自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

即合併定分開著數。

大宅

婚後第一次收到要交萬幾。

伯爵府

你要在報稅時剔咗合併報稅, 稅局先會幫你計. 如果合併抵啲就合併, 分開抵啲佢會出信通知你唔合併. 但如果你報稅時冇剔合併, 稅局咪分開同你哋計囉.

侯爵府

比會計師計

侯爵府

牛年勳章

報稅表有得揀,如揀咗會考慮合併報,税局會幫你計合併定分開化算啲

侯爵府

回覆樓主:

上腦
眼快快以為你話計里數
近代睇緊飛機票里數嘅嘢

男爵府

回覆樓主:

如果你揀左事但一個,
但原來另外一個交少d稅,
佢會解議你揀個交少d的!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

佢個系統無計寬減稅,所以自己要再睇
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章

網上報稅可以睇到。

子爵府

好媽媽勳章

糯米米糍 發表於 24-3-26 12:29
報稅表有得揀,如揀咗會考慮合併報,税局會幫你計合併定分開化算啲

稅局唔一定會幫你計到最化算的,話說今年我有個父母免稅,稅局無幫我選放落邊方最化算,我要自己再計一次再向稅局申請上訴

珍珠宮

減齡達人勳章

力神 發表於 24-3-26 15:51
稅局唔一定會幫你計到最化算的,話說今年我有個父母免稅,稅局無幫我選放落邊方最化算,我要自己再計一次 ...

如果係選合併評稅,放落邊一方都應該計出來係一樣交咁多㗎喎!

你係咪夫婦分開報稅呀?

子爵府

好媽媽勳章

野原美冴 發表於 24-3-26 15:58

你係咪夫婦分開報稅呀?

我選合併,邊方抵計邊方,但稅局寄信來叫交稅發覺為何今年交咁多,我先再計一次,申報分開計原來交少好多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

稅局唔一定會幫你計到最化算的,話說今年我有個父母免稅,稅局無幫我選放落邊方最化算,我要自己再計一次 ...

稅局只係幫你揀合併定分開報交少啲
合併係免稅額一齊share
無話放落邊個化算啲
如果唔合併呢啲係要自己計

大宅

報稅前自己用呢個計算機計下分開報定合併報抵啲,跟住喺報稅表度選擇合唔合併

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/etax/services/tax_computation.htm#TaxComputation

大宅

野原美冴 發表於 24-3-26 15:58

你係咪夫婦分開報稅呀?

如果有其他免稅額例如子女、父母…就應該分開報會抵啲,除非有一方冇做野或入息好少

琥珀宮

報稅係夫妻分開自己個別去報,報稅時免稅額放邊個最化算,要自己計去決定點報
稅局只會計合併,比較你地上面已經報稅既資料,去睇有冇著數

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

但要將可減税項( deductions),
填入高薪那位

或Deductions點兩人拆分最jackso,
稅局不會幫你搬數

6年內有文件“更正”條數,可能追得翻數.
起初我唔識, 好彩6年內追得到.
之後, 過了6年的報稅文件, 我先敢掉

ps.稅局網有試算表計,
但冇夫妻合併/分開版本,幫你比較,
deductions 點合法地填,
填在誰的表最jackso,
冇方程式

我自己在excel set formulas 計

子爵府

No113113 發表於 24-3-26 12:21
即合併定分開著數。

挑戰稅局系列,我公司d同事講“個客又想挑戰稅局”

珍珠宮

稅局點會幫你選免稅額放落邊個,咪玩啦!

珍珠宮

力神 發表於 24-3-26 16:04
我選合併,邊方抵計邊方,但稅局寄信來叫交稅發覺為何今年交咁多,我先再計一次,申報分開計原來交少好多
...

你嘅問題唔關合唔合併事,係你哋將免稅額放錯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊