自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大約5歲及8歲左右),一直以為正正常常….
點知有一日有其他鄰居就爆響口話佢地其實係拎緊單親綜援(好似話係個男人既呀媽有時會來幫手湊孫,佢同個位鄰居係同鄉,佢呀媽可能五知佢個仔咁做係犯法,就講左俾個個呀婆聽)

原來個男人當年拍拖時就搞大左個女人個肚,個女人當時只有17、18歲,兩個就無登記結婚,生左個大女之後個女人就去拎單親綜援,有埋房屋津貼,就租左間屋住,而個男人就如常扮單身反工賺錢..過左幾年再用單親身份生多個細仔,再拎埋綜援!

個男人有車有樓,層樓仲要俾左一成就放租,人地幫佢供樓,佢就拎佢女朋友仔女既綜援租金津貼租屋…平時見佢地大人小朋友都光鮮亮麗,個女人成身名牌,小朋友就學勁多興趣班,周不時就揸住架Tesla去國內玩

其實係咪無方法可以杜絕呢啲人濫用綜援?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lsflui 發表於 24-3-31 22:41
隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...

可以告發佢、新聞報導話有獎金~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章

告發佢啦,有晒地址,有車有樓呃公屋呃綜援

複式洋房

大力大力 發表於 24-3-31 22:45

咩渠道可以?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我識人係咁,好後生生左仔都冇結婚, 佢又唔係冇學歷, 但就攞綜援

珍珠宮

回覆樓主:

單係如果佢哋冇結婚,最多投訴有個男人出入住係到,個女人攞綜援時/公屋審查,佢話冇收入/冇接受他人資助。

水晶宮

隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...

舉報,三千

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

只比一成首期放租出去,俾銀行知道的話會立即 call loan
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

回覆樓主:

樓上做咩咁多假設樓主鄰居住公屋!!應該呢對男女係租私樓住!

翡翠宮

回覆樓主:

舉報佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

又冇婚紙,冇入息
好難入

子爵府

最大問題佢地係無結婚

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

邊有得搞,有人結完假離婚都係咁,再唔係咪要生要死,到時咩都有。

珍珠宮

D..D 發表於 24-3-31 22:57
又冇婚紙,冇入息
好難入
3千喎返國內短線夠架啦

舉唔到又無蝕, 比我打死試下
又唔係屈佢, 心安理得, 做左好事添

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

舉報咩呢? 個女人都冇結婚,又冇野做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 24-3-31 22:45

3千
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

佢地無結婚,法律上個女人真係單親,真係吹佢唔漲喎

伯爵府

2023年兔年勳章

魔怪媽媽 發表於 24-3-31 23:12
舉報咩呢? 個女人都冇結婚,又冇野做

同意!重睇幾次,都睇唔到邊個問題可以舉報人哋!

公爵府

複式洋房

bonbonyy 發表於 24-3-31 23:16
同意!重睇幾次,都睇唔到邊個問題可以舉報人哋!

呢個就係漏洞,個個扮單親去拎綜援,實際上完全同一般家庭冇分別,咁樣就可以個個月幾2萬零用錢使,又可以排公屋,又可以買樓,又可以有政府幫你交埋租

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊