自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實最好什麼都唔好搞,我係外國生活左20多年,證件全部英文拼音,無問題,特別你係亞洲人,大多數人都明白。朋友,同事都稱呼英文名。除非你個名和姓好特別,否則好容易撞名。而且一改名,以後填什麼表,都要填自己曾改過名。

子爵府

SeeWhycute 發表於 24-3-31 20:07
啊女好快18歲拎身份證,想為之後如果出國做打算,想改左個身份證拼音做英文名。比如Chan Tai Man 變成Chan ...

而家香港好多人個名成寫chan tai man John,如果要改成 chan John,香港比較少係咁樣寫法,而且入境處未必會咁比你改。
Ps:我仔身份証係寫chan John。

水晶宮

啊女好快18歲拎身份證,想為之後如果出國做打算,想改左個身份證拼音做英文名。比如Chan Tai Man 變成Chan ...

最好唔好,咁樣好易同人撞名,我中學加拿大讀書好彩有Middlename如果唔係撞名撞到你都唔信要靠middle name 先分到人

珍珠宮

好多嘢要改喎,除咗常用的身份文件要改,就連以前小學,中學的任何證書都要改,好煩。

珍珠宮

你講嘅情况我試過晒!

1) 我自己,18歲在譯音名後加英文名,無得減譯音名,只能加上去。即chan siu ming mary

2) 我大仔,出生時有中文釋名,想直接用英文名,取消譯名,必需在取兒童身份證前更改出世紙名,要比幾百蚊架!

3) 到我細仔,直接在取名時用英文名,夠晒簡單

不過同意部份jm講,因為在香港一般唔太習慣只用英文名,包括學校,所以係有時有少少麻煩。

伯爵府

luvkaka 發表於 24-4-1 17:30
最好唔好,咁樣好易同人撞名,我中學加拿大讀書好彩有Middlename如果唔係撞名撞到你都唔信要靠 ...

撞埋通輯犯個名你就知煩

侯爵府

adrianada 發表於 24-4-1 17:24
而家香港好多人個名成寫chan tai man John,如果要改成 chan John,香港比較少係咁樣寫法,而且入境處未必 ...

我女個同學, 比如叫 : Chan Ema Victoria , 佢身份證係得的,但會覺得好做作,生得似混血兒改個特別的名 ok, 但佢女真係醜樣又作狀

子爵府

ope 發表於 24-4-1 17:58
我女個同學, 比如叫 : Chan Ema Victoria , 佢身份證係得的,但會覺得好做作,生得似混血兒改個特別的 ...

其實我仔個名咁寫,都俾大陸拒絕過拎回鄉卡,反而chan tin man john咁寫會好啲,我暫時未見過有人寫 chan john,在香港生活真係有啲唔方便,最好跟返出世紙寫法。

水晶宮

annie133 發表於 24-4-1 17:51
撞埋通輯犯個名你就知煩

有朋友試過搭親飛機都審犯咁

男爵府

adrianada 發表於 24-4-1 18:03
其實我仔個名咁寫,都俾大陸拒絕過拎回鄉卡,反而chan tin man john咁寫會好啲,我暫時未見過有人寫 chan ...

我幫小朋友攞出世紙時都諗過想就咁CHAN John ,不過就係怕撞名,所以寫咗CHAN Tai Man John。到申請passport前,改返做CHAN John Tai Man。

子爵府

csc1016 發表於 24-4-5 15:17
我幫小朋友攞出世紙時都諗過想就咁CHAN John ,不過就係怕撞名,所以寫咗CHAN Tai Man John。到申請passpo ...

咁我就冇諗到呢個問題,因為我個仔個英文名喺香港暫時冇見有人同佢撞名。

男爵府

adrianada 發表於 24-4-5 15:35
咁我就冇諗到呢個問題,因為我個仔個英文名喺香港暫時冇見有人同佢撞名。
...

外國人有middle name易辨認,所以我覺得有需要。我嗰陣仲諗Tai Man , Taiman定Tai-man,不過覺得香港都係Tai Man好似常見啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果要改名/加名最好響高中考公開試前改,咁所有嘅重要文件,例如成績表/DSE證書/銀行戶口/護照/車牌等等都容易統一。

我仔就響中四果年加番個英文名響中間,為避免將來有麻煩所以都特登去拎張改名契 (反正幾百蚊又唔係貴),高中成績表/DSE證書/護照全部用咗新名,仔已經出國讀書之前申請所有嘢都無遇到任何問題。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Mooskha 發表於 24-4-1 17:12
其實最好什麼都唔好搞,我係外國生活左20多年,證件全部英文拼音,無問題,特別你係亞洲人,大多數人都明白 ...

同意.

男爵府

LoveCorgi2 發表於 24-4-1 00:51
之前改英文名係入境處及金鐘地庫唔記得什麼法律部門辦手續。回鄉證冇額外加錢但要記得帶改名證明文件。當 ...

我就系個女申請兒童身份證前加個英文名系拼音前面,Chan John Tai Man , 之後呈分試全都用新名, 一勞永逸

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

luvkaka 發表於 24-4-1 18:16
有朋友試過搭親飛機都審犯咁

名同姓都唔可以太common
放下自在

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

就咁用英文名做身份證明文件的名
你會好容易就曝露自己身份證明文件的全名
例如你想註冊個email account
甚至只係係某間鋪頭登記做會員
有得揀你一定唔會chan tai man咁登記
下下用身份證全名登記所有野
我就唔係幾想了

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

mandy952 發表於 24-4-1 07:52
當年18歲又係諗住咁做,證件都唔係問題最多比錢換晒,但最大問題係學歷證明,以後永遠見工都要比埋改名契 ...

我女好彩,岩岩考完dse 先18歲,我打去考評局(定教育局,不是好記得),同佢地講呀女改左名,比晒evidence佢地,甘張certificate 就可以加左英文名,如果不是都幾煩

除左id pp回鄉証之外,還有保險,銀行呢d所有野都要改

男爵府

CrabPincers 發表於 24-4-5 19:42
我女好彩,岩岩考完dse 先18歲,我打去考評局(定教育局,不是好記得),同佢地講呀女改左名,比晒evidenc ...

所以都係越早改定越好。
講開銀行,我都未幫小朋友更新。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊