自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

啊女好快18歲拎身份證,想為之後如果出國做打算,想改左個身份證拼音做英文名。比如Chan Tai Man 變成Chan John,想問要唔要改名契?同埋之後改埋d回鄉證要唔要額外比錢?

大宅

回覆樓主:

要去律師樓做改名契,同埋所有回鄉證,護照,身分證都要改過曬。利申: 本人就係改咗英文拼音,但戴返頭盔先,我唔係18歲嗰陣整,係20+歲整,所以乜都要改過曬

伯爵府

SeeWhycute 發表於 24-3-31 20:07
啊女好快18歲拎身份證,想為之後如果出國做打算,想改左個身份證拼音做英文名。比如Chan Tai Man 變成Chan ...

之前改英文名係入境處及金鐘地庫唔記得什麼法律部門辦手續。回鄉證冇額外加錢但要記得帶改名證明文件。當時改為Chan John Tai Man。 Chan John係方便,但冇咗中文譯名怕他日易混淆

伯爵府

啊女好快18歲拎身份證,想為之後如果出國做打算,想改左個身份證拼音做英文名。比如Chan Tai Man 變成Chan ...

加英文名做first name, 保留中文譯音做middle name. 如果完全唔要middle name, 好易撞名,會有好多不便。

淨係一個唔該撞抵制各單,滙款都難。

伯爵府

借位問,如果18歲換身份證只加英文名John,使唔使做改名嘅所以手續,謝謝

男爵府

uglytwins 發表於 24-4-1 02:29
借位問,如果18歲換身份證只加英文名John,使唔使做改名嘅所以手續,謝謝

好耐以前18歲加過英文名,唔駛錢, 換成人身份證加名就得了。應該冇改掛

伯爵府

好煩,你改到咁會連之前出世紙成績表証書也用不到
不如加多個英文名John 算

琥珀宮

當年18歲又係諗住咁做,證件都唔係問題最多比錢換晒,但最大問題係學歷證明,以後永遠見工都要比埋改名契,最後閣置左呢個諗法

侯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 24-4-1 07:52
當年18歲又係諗住咁做,證件都唔係問題最多比錢換晒,但最大問題係學歷證明,以後永遠見工都要比埋改名契 ...

所以一係早啲改,咁中學公開試成績,畢業證書用新名就可以

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-4-1 08:05
所以一係早啲改,咁中學公開試成績,畢業證書用新名就可以

但嗰時未夠18歲嘛,亦都冇諗過呢個問題,當年只係想加英文名係後面,唔係改左個英文名

男爵府

saladgab 發表於 24-4-1 03:38
好耐以前18歲加過英文名,唔駛錢, 換成人身份證加名就得了。應該冇改掛

我小朋友未夠18歲,將英文名由最後搬返去姓氏同拼音中間,要俾錢改出世紙,之後才可申請身份證、passport同回鄉證。

侯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 24-4-1 08:13
但嗰時未夠18歲嘛,亦都冇諗過呢個問題,當年只係想加英文名係後面,唔係改左個英文名
...

我當年都係18歲加英文名,好簡單換成人身分證時加就得,啲因為中學F1已經用英文名,所以校內成績表有括住英文名,但會考高考張cert應該就無英文名,大學畢業證書先有.... 搵工無問題
我依家想幫小朋友改,方便海外留學,諗住17歲考車牌前改。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己都係18歲加英文名,唔駛搞改名契嫁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yauchuchu 發表於 24-4-1 09:42
我當年都係18歲加英文名,好簡單換成人身分證時加就得,啲因為中學F1已經用英文名,所以校內成績表有括住 ...

香港揾工,應該無問題既,因為佢地明吖嘛。

不過,如果去到外國升學等等,可能就係問題,可能要再用其他野去証明,煩好多。我好耐以前聽過有朋友呻咋,太耐都唔記得係點喇。只知道係煩既。當然間間學校處理唔同既,又或者 而家唔同左都唔定。始終成30+年前喇。

當時佢都係加左個英文名啫。詳情我都唔記得喇。

而樓主咁改法,真係要問清楚先好,否則,去到外地,可能就變煩。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2024年龍年勳章

my005 發表於 24-4-1 10:16
香港揾工,應該無問題既,因為佢地明吖嘛。

不過,如果去到外國升學等等,可能就係問題,可能要再用其他 ...

有張改名契證明就可以,外國改名係小事,我仔女都係外國讀書。如果係外國讀書後有機會落地生根,咁就最好去讀書前改名,尤其趁小朋友細未有太多證件、銀行卡、執照時改。

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-4-1 10:29
有張改名契證明就可以,外國改名係小事,我仔女都係外國讀書。如果係外國讀書後有機會落地生根,咁就最好 ...

加個英文名便可,不用全改

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yauchuchu 發表於 24-4-1 10:29
有張改名契證明就可以,外國改名係小事,我仔女都係外國讀書。如果係外國讀書後有機會落地生根,咁就最好 ...

佢18歲加英文名,好似無改名契既。咁可能就因咁而煩喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-4-1 09:42
我當年都係18歲加英文名,好簡單換成人身分證時加就得,啲因為中學F1已經用英文名,所以校內成績表有括住 ...

加係後面還好,但全個名改就一定要夾埋張改名契,太煩冇搞

子爵府

no need

大宅

你要考慮的是往後申請都需要有原名的身份證明,因為要申報返你改過名!
我建議你加個英文名就得了!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊