 由佢地再比返我
...
咁我個¥290去咗邊?

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-26 20:48
咁我個¥290去咗邊?

係中銀到 你入去睇到錢果個位 會見到有兩個金額 下邊嗰個係你原有嘅 後邊有個細細個嘅好似!咁嘅符號你撳入去睇吓

你去到呢張相嘅位置會見到一條金額 撳入去 你就會見到分咗兩條數㗎啦
attach1/tmp/phpl19Q7k

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-26 20:48
咁我個¥290去咗邊?

0.88可用 係個?到撳入去。
attach1/tmp/php2fuSki

公爵府

小草王道 發表於 24-3-26 21:03
0.88可用 係個?到撳入去。

請問你34樓同35樓嘅截圖係大陸版?要另外安裝到大陸版手機嗎,要點安裝?

真心覺得大陸嘢好麻煩超級複雜。如果我拎返¥290之後,我諗我會由自己香港錢包匯錢入自己大陸錢包好過,相信咁係最方便快捷。

依加¥290不知所縱,感覺被騙

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-27 08:55
請問你34樓同35樓嘅截圖係大陸版?要另外安裝到手機嗎?

真心覺得大陸嘢好麻煩超級複雜。我拎返¥290之後 ...

好似話25號嗰日系統更新 跟住出現咗問題。原來好多人都有咁嘅情況。 好似話今日會正常返。 你聽日睇吓嗰$290出得返嚟未? 我都用咗差唔多六年係咁樣匯款上去。 第一次發生。 但咁樣又真係幾方便。 所以我會繼續用。

象牙宮

20170101 發表於 24-3-25 14:10
請問有冇JM 識可以教教我 ? 之前開戶時職員教過我一次, 我剩係記得先在BOCHK apps 用港幣匯款到自己人仔戶 ...

去中銀, CS 協助下。
或周定每月轉几百。

中銀香港 -- 中銀內地
我中銀香港 RMB 轉到自己中銀中國 人仔戶口。 久沒轉, 真係會忘記。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-27 08:55
請問你34樓同35樓嘅截圖係大陸版?要另外安裝到大陸版手機嗎,要點安裝?

真心覺得大陸嘢好麻煩超級複雜 ...

用到了 你再整多次

公爵府

小草王道 發表於 24-3-27 13:13
用到了 你再整多次

剛收到通知,過到¥100到大陸錢包 ,仲有¥190不知所蹤

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊