自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

manfatcentre 發表於 24-4-1 04:21
呢類人係唔驚的,我遇过一個男人係公屋parking(好細既parking 單棟式公屋),佢可能以為我係果度住,其實因 ...

為咗呃福利,俾啲孫跟媽媽姓,仲好意思同鄰居講,咁真係抵俾佢呃!

以前細個經常聽嫲嫲同我爸爸幾兄弟講,搵唔搵到錢唔緊要,千其唔好行差踏錯,犯法嘢更加唔可以做,唔好令到家族蒙羞,如果唔係,呀爺死咗都激到彈起身……

香港地,好多人絞盡腦汁呃政府福利,但7.80歲孤寡老人都要靠自己執紙皮垃圾養活自己嘅都唔少……

我自問就真係等乞食!

伯爵府

0ooxoo0 發表於 24-4-1 04:52
為咗呃福利,俾啲孫跟媽媽姓,仲好意思同鄰居講,咁真係抵俾佢呃!

以前細個經常聽嫲嫲同我爸爸幾兄弟講 ...

Agree.大家努力

別墅

大宅

Doracy2009 發表於 24-4-1 04:00
大把呢啲人,攞綜援仲要有錢去10天日本旅行!d錢邊度來?現金出糧囉!

10天已經好低調!
呢個事主係個個月都去!
哈哈……

大宅

manfatcentre 發表於 24-4-1 04:57
Agree.大家努力

你唔好同我爭地頭喎

雖然法律上好似冇規定一定要跟爸爸姓……
但為咗呃錢而要小朋友跟媽媽姓,咁就真係太自私,先唔講長輩們會有咩感受,點面對親朋戚友……真係先人泉下有知都XXXX……

就只講小朋友,大個之後知道自己跟媽媽姓嘅原因係要利用佢哋幫手一齊呃錢,真係唔知佢個人生價值觀會有幾扭曲!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

對,其實而家最主要系個女人係單親,重點係兩個小朋友,因為就有兩個小朋友佢先可以攞綜援㗎,如果佢只係一個女人,但冇小朋友,而且係正常人一個,根本好難攞唔到綜援,就算攞到都只係好少錢嘅,社署都會逼佢參加計劃搵野做嘢,因為佢係攞嚟房屋津貼,所以應該係住私樓,都唔關房署事,,另外就算個男人有樓有車都冇得搞,因為佢哋都未結婚,只係男女朋友關係

子爵府

2024年龍年勳章

其實一樣啫,一個老人想攞長者生活津貼,但係資產超額,如果佢將啲資產轉移嘅比仔女就夠資格囉,但風險就係將來如果仔女唔孝順吞咗d資產咁變成臨老過唔到世

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

雖然個單親媽媽攞綜援冇辦法,不過我記得社署係有條條例嘅,就係如果佢有額外收入,例如兼職,佢係要上報返社署,社署會將佢額外收入抵銷返去份綜援㗎

珍珠宮

如果佢地無結婚,咁佢真係大條道理拎到單親津貼喔。如果佢地住公屋,或者可以舉報,因為最起碼係真係家庭成員,唔係阿豬阿狗都可以一齊住,要同房屋署申報。

大宅

esmehouse 發表於 24-3-31 22:53
只比一成首期放租出去,俾銀行知道的話會立即 call loan

如真的話,仲要同人講

水晶宮

大力大力 發表於 24-3-31 22:45
可以告發佢、新聞報導話有獎金~

咁就更加要落力舉報啦!

大宅

lsflui 發表於 24-3-31 23:25
佢老公買左層樓寫自己名,佢地有架Tesla出入,佢個女人就同3個小朋友去左申請公屋,佢地個個月都去旅行
...

香港無事實婚姻法,即係需然無結婚但行為上係夫婦。

暫時諗到可以做2樣野:1)向房署舉報有不是成員在單位住。2)向銀行舉報自住樓放租呃銀行較低息貸款,屬於刑事。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

whitesheepya234 發表於 24-4-1 07:09
如真的話,仲要同人講
呢啲咪係死蠢囉,可能又鍾意同人哋認叻、曬命
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

Goldfat 發表於 24-4-1 07:34
香港無事實婚姻法,即係需然無結婚但行為上係夫婦。

暫時諗到可以做2樣野:1)向房署舉報有不是成員在單 ...

我估銀行多數不理,因實際出租而以自住申請按揭的個案,香港有很多,但有刑事檢控小之又小(絕無僅有),除非有向公司申請買樓資助。

子爵府

lsflui 發表於 24-3-31 22:41
隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...
佢冇呃,佢哋都冇結婚,只系同居

公爵府

舉完都係無呃到綜援,投訴不成立,到時你仲激氣。

人不犯我,我不犯人,無謂浪費呢啲精力喺呢啲人身上。

男爵府

(真)單親家庭,如果有私樓,係咪零援助和福利?

子爵府

咁會唔會哩個男人並唔係所有小朋友既親父?
我見樓主只係覆個女人申請左公屋
咁依家佢地係住緊公屋再拎政府資源?
如果佢地拎綜援,咁出入境其實有冇限制既呢?

反而我都覺D老一輩係特別多口 無論好事定衰事都鐘意周圍講

子爵府

回覆樓主:

但佢地又真係無結婚,佢話係單親又無錯

伯爵府

lsflui 發表於 24-3-31 22:41
隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...

間公屋戶主係個女人,而佢哋無結婚,咁理論上嗰男人就唔係住戶,無權住公屋。成日揸車北上玩就睇下架車邊個名,總之將你所知道情況全部用書信寫畀房屋署總部,佢哋自然會人職員調查,今時唔同往日,房署請咗退休紀律部隊人員做調查,效果唔同晒。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊