自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

“老公既太公係日本人,而老公由出世到長大都係本地生活,基本上同日本無咩關係。

阿爸學識用智能電話,加上大數據推送,就不停睇到日本幾唔好幾唔好,當知道自己個女婿係日本人後不時單單打打, 逢有日本排污水、地震同近期小林製藥既事都會第一時候放家族群再@埋女婿。大家開頭都有應,但之後都無出聲,直到尋日去祭祖時發生左單好大既小事。

大宅

回覆樓主:

女婿上香時用左手裝香,呢個時候老人當住大家面前大聲鬧個女婿,好話佢點解要左手裝香咁無家教,然後影相發屋企大群話X種無家教無常識用左手裝香,群內無一個親戚幫口。

晚上,男人同女人講,以後妳屋企既大事我都唔會再參與。

大宅

回覆樓主:

點知女人今日聽個同事講左手上香先係正常,而印度同事就話,當年三裝法師係天竺開講時都無話左手定右手裝香好。個女人喊住打電話同自己屋企老人講番件事,老人就話:咁點呀?叫我同個日本人道歉呀?還番個釣魚台比我地先。

大宅

回覆樓主:

老人家似乎唔記得左每次去旅行邊個送佢地去機場或碼頭、唔記得左邊個請假同佢去做覆診,凡係大時大節都可以做正日,親戚無預警下突然黎玩幾日邊個招呼,未計其他一大堆文書或申請之類的手續邊個跟,以後頭㾗了。”

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

儍咗,時空混淆咗!無藥可救,以後不相往來,不會要自己令一半難堪委屈。

珍珠宮

ShigeoTokuda 發表於
老人家似乎唔記得左每次去旅行邊個送佢地去機場或碼頭、唔記得左邊個請假同佢去做覆診,凡係大時大節都可以 ...

提返佢女婿平時點對佢,直接問老豆是否想女離婚,如果係你會無埋嗰女
自己唔守護另一半無人幫到你

瑪瑙宮

無理取閙, 不可理喻.

佢唔講埋日本侵華?

珍珠宮

回覆樓主:

無咩特別就少往來,有需要都自己去唔洗老公參與。

水晶宮

直接同老人家講, 因為佢無理取鬧嘅行為, 女婿以後唔會出現喺女家, 如果有小朋友都唔會帶佢黎, 因為以公公的理解個孫都日本人. 同警告佢,再繼續無理取鬧, 連個女都會對佢避而,不見, 由佢自己自說自話

水晶宮

咪住先, 我睇睇下講老豆同老公, 之後就老人, 男人女人, 有無咩特殊意思架 ? 我睇緊咩呀 ?

公爵府

親子王國15週年勳章

唔化

珍珠宮

有家先有國
七老八十都唔化
粗俗講句,咁樣對親人,國家會頒好市民獎咩
咁多年來往都睇唔清身邊人真心,真係可悲

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

老人家食古不化,忘恩負義,愚忠令對佢好既人都反面無情

日本人都有反對倒核污水落海啦

珍珠宮

你老豆有病,可能有其他鬱結要解。
但都要提佢唔可以無理針對女婿。

公爵府

2024年龍年勳章

樓主啲POST,每次都像在說故事

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ShigeoTokuda 發表於 24-4-2 11:59
老人家似乎唔記得左每次去旅行邊個送佢地去機場或碼頭、唔記得左邊個請假同佢去做覆診,凡係大時大節都可以 ...

叫嗰個老人家以後自己攪掂,唔好再搵人着數!
我屋企個爸爸以前都係咁,成日講住打仗嗰陣日本仔點衰都唔緊要,跟住我讀中學嗰陣學校有分House,佢就話修女學學校點解要學日本人分社,我都唔知點答佢
到我出嚟做嘢就真係正正做日本公司,佢就開始完全失憶,總之我出trip返嚟買乜佢都大讚好味又靚又乾淨,日本鮮奶簡直係佢嘅寶貝,完全忘記咗國仇家恨
樓主嚟講你嗰個老人家,好明顯係比後輩縱壞,口沒遮攔, 你哋唔理佢唔睬佢,佢就會收口!
你俾我直程踢佢出群組,冇得俾佢再得戚

子爵府

BK Milk勳章

ShigeoTokuda 發表於 24-4-2 11:59

老人家個女呢?
就算係自己阿爸,唔啱,唔講道理,都係要教訓啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢老人家都好搞笑喎,特發性憎恨日本人,佢個女嫁咗畀日本人咁耐都唔玩針對,而家先來玩?係咪short 左?

公爵府

ShigeoTokuda 發表於 24-4-2 11:57
“老公既太公係日本人,而老公由出世到長大都係本地生活,基本上同日本無咩關係。

阿爸學識用智能電話,加 ...

我會叫老公唔使再見個阿爸。
如果個阿爸再繼續對住個女單單打打,個女都可以唔使再見住,費事個阿爸難做啦⋯⋯

伯爵府

回覆樓主:

唔煩,唔好再見

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊