自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

lsflui 發表於 24-3-31 22:41
隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...

咁如果佢哋一直都冇領證,佢又真係單親,冇呃喎。只係做一個極差的榜樣俾仔女看,都唔慌教得好仔女。

珍珠宮

lsflui 發表於 24-3-31 23:20
呢個就係漏洞,個個扮單親去拎綜援,實際上完全同一般家庭冇分別,咁樣就可以個個月幾2萬零用錢使,又可以 ...

真系吹唔脹

珍珠宮

隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...

無論點,都去舉報

侯爵府

為拎綜緩情願小朋友係非婚生子女。咁個女人都叫有付出既。

珍珠宮

2023年兔年勳章

ppsfung 發表於 24-3-31 23:31
應該修訂「單親」定義,單親應該指喪偶/子女父親經濟上完全沒有負責任。政府應該落力杜絕這種情況。
想扮 ...

認同!

珍珠宮

2023年兔年勳章

hellomiki 發表於 24-4-1 01:12
無論點,都去舉報

贊成!

子爵府

lsflui 發表於 24-3-31 23:25
佢老公買左層樓寫自己名,佢地有架Tesla出入,佢個女人就同3個小朋友去左申請公屋,佢地個個月都去旅行
...

如果真係拎綜援好似有限離港日數

呢個case最多向房署舉佈多左個無登記成員居住,至於架車係咪長泊公屋停車場? 理論上公屋車位要抽,咁架車車主係女人?

伯爵府

魔怪媽媽 發表於 24-3-31 23:12
舉報咩呢? 個女人都冇結婚,又冇野做

人地識玩,舉咩吖。

大宅

回覆樓主:

係唔係只有我一個人有質疑,覺得成件事好牽強!

一個嬤嬤同個仔嘅陌生人鄰居講個仔同佢女朋友生咗兩個小朋友,但就冇登記結婚,小朋友跟媽媽姓,三母子攞綜援,又呃租金津貼,個仔買樓寫自己名,只俾咗一成首期,再出租等人哋幫佢供樓……再違法住喺個女朋友度,個女人幾歲,小朋友幾歲,勁多興趣班,揸咩車出入,揸埋上大陸玩,個個月去旅行等等……
基本上呢個家庭近10年嘅嘢樓主都知根知底……係因為個嬤嬤唔知個仔咁做係犯法,所以講俾個陌生人鄰居聽,而個陌生人鄰居又講俾其他鄰居(即樓主)聽……
照咁睇,大家都唔駛替樓主操心點樣舉報…因為東張幫到佢!

伯爵府

Adiezz 發表於 24-4-1 00:58
一齊住就唔合法

如果佢哋住私樓,-齊住都只係男女朋友關係,合唔合法?

伯爵府

回覆樓主:

呢單唔 夠料做
事實真係單親家庭

大宅

manfatcentre 發表於 24-4-1 02:25
人地識玩,舉咩吖。

應該係話,人哋都唔駛驚俾人舉報囉……
如果唔係,一個媽媽點會將個仔呢10年嚟做嘅犯法嘢同個39唔識7嘅鄰居A講,個鄰居A又再同其他鄰居B講……
宜家鄰居B就上網公開講……
唔知東張會唔會幫到樓主呢

伯爵府

0ooxoo0 發表於 24-4-1 03:38
應該係話,人哋都唔駛驚俾人舉報囉……
如果唔係,一個媽媽點會將個仔呢10年嚟做嘅犯法嘢同個39唔識7嘅鄰 ...

唔覺東張会做,上次元朗地縳靈事件,出完東張也冇符。

呢D人香港大把,我遇唔少,死霸公屋取盡福利。

大宅

大把呢啲人,攞綜援仲要有錢去10天日本旅行!d錢邊度來?現金出糧囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實成件事係鄰居聽非當事人講俾佢知,樓主你自己連第一身收風都唔係,成件事真確性幾高有冇加鹽加醋你又唔知,係咪有d難去舉報?成件事唯一可舉係男人如果冇名不能住公屋,但除非你日日見佢出名,而佢女人肯一世名義上單親你唔吹得佢漲,佢隨時可以話同爸爸復合再了解中,為了小朋友維持良好關係

子爵府

你聴人講,有冇真憑實據

大宅

manfatcentre 發表於 24-4-1 03:42
唔覺東張会做,上次元朗地縳靈事件,出完東張也冇符。

呢D人香港大把,我遇唔少,死霸公屋取盡福利。

我絕對明白香港係好多人呃政府福利……樓主所講呢個case相信只係冰山一角,只係覺得事主嘅媽媽將事主長達10年嘅犯法事蹟,事無大小咁同一個39唔識7嘅鄰居A講,鄰居A再同鄰居B講,成件事擺明就處心積慮,有晒計劃咁去做,但竟然話唔知咁樣係犯法……
東張好多時都只係將某啲“奪人眼目”嘅事陳述一下,並冇插手干涉的!

伯爵府

0ooxoo0 發表於 24-4-1 04:11
我絕對明白香港係好多人呃政府福利……樓主所講呢個case相信只係冰山一角,只係覺得事主嘅媽媽將事主長達1 ...

呢類人係唔驚的,我遇过一個男人係公屋parking(好細既parking 單棟式公屋),佢可能以為我係果度住,其實因為工作关系我果輪係常客。某天,佢潦我傾計,一睇就知财大氣粗果D男人,佢爆自己係度有3个車位,点解,間屋点得返來等等。

真係巴閉到爆。佢地真係唔驚,
係呢座新式公屋,我接觸过幾户,你問我佢地真係唔值得分配,尤其有户一家生8个的巴机,男做cash 工,間屋仲收埋好幾个鄉理,等分配多一間屋。

越知得多,越無眼睇

男爵府

咁法律上佢真係單親喎,最多告個男人係到住,佢戶口無出入數就無得話佢有供養。

大宅

rayrayus 發表於 24-4-1 04:02
其實成件事係鄰居聽非當事人講俾佢知,樓主你自己連第一身收風都唔係,成件事真確性幾高有冇加鹽加醋你又唔 ...

老實講,我相信件事係真嘅……
但唔覺得係事主媽媽同鄰居講,鄰居再同樓主講……
又或者我圈子細,從來冇諗過竟然會有人俾一個鄰居嘅鄰居對自己個家庭呢10年發生嘅事瞭如指掌,而且仲係犯法嘢……真係覺得就算親朋戚友都唔會知得咁清楚!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊